Mennyit lehet reálisan alkudni egy ingatlan árából? Konkrét, saját példák előnyben
A meghirdetett ár és a piacon végül adásvételezett árak eltérnek egymástól. Néha lehet hallani, hogy egyeseknek sikerült igen sokat alkudni egy egy ingatlanból, míg vannak akik egy fillért sem engednek, inkább el sem adják.
Mik a realitások?
Nyilván ez sokmindentől függ (ingatlan értéke, állapota, helye, eladás mennyire sürgős, tehermentes-e a ház, stb stb..) de konkrét példákkal talán jobban rá lehetne látni a realitásra.
Erre nincs recept.
Van aki akkor sem enged, ha konkrétan műszaki ellenőrrel mész, és talál milliós hibákat.
Van aki meg eleve úgy kalkulál, hogy úgyis engednie kell 1-2M-et.
Ha eladható az ingatlan, akkor nem sokat, sőt komolytalanná válsz nagy alkuval.
Ha rég óta van a piacon, akkor még lehet próbálni.
Igen, kb. 10 %. (Mi még az árbumm előtt 20-ról 18-ra tudtuk lealkudni a lakásunkat.)
Van aki azért nem enged egy fillért se, mert nem akarja eladni, kiír egy irreális árat, ha van aki ad érte annyit eladja, ha nem, nem.
Van olyan is, hogy annyira sok jelentkező van egy ingatlanra, hogy licit indul érte, ott magasabb áron kel el, mint a hirdetett ár.
Saját példa: amikor el akartuk adni a lakásunkat, tudtuk mennyit szeretnénk kapni érte minimum és az fölé írtuk be az árát, reálisan nézve a piaci lehetőséget. Így amikor vevő jelentkezett akkor volt miből alkudni kicsit.
Azonban nem az ár volt ami itt főképp szerepet játszott, hanem hogy mi még szerettünk volna az építkezés miatt pár hónapot benne lakni eladás után is. A kettő együtt volt alku alap. Kicsivel lejjebb mentünk az árban, cserébe ők vártak a kiköltözéssel pár hónapot, ami időre persze havonta bérleti díjat fizettünk már nekik.
Amikor vettünk ingatlant, ott pedig a tulajnak mi egy picivel kevesebbet - de teljesen reális árat kínáltunk, ellenben 3 hét alatt tudtunk fizetni, nem kellett hitelt igényelnünk. Azért kaptuk meg kicsivel alacsonyabb áron a házat, mert a tulaj azonnal megkapta a teljes összeget és nem egy fél év vagy több után ahogy a hitelkérelem átfut. Megint csak valamit valamiért.
Nyilván ha régebben áruljak akkor 10% fölött.
Ha új hirdetés akkor minimális az alku
#4 "Van olyan is, hogy annyira sok jelentkező van egy ingatlanra, hogy licit indul érte, ott magasabb áron kel el, mint a hirdetett ár."
Igen, mi így vettük a telkünket az építkezéshez. Még ki se írták rendes hirdetésbe, barátoktól tudtuk meg, hogy eladó a szomszédos telek mellettük - már volt 2 másik vevő jelölt mire mi jelentkeztünk náluk. A vég 50 ezer forintokkal emelkedett az ár, ki tud többet ajánlani és mázli, hoyg mi voltunk azok. Megérte a pénzt a telek, két évvel később kezdtünk csak építkezni, addigra másfélszeresét kínálták volna nekünk már érte.
Én két telket adtam el az utóbbi húsz évben..az egyik, újságban megjírdetettárra egy gazdag osztrák vevő azonnal rálicitált úgy, hogy már nála volt a pénz..nem tudtam ellenállni..
a másikat a nekem családja adta el, de inkább engem kértek meg, áruljam..amikor megjelent a hirdetés, a szomszéd azonnal megjelent, ráígérve még két millát...övé lett...a család nem értette..
szóval mem csak lefelé lehet alkudni, néha felfelé is...
...kérdés hol van a telek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!