Aki költözött már, mi az ideális sorrend?
Tegyük fel a jelenlegi házatokból el akartok költözni. Ehhez nyilván a régit el kell adni, egy másikat meg venni kell. Ezt milyen sorrendben célszerű megtenni?
Előbb kinézni egy olyat ami tetszik, lefoglalózni és árulni a régit? Ebben az esetben az új ház eladója belátható időn belül szeretné látni a pénzézét, teljesen érthető módon. Ami legfeljebb pár hónap. Mi a garancia arra, hogy addig el tudom adni a sajátomat? Felénk van olyan ház, amit már több mint egy éve árulnak. Én nem fogok így járni? Vagy ha nagyon a körmömre ég az idő, akkor kénytelen leszek akár mélyen áron alul eladni és a különbözetért meg valahol SOS-ben hitelért kuncsorogni?
Vagy: előbb eladni a régit és ha meg van a pénz, akkor nézelődni? Ekkor mi a garancia arra, hogy pont akkor, amíg a régiből ki kellene költözni találok pont ideálisat? Ekkor meg attól tartok, hogy nem lesz pont akkor olyan, ami minden szempontból jó. Valamit kompromisszumosan megvenni, mert akkor épp ez volt a piacon, csöbörből vödörbe helyzetnek érzem.
Esetleg addig béreltek valami raktárat a cuccaitoknak és kutyástól, macskástól, gyerekestől elmentek albérletbe?
Áthidaló hitel sem igazán megoldás. Felénk egy normális ház, ami nem egy düledező putri a kisebbségitelepen, 80-100 milliótól indul. Ennyi hitelt egyrészt nem is kapnánk, mert nincs messze átlag feletti jövedelmünk, másrészt ha régi ház eladása után a teljes összeget előtörölsztjük, annak csak a kamata is tízmilliós nagyságrend. Ennyit nem szívesen "dobnék ki az ablakon", ennyire jól azért nem állunk.
Ti hogy csináltátok, amikor költöztetek?
Egyszerre csináltuk az eladást és a keresést másik lakás után.
Amikor eldöntöttük, hogy költöznénk, akkor elkezdtünk mi is nézelődni. Amint lett reális vevőnk akkor a nézelődésből komoly vételi szándék lett a másik ingatlan iránt. Szinte egyszerre folyt a két ügylet, mivel amit az eladott lakás után kaptunk azt egyből vittük is a másik ügyvédhez a vásárolt ingatlanért.
De csak akkor kezdtük élesben amikor már volt aki megveszi tőlünk a miénket. Az eladott lakás jó helyen volt, nem kellett sokáig hirdetni, pár hétig.
Anyósoméknál más volt a helyzet, ők olyan helyről akartak elköltözni ahol nehéz eladni a házakat. Családi segítség kellett hozzá és előbb meg volt a ház ahová költöznek, utána lett vevő a másikra. Addig ők nem költöztek át de az új házat megvettük számukra , mert fontosabb volt hogy pont ott lakhassanak. Aztán amikor hónapokkal később sikerült vevőt találni akkor költöztek. Sajnos ők kénytelenek voltak sokat engedni a házuk árából, mert nem volt többért vevő és hiába vártak volna még többet akkor se lett volna.
Megállapodtunk a tulajdonossal, hogy megvennénk a házat, de kérünk 3 hónap haladékot, hogy eladhassuk a lakásunkat. Kétoldalú bizalom volt, mert mi egy kézfogás alapján elhittük, hogy kivár, ő meg elhitte, hogy sikerülni fog. Megbíztunk egy ingatlanost és nagyon picit áron alul hírdettük meg. Egy héten belül elvitték. Mivel a mi vevőnk befektetési céllal vette, ezért szerződésbe foglaltuk, hogy akár vissza is bérelhetjük. Szerintem ez a legjárhatóbb út ilyen esetben. Legyen pár havi visszabérlési lehetőség és kész.
Alapvetően mivel ez egy lánc (te is jössz valahonnan, menne a helyedre valaki, az eladó is menne valahova onnan, amit megveszel), elég sokaknak érdeke, hogy gördülékenyen menjenek a dolgok. Kell a csillagok szerencsés együttállása, de mi mindig elfogadtuk, hogy oké, ha ez valamiért nem megy bele, vagy eladják a házat, akkor az nem ránk várt, ennyi.
