Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ezt az ingatlanos-örökléses-kö...

Ezt az ingatlanos-örökléses-közöstulajdonos mizériát hogy oldanátok meg?

Figyelt kérdés

Elég zűrzavaros helyzetbe kerültem a szüleim házának megöröklésével. Olvastam itt gyakorikérdéseken is hasonlókat, de szerintem az enyém übereli azokat.

Tehát. Anyám meghalt 2020-ban, ketten a nővéremmel örököltük a házat fele-fele arányban, apánk lett a haszonélvező az egész ingatlanra. A nővérem az ő tulajdonrészét elajándékozta egy ismerőse alapítványának úgy, hogy megtartotta a haszonélvezeti jogot a ház felére, de ez csak sorban álló haszonélvezeti jog, apánk halálakor élesedik. Tavaly apánk beteg lett és magunkhoz kellett költöztetni, vagyis az ő lakrésze most üresen áll. A házról annyit kell tudni, hogy két külön bejáratú részből áll, a másikban nővérem lakik jelenleg is úgy, hogy se nem tulajdonos, se nem haszonélvező, lényegében szívességi alapon. Felújítandó, de szerkezetileg nincs baja. Nekem nincsenek terveim a házzal, el akarom adni, vagy cserélni, bárhogyan megszabadulni tőle, de a másik tulajdonos nem veszi meg tőlem, és a részét sem akarja eladni nekem, hogy legalább egyben el tudnám adni, mert ilyen felállásban nem nagyon kell senkinek. Fontos adalék, hogy nagyon rossz a viszony közöttünk a testvéremmel, nem beszélünk. A céljuk az egésszel, hogy engem patthelyzetbe hozzanak és szívassanak. Ha lenne elég pénzem, akkor elkezdeném felújítgatni és a szerkezeti felújításokért benyújtanám a számlák felét, mert ha jól tudom a két tulajdonosnak közösen kell fizetni ezeket. De nem akarok ezzel foglalkozni, inkább szabadulnék még ha bukok is rajta sokat. A környéken a felújított ingatlanok 35-40 millióért mennek, én a felét 8-ért próbálom eladni, eddig nem sok sikerrel, habár nem régóta próbálkozom.

A kérdésem az, hogy ti hogy oldanátok meg a helyzetet?

aug. 17. 19:16
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
69%

Kiadni kiadhatod,1Ft-ért is. Mondjuk egy hajléktalanokat foglalkoztató alapítványnak,egy zűrös 8gyerekes családnak, stb.

Egyből el fogják adni neked a részüket.

aug. 17. 19:43
 2/15 anonim válasza:
15%
Keresnék egy ingatlanirodát, és rájuk bíznám. Ha nem adnák el 2-3 hónapon belül, na akkor az 1. válaszolóra hallgatnék.
aug. 17. 19:47
 3/15 anonim ***** válasza:
70%

Ezt ki mondta neked, hogy haszonélvezete van a húgodnak a házon?

Nincs olyan, hogy "sorban következő haszonélvezet", ha a tulajdonos eladja a részét. Egyszerre egy haszonélvezet lehet rajta, ha ő az apád haszonélvezetével terhelve eladta, akkor neki apád halála után nem lesz haszonélvezete az eladott házrészen, semmi köze nincs hozzà már.

Te nagyon meg lettél vezetve félúton.

aug. 17. 20:01
 4/15 anonim ***** válasza:
93%

Én ügyvédhez fordulnék.

Lehet kérni a ház kényszerértékesítését (közös tulajdon megszüntetését), ha a többi tulajdonos se megvenni nem akarja a te részedet, sem veled közösen eladni. Az ügyvéd ezt szakszerűbben el tudja mondani. Első körben szerintem ő keresi meg ezt az alapítványt, ha neki is nemet mondanak, akkor a bírósághoz fog fordulni. Apukád haszonélvezete vagyoni értékű jog, ezt is figyelembe fogják venni az eladáskor (megváltják valahány millióval).

aug. 17. 20:18
 5/15 anonim ***** válasza:
83%

3 de, van ilyen. Lehet több is egy ingatlanra vagy ingatlan hányadra, lehet egyidejű és soron következő is.

Viszont bármelyik fél támadhatja a másikat bíróságon.

Kérdező, mi újság az ajándékozás támadassal? Nem volt elővásárlási jogod?

aug. 17. 20:21
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
A haszonélvezeti joga a testvérednek élete végéig fennáll, ez akkor is érvényes, ha semmiféle tulajdonjoga nincs, illetve ha eladod a te részedet, a másik részen megmarad a haszonpélvezeti jog. Így nem igazán fogja megvenni senki, hogy csak a fele házat kapja meg, a másikra meg valakinek van haszonélvezeti joga.
aug. 17. 20:26
 7/15 anonim ***** válasza:
79%
Szerintem is ügyvéd. Az ajándékozás megtámadása kérdés is jó ötlet. A kényszerértékesítés is. Meg is lehet osztani, ha fizikailag megoldható (külön mérőórák, kerítés), de az sokba kerül, viszont utána lehet, visszahozza értékesítésnél. Ki is adhatod felújításért cserébe (de körültekintően, lepapírozva).
aug. 18. 06:07
 8/15 anonim ***** válasza:
36%

Én adnám olcsóbban. 1/8 tulajdonrészt adtam el 600ért, 1/1 tulajdonrészt haszonélvezettel terhelten 4 millióért (20-25m normál esetben egy olyan ház)

Most ha pereskedsz, ügyvédhez járkálsz az is pénz és renteg idő. Szerintem jobb olcsóbban megszabadulni a problémától.

aug. 18. 10:29
 9/15 anonim ***** válasza:
87%
Gondolom, erre játszik a másik fél, hogy olcsóbban adja.
aug. 18. 14:53
 10/15 anonim ***** válasza:
100%
Bíróságon kell közös tulajdon megszüntetése iránti pert indítani.
aug. 19. 08:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!