Mennyi törlesztőig menjek el?
Átlag keresetem: 460-520k (+30k kafateria)
Fix Kiadásaim: 100k+20k (üzemanyag+előfizetés)
Házat akarok venni egyedülállóként
14 évre a törlesztő kb 98-100k lenne 20 évre viszont 81k
Rezsi kb 25-30k lenne!
Átlag keresetem fele elmenne így ti bevallálnátok?
(Nyilván ha táppénz lenne akkor a tankolásra 20k is elég lenne)
Ez bruttó akkor?
Nettó mennyi?
Az autót te fogod fenntartani?
Annak is van rengeteg költsége még az üzemanyagon felül.
Az újravásárlási árat is fel kell majd venni a fenntartási költségek mellé.
Minden nettó amiről írtam.
Persze az autót is én tartom fent
2006 Suzuki Swift igazából nem volt különösebben költséges azon kívül, hogy 5 év alatt egy vad kár miatt 300k-t kellet rá költeni, de nyilván ilyen esetre hagynék tartalékot
Én úgy határoztam meg a hitelem mennyiségét egyedül állóként, hogy mikor egész hónapban táppénzen vagyok, és csak 50%át kapom a béremnek, akkor is meg tudjak élni.
Persze mondhatjuk, hogy fiatalon ilyen probléma nem lesz, de amikor perforált vakbéllel megműtöttek utánna 6 hétig nem dolgoztam. Ebből 1 hétig voltam az intenzíven.
Én a következőt tettem: hosszabb futamidőre vettem fel, így a havi törlesztő olcsóbb. Folyamatosan gyűjtök, és ha 4-5 millió összejön, akkor betörlesztek. Így a futamidő nem csökken, de a havi törlesztőrészlet igen, viszont mindig van pénztartalék nálam, amit ha kell (most pl autót kell vennem, tavaly egy nem várt NAV számla lepett meg), fel tudok használni.
Nálam ez a következőképp néz ki:
20 milliót vettem fel lakasásra, így kamatokkal 27 milliót kell visszafizetni 15 év alatt.
Ha betörlesztek 5milliót, annak van 50ezer Ft költsége (1% de max 100k szerződés szerint), így a havi törlesztő ennyivel csökken.
Így viszont több pénz marad nálam+ a fizetésem is évről évre többet hoz + a vállalkozások is, így szeretném egy 5-6 év alatt befejezni ezt a hitelt, és venni a következő lakást.
Mennyit fizetsz most lakbérre?
Amennyit most is ki kell fizetned és ki tudsz fizetni, annyit vállalj be maximum. Persze rezsi nélkül. Ha eddig fizettél havonta 150 ezret rezsivel együtt, akkor ki tudsz fizetni törlesztőt is havonta 150-30=120 ezret törlesztőnek. Ha ezt eddig nem tudtad megtenni akkor hitelnél se vállald be.
Egy barátom bukta a házát, házasságát, családját amiatt, mert kiszámolták építkezés előtt, hogy mi a legmagasabb hitel amit fel tudnak venni és aszerint építkeztek. Aztán persze felőrölte őket, hogy semmire nem maradt pénzük, minden fillért a törlesztésre kellett fordítani, se egy mozi, se egy nyaralás, semmi. Persze hogy ezt nem bírta a házasságuk.
A pénzedet úgy kell megosztanod, hogy abból élned is kell. Lakásra szükséged van, bérelni sem bérelsz olyat ami elviszi az összeset ha lenne olyan is amit fele annyiért is ki tudnál bérelni.
Az legyen a szempont, hogy jobb ha hitelre fizeted ki a pénzed, mint lakbérre másnak, aki majd vesz belőle helyetted lakást magának! De ne akarj nagyobb hitelt, mint ami kiváltja a lakbéredet. Nem az számít hogy mekkora a kereseted, átlag vagy annál több, hanem hogy ha már amúgy is fizetned kell a lakhatásodért akkor azt a nagyságú összeget inkább hiteltörlesztésre fizesd.
Ha eddig a szüleidnél laktál mert egyedül nem tudtál kifizetni egy bérlakást, akkor ne vegyél fel lakáshitelt sem. Akkor az se fog menni. Akkor előbb legyen egy társad akivel közösen tudtok lakást bérelni, majd vele együtt már tudtok lakást is venni. nem egyedül szoktak lakásvásárlásba, építkezésbe fogni az emberek általában, egy fizetésből ez nem igazán megy az átlagnak.
Siman vallalhato a magasabb torleszto is.
Azt szoktak mondani hogy a haz torlesztoje ne legyen tobb a fizetesed 1/3nal, persze ha nincs valami extrem nagy koltseged.
Mi amikor hazat vettunk akkor ugy vettuk fel a hitelt hogy a torleszto kevesebb legyen mint az alberletunk.
Neha elotorleszteni is szoktam
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!