Utólagos épületfeltüntetési eljárás hogy működik?
Használt házról van szó, aminek a folytatásában van egy kb 20 nm-es tégla melléképület ill. a ház mellett egy kis garázs. A térképmásolatot lekérve kiderült, hogy ezek nincsenek feltüntetve, gondolom engedély nélkül lettek felhúzva (több, mint 30 éve). Mivel hitellel vásárolnánk a házat, ez feltételezzük gázos, lehet nem is kapnánk semmit vagy jóval kevesebbet. Ja és ráadásként a kazán is ott van a melléképületben, tehát elvileg a bank ezt komfort nélkülinek tekinti.. Szóval jó kilátások.
Ellenben a ház nagyon tetszik, minden tekintetben tökéletes, szóval beszélnénk a jelenlegi tulajjal, hogy ezt próbálja/próbáljuk meg rendezni. Neki is érdeke, hisz a többség hitelt venne fel, ami jelenleg nem igényelhető a térképmásolat hiányossága miatt.
Viszont semmi biztatót nem olvastunk a neten. Elvileg fennmaradási engedély kell, amihez kell 1 építész mérnök, aki elkészíti az építészeti-műszaki tervdokumentációt, ehhez aztán még csatolni kell a hiteles térképmásolatot, hiteles tulajdoni lap másolatot, a felelős műszaki vezető nyilatkozatát, a közműkezelők nyilatkozatait, a statisztikai adatlapot, polgármester településképi véleményét.. Nekem ez kb ilyen mission impossible vagy legalábbis jó pár hónapos procedúrának tűnik és elég bonyolultnak.. Na meg pénz, de ez ugye a tulaj költsége lenne.
Van, aki ezt végigvitte és van tapasztalata, hogy mennyire volt macerás, mennyi idő volt, volt-e valahol probléma, ami miatt esetleg nem akarták megadni az engedélyt stb.
Meg írtak olyat, hogy ha szabályosan lett építve, akkor jó eséllyel kiadják rá a fennmaradásit. Hogy kiderüljön vajon a HÉSZ/OTÉK-nak megfelelően lett-e építve földmérőt kell hívni?
Bár olyan információt is találtunk, hogy ha lakóépületnél nem stimmel a másolat, akkor szinte biztos, h nem kaphatunk hitelt, de ha melléképületről van szó, az még nem szokott gond lenni.. Ez nem tudom mennyire igaz, de a másik gond h a kazán attól még a melléképületben van.
Amúgy az is opció lehet, h kérünk előzetes értékbecslőt, hogy lám egyáltalán hitelezhető lenne-e és ha igen, mennyire becsülik fel?
Én egy különálló garázzsal jártam így, de ez egyszerű volt, mert 100 légm3 alatt volt.
3 éve 100000-et kért a földmérő, ő intézett mindent.
Csinált egy változási vázrajzot, azt beadta a földhivatalhoz záradékolásra mkor vissza kapta elküldte nekem. kb 3 hónap volt.
7
Ha alapból kaphatott volna engedélyt (jogszerűen meg lehetett volna építeni) akkor igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!