Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ezt az ingatlanos-örökléses-kö...

Ezt az ingatlanos-örökléses-közöstulajdonos mizériát hogy oldanátok meg?

Figyelt kérdés

Elég zűrzavaros helyzetbe kerültem a szüleim házának megöröklésével. Olvastam itt gyakorikérdéseken is hasonlókat, de szerintem az enyém übereli azokat.

Tehát. Anyám meghalt 2020-ban, ketten a nővéremmel örököltük a házat fele-fele arányban, apánk lett a haszonélvező az egész ingatlanra. A nővérem az ő tulajdonrészét elajándékozta egy ismerőse alapítványának úgy, hogy megtartotta a haszonélvezeti jogot a ház felére, de ez csak sorban álló haszonélvezeti jog, apánk halálakor élesedik. Tavaly apánk beteg lett és magunkhoz kellett költöztetni, vagyis az ő lakrésze most üresen áll. A házról annyit kell tudni, hogy két külön bejáratú részből áll, a másikban nővérem lakik jelenleg is úgy, hogy se nem tulajdonos, se nem haszonélvező, lényegében szívességi alapon. Felújítandó, de szerkezetileg nincs baja. Nekem nincsenek terveim a házzal, el akarom adni, vagy cserélni, bárhogyan megszabadulni tőle, de a másik tulajdonos nem veszi meg tőlem, és a részét sem akarja eladni nekem, hogy legalább egyben el tudnám adni, mert ilyen felállásban nem nagyon kell senkinek. Fontos adalék, hogy nagyon rossz a viszony közöttünk a testvéremmel, nem beszélünk. A céljuk az egésszel, hogy engem patthelyzetbe hozzanak és szívassanak. Ha lenne elég pénzem, akkor elkezdeném felújítgatni és a szerkezeti felújításokért benyújtanám a számlák felét, mert ha jól tudom a két tulajdonosnak közösen kell fizetni ezeket. De nem akarok ezzel foglalkozni, inkább szabadulnék még ha bukok is rajta sokat. A környéken a felújított ingatlanok 35-40 millióért mennek, én a felét 8-ért próbálom eladni, eddig nem sok sikerrel, habár nem régóta próbálkozom.

A kérdésem az, hogy ti hogy oldanátok meg a helyzetet?

aug. 17. 19:16
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Bizony, a nővérem amikor elajándékozta a részét, akkor megtartotta a haszonélvezeti jogot rajta, vagyis az ingatlan felén. Ez hivatalos. Az ajándékozásnál nincs elővásárlási jog, az azonnali. Azt nem tudom, hogy támadhatnám-e, de végülis mi miatt? Mit kifogásoljak? A saját tulajdonát mindenkinek joga van akár elajándékozni.

A közös tulajdon megszüntetése peres úton kétélű fegyver, mert a fizikai megosztás sokba kerülhet, én pedig nem akarok sem pereskedni, sem rákölteni. Ha nincs megegyezés, akkor árverésre kerül és ott vagy megveszik, vagy nem. Ha nem veszik meg, akkor lényegében nem történt semmi azon kívül, hogy fizettem és eltelt egy csomó idő. Ha addig apám még meg is hal, akkor az eddig sorban álló haszonélvezet is élesedik és az még rosszabb. Jópár ügyvédi beszélgetésen vagyok már túl, de jobb ötlete neki sincs sajnos. Úgy vagyok vele, hogy szabadulnék olcsón, ha valaki megvenné. Egyébként az 1. és 2. hozzászóló megoldása jön ezután. Egy ingatlanos ismerősöm elkezdi hirdetni, ha nem lesz kapás 2-3 hónapig akkor elajándékozom egy halmozottan hátrányos családnak és lesz@rom az egészet. Vesződjenek velük. Csak sajnálom a házat, mert jó környék, szerkezetileg a ház jó, lehetne az egy nagyon szép 2-3 generációs otthon. De ilyen ócska emberek kezére került sajnos.

aug. 19. 19:19
 12/15 A kérdező kommentje:
Más lenne a kérdés, ha lenne mondjuk 10 millióm. Mert akkor elkezdeném felújítani és mivel van olyan része, ami szerkezeti (pl. villanyvezetékek teljes cseréje), abba mindkét tulajdonosnak be kell szállnia. És mivel az alapítvány nem igazán fizetőképes, hamar kezesebbek lennének, mert csak gyűlne a tartozás. És még jogilag lenne 1-2 dolog, amivel kibabrálhatnék velük, de őszintén nincs gyomrom, se időm, se pénzem, se türelmem ezekhez a játszmákhoz. Ha valaki megvenné és lenne elég tőkéje és éppen ideje is ezeket a köröket lefutni, akkor végül nagyon jól járna. Azt mondom, hogy 3 év alatt egy szép és jogilag tiszta ingatlanhoz lehetne jutni.
aug. 19. 19:39
 13/15 anonim ***** válasza:
Mivel apátok a haszonélvező, egy mozdulattal kirakhat onnan mindenkit és támadhatja az ajándékozást, de gondolom ehhez nincs gyomrod.
aug. 20. 17:32
 14/15 A kérdező kommentje:
Milyen alapon támadhatná az ajándékozást? A nővérem oda van bejelentve, az is számít elvileg, nem olyan könnyen kirakható. Én legalábbis így tudom.
aug. 20. 18:55
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

Elsődlegesen a haszonélvezőé a birtoklás és használat joga, nem a tulajdonosé.

Vagyis a haszonélvező mondhat nemet bármire tulajdonosnak, beleértve az eladást, ezért történt ajándékozás.

Ezért nem vesznek haszonélvezeti joggal házat, mert az új tulaj be se teheti a lábát, ha a haszonélvező nem engedi.

Tehát apád kirakatja a tesót és a tulaj havert is, legalábbis amíg él, nem vehetik birtokba.

aug. 20. 19:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!