Nem tiszta hol van a telekhatár?
Venni akarok egy házat. A szomszédnak meg volt engedve hogy ennek a háznak a kertjébe is pakolhassa a szarjait. Nincs kerítés. Nem látni hol volt itt valaha is a telekhatár, meddig tartana az én telkem.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Birtokvédelni? Vagy földmérőt kell fogadni és kiméretni?
Nincs ingyenes megoldás?
Ha fizetem is a földmérőt, hogyan lehet megjelölni a telekhatárt ha tegyük fel pont oda van lepakolva a szomszéd? Régi gépek, kocsik, bem könnyen mozdítható cuccok.
Felesleges pénzkidobás lenne csak, hiszen fel se lehetne tüntetni hol van az én területem?
Jelezd a tulajnak, hogy úgy veszed meg a házat, ha megbeszéli a szomszéddal, hogy tüntesse el a szarjait, mire birtokba veszed. Új tulajként nyilván nem vagy köteles tartani az ő megállapodásukat.
És aztán igen, ki kell méretni, le kell keríteni, ha szeretnéd, hogy így is maradjon. Ezt számold bele a ház vételárába, mint kötelező ráfordítás, hogy így is megéri-e megvenni.
Első körben tisztázni kell, hogy is vannak a jogviszonyok. Külön helyrajzi szám, vagy osztatlan közös tulajdon stb. Akárhogy is, vagy azt kell mondani, hogy rendezi a helyzetet eladás előtt, gondoskodik az elszállításról, vagy csak jóval kevesebbért vagy hajlandó megvenni, ha egyáltalán.
Szerencsésebb lenne, ha még ő rendezné a tulaj felszólítását, mert azt megérti a szomszéd, hogy el akarja adni, és ezért kéri, vagy szólítja fel, még össze is veszhet vele, többet már nem látja, de ha az új tulaj veszik össze egy adott esetben bunkóval, akkor kellemetlen lehet a szomszédi viszony, inkább jobb beülni a jóba, mint neked tenni meg esetleg a szükséges jogi lépéseket, ha nem tesz meg magától mindent az illető.
A földmérést meg te csináltasd szerintem, de az is legyen bekalkulálva az árban.
Hogy a kerítés kinek a dolga, az meg van határozva, ha kell kerítés, akkor annak kell felhúznia, viszont fontos, hogy olyan legyen, hogy egy állat ne tudjon rajta átkóborolni, tehát egy jelképesen kifeszített huzal nem mondható kerítésnek.
Külön helyrajzi szám. Elvileg szólt a szomszédnak, egy nagy kocsit el is vitt azóta, de a többi szart nem mozdította. Ha ott vagyunk, akkor látványosan elvonul, nem lehet hozzászólni. Csengője sincs, hogy becsengessek hozzá és beszélhessünk erről.
Nagyon tetszik ez a ház, árban is tökéletes. Nem zavarna, ha rosszban lennék a szomszéddal örökre..de évekig nem szeretnék pereskedni 😬
A földmérés hogy megy? Kijönnek, kiszámolják hol a határ, de hogy lesz megjelölve ha ott van az útban a sok lom?
Gondoskodjak róla hogy legyen itt pár erős ember aki áttolja a szarokat az ő részére? Vagy hogy szokott ez lenni?
Lehet hülye kérdések, elnézést, de nem tudom hogy mi a pontos folyamata ennek.
Kérd meg a tulajt, hogy hogy írjon neki, vagy pakolja át ő maga a kerítésen túlra, az a legegyszerűbb. Aztán majd a saját telkén úgy rendezi a lomjait, ahogy akarja, ill. ezzel a húzással nem te leszel a hunyó, hogy hozzányúltál a holmijához, hanem az, aki elmegy, vele aztán zsörtölődhet, ill. perelni se tud téged semmilyen jogcímen se. (Birtokháborítás, stb.)
Hogy egy szomszéd mennyire kellemetlen tud lenni, nos csak fantázia és elszántság kérdése. Maradjunk annyiban, hogy ez nem mindenkinél merül ki annyiban, hogy nem köszön.
6-ra:
De miért te akarsz ugrálni ebben az ügyben?
Neked, amíg meg nem veszed ezt a házat, ezzel a szomszéddal semmi dolgod. Neked az eladóval van dolgod. Vele kell közölnöd, hogy akkor tudsz érdemben foglalkozni ezzel az adásvétellel, ha eléri, hogy a szomszéd cuccai onnan eltűnjenek. Ezt az ő dolga megoldani, nem a tiéd.
És ha nem megy a dolog, nem kell erőltetni. Majd akad másik eladó ház.
Én egyébként eleve nem költöznék ilyen szomszéd mellé.
"Nagyon tetszik ez a ház, árban is tökéletes"
Ennek is megvan az oka és a kérdésedben vannak is jelek rá, hogy miért.
Amikor mi házat kerestünk, nekünk is volt két ház, ami hasonló volt, egyiknél sem volt kerítés.
Az egyiknél közölte az ingatlanos, hogy a kert egy részét a szomszéd használja, cserébe az egész telken füvet nyír (derékig ért a gaz, mikor ott voltunk). A másiknál az eladó nem tudta megmondani, hogy meddig tart a telke, csak hátramutatott, hogy kb. addig, aztán kiderült, hogy ja hát a bejárat is közös a hátsó szomszéddal, konkrétan a teraszunk mellett járkált volna a szomszéd.
Mi ilyenekbe alapból nem mentünk bele, mert ezzel csak plusz problémát vettünk volna a nyakunkba.
"árban is tökéletes"
Mégegyszer megkérdezem: szerinted miért?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!