Aki költözött már, mi az ideális sorrend?
Tegyük fel a jelenlegi házatokból el akartok költözni. Ehhez nyilván a régit el kell adni, egy másikat meg venni kell. Ezt milyen sorrendben célszerű megtenni?
Előbb kinézni egy olyat ami tetszik, lefoglalózni és árulni a régit? Ebben az esetben az új ház eladója belátható időn belül szeretné látni a pénzézét, teljesen érthető módon. Ami legfeljebb pár hónap. Mi a garancia arra, hogy addig el tudom adni a sajátomat? Felénk van olyan ház, amit már több mint egy éve árulnak. Én nem fogok így járni? Vagy ha nagyon a körmömre ég az idő, akkor kénytelen leszek akár mélyen áron alul eladni és a különbözetért meg valahol SOS-ben hitelért kuncsorogni?
Vagy: előbb eladni a régit és ha meg van a pénz, akkor nézelődni? Ekkor mi a garancia arra, hogy pont akkor, amíg a régiből ki kellene költözni találok pont ideálisat? Ekkor meg attól tartok, hogy nem lesz pont akkor olyan, ami minden szempontból jó. Valamit kompromisszumosan megvenni, mert akkor épp ez volt a piacon, csöbörből vödörbe helyzetnek érzem.
Esetleg addig béreltek valami raktárat a cuccaitoknak és kutyástól, macskástól, gyerekestől elmentek albérletbe?
Áthidaló hitel sem igazán megoldás. Felénk egy normális ház, ami nem egy düledező putri a kisebbségitelepen, 80-100 milliótól indul. Ennyi hitelt egyrészt nem is kapnánk, mert nincs messze átlag feletti jövedelmünk, másrészt ha régi ház eladása után a teljes összeget előtörölsztjük, annak csak a kamata is tízmilliós nagyságrend. Ennyit nem szívesen "dobnék ki az ablakon", ennyire jól azért nem állunk.
Ti hogy csináltátok, amikor költöztetek?
Nézelődtünk... meghirdettem, tovább nézelődtünk. Lassan körvonalazódott legalább a város és környéke :), meg hogy mit szeretnénk és mi fér a keretbe. Kb. 3 hónap múlva lett vevő, viszont 2 hét alatt ki kellett költözni. Akkor volt is egy ház, ami tetszett és pont belefért, így okét mondtunk. Bútorok mentek raktárba. Aztán a műszaki ellenőr elég komoly hibát talált a házon és visszaléptünk, de akkor most hová...? Egy baráthoz tudtunk albérletbe költözni, egy harmadik városban (mázlinkra nyár volt, mert iskolába így nehezen jártak volna onnan a gyerekek, na meg hogy a tulaj nem szólt érte, hogy miért vagyunk ilyen sokan). Aztán találtunk egy másik házat végre, de arra még hitelt kellett felvenni, amit eredetileg nem akartam, plusz nem tudtak belőle hová kiköltözni, mert ők is csak kerestek. Végül mégis mindent épp iskolakezdésre sikerült elintézni. De a régi tulajnak pl. két hónap albérletpénzt fizettünk, hogy ők ki tudjanak költözni, és így is jó fejek voltak, hiszen a hitel utolsó részlete is csak 3 hónap múlva érkezett meg nekik, bár foglalózni tudtak belőle, még nekik is volt hitel a házon... (olyan 85% volt az önerőnk).
Most viszont nagyon örülök, hogy ugyan drágább a ház, de teljesen passzív, szinte 0 rezsivel, így ami hitelt fizetek, kevesebb, mint anno a lakás rezsije volt, amit eladtam. És sokkal jobb helyen van közlekedés és csend szempontjából is, nagyobb a kertje, szebb a panorámája stb. Szóval végül jól alakult, hogy nem az olcsóbb lett, amivel még évtizedekig szívtunk volna, mire rendbe hozzuk sokkal többért, mint ami hitel ment erre, és korszerűsítjük, és még akkor sem érne ennyit.
1. Eladod a sajátodat és kérsz hosszabb kiköltözési időt. Vagy bele mennek a vevők, vagy nem.
2. Eladod és elmész albiba, míg találsz egy olyat, ami tetszik. Egyik barátnőm pl így csinálta. Vagyis hát találni talált olyat, ami tetszett neki, de a felújítás időbe tellett és addig is lakni kellett valahol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!