Hello!
Ez egy folyamatosan megjelenő dolog ingatlanvásárlásnál amennyiben ingatlanból-ingatlanba költözne az ember.Személyesen csináltam már sokféleképp.Ingatlanok eladása alatt megpróbálni a vételt majd költözni egyszerre,ingatlan eladása után bérlés majd onnan nézegetés majd vásárlás,ingatlan lefoglalása mialatt bérletben vagyok majd ezután ingatlan hirdetése,eladása eladása.Mindenesetben ott a stressz főleg az utolsónál ahol amennyiben nem adom el határidőre bukom a foglalót..Sokkal jobb lenne az ingatlanpiac mindenhol a világban ha lenne tétje nem pedig csak hirdetgetnének oszt talán elmegy aranyárba...dehát így megy ez.
Ezt neked kell kitapasztalni.Kezdjed el valahogy oszt elválik,az ingatlanpiac mostanában megyeget,semmi kirívó,nem nagyon tolja semmi szerencsére vagy nem ,szerintem lehet találni,válogatni is,habár sok a csodaváró eladó akik már évek óta hirdetik megszakítva vagy folyamatosan, a kacsalábon forgó palotájukat, de nem megy el.
Talán az a legjobb ha kinéztek egy tényleg nektek tetsző házat,lefoglalózzátok oszt hirdetitek a tieteket tényleg normális áron.Így legalább végül olyan helyre mentek ami tetszik nektek mégha emiatt 'ár alatt' kell eladni a jelenlegi házatokat is.
Köszönöm a válaszkat.
"Mennyiért tudnátok a tiéteket eladni? Mennyi pénzetek van önerőként azon kívül?"
A szomszédom január óta árulja a házát. 110 milliót kérnek érte. Egyelőre nem kelt el. A 110 szerintem túlzás. Reálisan 90-95-öt érhet. Hasonló méretű mint a miénk, a telek ki is ugyanakkaora, kb. ugyanakkor épült. Talán egy kicsit jobban fel van újítva mint a miénk. De a miénk meg sarokház, kétoldali bejárattal, emiatt talán értékesebb. Mi olyan 80-85 körül gondolnánk hirdetni.
Ha minden tartalékot belerakunk, akkor még 20 milliónk lenne az árán felül kp-ban.
"Van a jelenlegi házatokon hitel? Ha nincs, esetleg felvenni egy nagyobb hitelt, megvenni az új házat, költözés után eladni a régit és abból előtörleszteni a hitelt?"
Nem, nincs. Soha semmilyen hitelem nem volt még. De az én fizetésemmel 20-30 milliónál nagyobb hitelt nem kapok. Azzal meg nem sokra megyek.
"Vagy albérlet, ha nem tudtok anyucihoz, anyóshoz költözni az átmeneti időszakra."
Albértelre gondoltam én is. Nekem a szüleim 21 éves koromban meghaltak. Nincs olyan rokon, ahova oda lehetne hurcolkodni, vagy akitől 100 milliós kölcsönt tudnánk kérni.
Egyébként jó fél éve nézegetem a hirdetéseket. Ez alatt kettő olyan volt, ami belefér az anyagi keretbe és a képek alapján szívesen oda ia költöztem volna. Ezért is aggódok kicsit, hogy ne muszájból kényszerből kelljen valamit venni, amit épp árulnak. Optimális esetben évtizedekre terveznénk.
Én először vettem hitelre, majd amikor sikerült eladnom a házamat előtörlesztettem az árából.
Amikor lett volna korábban vevő a házamra, nem volt nekem való másik helyette....sőt, albérletek se voltak hirdetve. Csak így tudtam összehozni.
És akkor is már ilyen drágá voltak az ingatlanok? El nem tudom képzelni mekkora jövedelmet kell igazolni egy 100 milliós hitelhez. Na meg nekem a teljes havi fizetésem nem lenne elég e törlesztésére ha egy 30 éves futamidőt nézünk.
Előtörlesztésnél nem kell visszafizetni a teljes futamidőre járó kamatokat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!