Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mi a menete házvásárlásnál a...

Mi a menete házvásárlásnál a kifizetésnek?

Figyelt kérdés

Házat szeretnénk venni. Van önerőnk (mondjuk 15 millió Ft) és veszünk fel hozzá kb. 30 millió Ft hitelt. Az eladó 3 hónapot kért a kiköltözésre.

Akinek van friss infója: hogy szokott ez menni?

Aláírunk egy szerződést ügyvéddel, hogy az eladó eladja nekem és férjemnek a házat. 3 hónap múlva december X-én átadja nekünk a kulcsokat.

Fizetünk előleget (10%-ot)? Azt aláírás előtt/után?

Utána mikor kell fizetni az önerőt?

És mikor fizeti a bank a hitelt?

Vagy embere válogatja, nincs ennek megközelítőleg fix menete?

Köszi, ha tudtok segíteni, elmesélitek, veletek hogy volt.

aug. 28. 09:55
 1/8 anonim ***** válasza:
77%
lefoglalózzátok ügyvédi szerződéssel, utána a banki hitelt elkezditek intézni. Ha minden ok a vételárat kifizeti a bank az eladónak ti meg a többit. Ha nem kaptok hitelt akkor bukjátok a foglalót.
aug. 28. 10:07
 2/8 anonim ***** válasza:
67%
Foglaló vagy előleg az sem mindegy, nem ugyanaz!
aug. 28. 10:51
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Ügyvéd előbb, ő javasolni is fog egy menetrendet.

Mindenképp kérjetek a banktól előzetes hitelbírálatot, ne útközben derüljön ki, hogy mégsem kapjátok meg a hitelt és bukjátok a foglalót. Meg gyorsabb is onnantól.

Egyébként nem kötelező foglalózni, az lesz a szerződésben, amiben megegyeztek. Vagy lehet a foglalót aznap is fizetni, egy utalással pl., amikor az összes többit.

A bankok általában 3 hónap határidővel szoktak fizetni, amit ki is használnak, és ha van CSOK, az érkezik utoljára. Ha lakott az ingatlan, az eladók is legtöbbször ennyi kiköltözési időt szoktak kérni. Az átadás-átvétel meg a teljes összeg kifizetése napjával esik egybe általában. DE minden úgy lehet, ahogy megegyeztek. Pl. fizethettek egymásnak "bérleti díjat" akár, ha nektek sürgősebb a beköltözés vagy neki lassabb a kiköltözés... stb.

aug. 28. 11:54
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

A hitel elvileg meglesz. Elég jelentős önerőnk van, majdnem 40%, egyeztettünk már a bankkal, azt mondták, nem gond a hitel összege.

Én csak a menetét nem értem a pénz mozgásoknak (még sosem adtam-vettem ingatlant). Az eladó (jelenleg lakja az ingatlant) a házért kapott pénzből szeretne lakást venni (akár kettőt is), gondoltam, ezért korábban kell neki a pénz, hogy még a 3 hónap türelmi ido alatt tudjon venni mást. De ha a 3 hónap utolsó heteiben küldi neki a pénzt a bank, akkor nem tud még időben venni, nem? Ezt kérheti, hogy foglaljuk bele a szerződésbe, hogy kapja meg hamarabb a pénzt? Alkalmazkodik a bank? Vagy ez nem reális kérés részéről?

Nekünk nem sürgős a költözés, most megvesszük a házat, és majd jövő nyáron költözünk (van egy lakásunk, azt majd eladjuk tavaszzal). Az eladónak nem tudom, hogy van szüksége a pénzre és hogy ez hogy működik, mikor kapja meg a pénzt, lehet-e ebből probléma.

Falusi CSOK lesz, de az csak 500 000 Ft, nem jelentős összeg. Tudjuk, hogy az a legutolsó lépés.

aug. 28. 17:55
 5/8 anonim ***** válasza:

"gondoltam, ezért korábban kell neki a pénz, hogy még a 3 hónap türelmi ido alatt tudjon venni mást"

Nem jó a "gondoltam", kérdezd meg!

Ez fontos infó a pénzmozgás menetéhez.

"De ha a 3 hónap utolsó heteiben küldi neki a pénzt a bank, akkor nem tud még időben venni, nem?"

Ha megvan a hitelbírálat, akkor a szerződés bemutatásának ellenében 30 napon belül aktiválják (=küldik neki a pénzt).

"Az eladónak nem tudom, hogy van szüksége a pénzre"

Ezt meg kell tudni tőle.

Ti jó alkupozícióban vagytok, mert tudtok a fizetési és birtokbaadási ritmusban alkalmazkodni hozzá, mivel ráér a költözés.

aug. 28. 18:38
 6/8 anonim ***** válasza:
Nem csak az önerő kell a hitelhez, hanem, hogy az ingatlant is jóváhagyja az értékbecslő, higy helyes az ára (és pl. ha kell, CSOK képes legyen, kikötés lehet, hogy ne legyen vályog, legyen belterület, közművek, biztos kell, hogy ne legyen teher rajta, ne legyen több helyrajzi szám, jó legyen a térképmásolat... stb.), ne legyen tartozásotok, elég nagy legyen a fizutok, tetsszen nekik a szerződés... Amikor belevágtok, azt fogják mondani, hogy náluk aztán gyors és minden rendben lesz pik-pak, de amikor élesedik, ott húzzák majd az időt, ahol tudják és lehet, egy papírral fogtok napokig, hetekig rohangálni. Szóval csak az írásos kommunikációnak higgyetek a banknál is.
aug. 28. 20:07
 7/8 A kérdező kommentje:

Mindenképp beszélünk majd az eladóval. Most csak tapogatóztunk, láttunk egy szerződéstervezetet, elég sok kérdőjel lett a fejünkben, de tisztul a kép. Ti is sokat segítetek (3-as, 5-ös főleg, köszi!).

"Ha megvan a hitelbírálat, akkor a szerződés bemutatásának ellenében 30 napon belül aktiválják (=küldik neki a pénzt)."

Piaci hitelnél, ugye? De ez Falusi CSOK lesz, asszem itt 90 nap.

Közben az is leesett nekünk, hogy ha szeptember végén írjuk alá a szerződést és akkor kezd el ketyegni a 3 hónap, akkor pont december végére költözne ki, de nekünk utána pár napunk van ügyeket intézni (pl. 15 napunk lesz közműveket átiratni). December végén már nem dolgozik senki... Lehet akkor értelmesebb megoldás lenne január elejére időzíteni az utolsó pénzmozgást, és akkor ha az megvan, akkor utána átadás. Mi meg mehetünk ügyeket intézni.

6-os: ezek szerencsére már megvannak, amit írsz. Arra kíváncsi leszek, mennyire lesz gördülékeny, gyors a hitel intézése, mert most tényleg nagyon pörgetné a bank a dolgokat. De még sok megbeszélnivalónk van az ügyvéddel és az eladóval is.

aug. 28. 22:18
 8/8 anonim ***** válasza:

"De ez Falusi CSOK lesz, asszem itt 90 nap."

Ezt is konkrétan el kell intézni, beadni a kérelmet!

Nincs mire várni!

aug. 29. 01:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!