Mi van akkor ha el szeretném adni a házat, de a másik tulajdonosról semmit nem tudok?
Szóval apum nekem ajándékozta az ő részét a házból. Apukám sajnos elhunyt 2022ben.
Lekértem a tulajdoni lapot a házról és kiderült, hogy apukám egyik testvére szintén tulajdonosnak van bejegyezve az ingatlanra.
Az ő része 2/28 az enyém meg 26/28 ez mit jelent és kié a nagyobb rész?
De a lényeg, hogy annyit kideríttettem, hogy apum testvére a 90es években kiment Amerikába és ott is halt meg 2001ben. Rokonok gondolom amerikaiak. Nem tudom ilyenkor mi a helyzet?
Gondolom csak ki vásárolni tudnám, vagy így is el lehetne adni a házat?
Sajnos nagyon nem értek hozzá
Apukám miatt örökös vagyok, de a nagybátyám lóg a levegőben, biztosan meghalt ezt még apum is mondta régebben, de akkor még gyerek voltam.
A neten annyit találtam róla egy ingyenes családfás oldalon, hogy Philadelphiában hunyt el. Ilyenkor az ő gyerekei -ha vannak- lesznek az örökösök? Az ő részét gondolom ők öröklik.
Szerintem nem is tudnak erről az ingatlanról
Azt jelenti, hogy tied 26/28-ad rész, ami kb. 93%, a többi a nagybácsi örököseié, ha vannak közelebbi elő rokonai, mint te. Ha nincsenek közelebbi elő rokonai, akkor te öröklőd azt is.
Így nem tudod az egészet eladni, csak a rad eső részt, ami melyen ár alatt menne csak el.
Kellene egy pothagyateki eljárás, aminek a keretében tisztazzak, kie a maradék. Ha ez nem te vagy, akkor meg kell egyezni, hogy adjatok el és tulajdoni hányad arányában el
kell osztani a pénzt.
Ha nem akarsz már most ügyvédhez fordulni, akkor én a helyi önkormányzatot kérdeznem, mi a teendő. Vagy ők segítenék vagy a hagyatéki eljárásra kijelölt közjegyzőhöz irányítanak.
Ahogy 4-es írta.
Szerezned kell egy halotti anyakönyvi kivonatot a nagybácsi haláláról - vagy annak amerikai megfelelőjét és megpróbálni kideríteni kik az örökösei.
Ha megtalálod az örököst akkor velük kell letárgyalni, hogy megvennéd ezt a 2/28 részt tőlük. Az értéke nekik nem lenne semmi pénz, ellenben az ügyvédi költség sokat elvinne, ők is jobban járnak ha vagy neked ajándékozzák és cserébe te fizeted az ügyvédi költségeket vagy megveszed minimális összegért.
Ha a ház 100 milliót érne akkor lenne az övék belőle 7 millió, tehát ha ennél sokkal kevesebbet ér a ház az nekik már nem jelent különösebb pénzt. Ismeretlen, távoli rokonként, akinek az országáról annyit tudnak, hogy itt mindenki szegény mert kelet-európai ország (nem az, de az amerikaiak általában ennyit jegyeznek meg), nyilván nem gondolják, hogy ebből a picinyke ingatlan részből meg tudnának gazdagodni.
tehát halotti igazolás, örökös megkeresése (a facebook kora már csodákra képes otthonról is) és fel kell vele venni a kapcsolatot. Elmondod neki, hogy van egy régi házban minimális tulajdona ami nem sokat ér, de szeretnéd eladni a házat és így nem tudod, mi lenne ha neked ajándékoznák, te meg fizeted az ügyvédet ami kell hozzá.
Megíratod itthon egy ügyvéddel a szerződést, kiküldöd neki postán, hogy aláírja, majd visszaküldeted. Ez a legegyszerűbb, ha úgy csináljátok, mintha itt írta volna alá, különben hiteles fordítás meg hasonló kell hozzá ami sok pénzbe kerül. Ha nem tud magyarul az örökös kicsit sem akkor is már google fordítóval is le tudja ellenőrizni a szöveg tartalmát.
#7 Az csak teleknél lehet.
Ha el lehetne birtokolni ingatlant, lakást, akkor szimplán csak beköltözne mindenki ahová akar.
Természetesen házat is el lehet birtokolni, mint bármi ingó és ingatlan tulajdont.
És azért nem költözik be bárki bárhová, mert ahogy földterületnél, úgy lakóháznál is nagyon szigorú feltételei vannak az elbirtoklásnak. Például annak bizonyítása, hogy az elbirtokló megfelelő alappal tételezi fel, hogy az a dolog jogosan lett az övé, és már soha nem is fogják tőle visszavenni. (Az illetéktelen beköltöző már ezen elbukott.)
Azt nem tudom megmondani, hogy a kérdezőnek mennyi esélye van erre. Kizárni nem lehet, mert a szükséges 15 évhez hozzá lehet tenni a jogelőd (örökhagyó) idejét. A kérdés csak az, hogy mennyire kell bizonyítani, hogy az elhunyt apa is úgy gondolta, hogy a testvére meghalt, és az örökösei nem is fogják visszakövetelni a részüket. Erről mindenképpen ügyvédet kell megkérdezni. (Én is intéztem már elbirtoklást ügyvédnél.)
A legegyszerűbb mindenképpen a póthagyatéki lenne. Főleg, ha papír lenne róla, hogy a nagybácsi elhunyt, és nincsenek leszármazottai. Ebben az esetben, mivel valószínűleg öröklés útján jutott ahhoz a 2 részhez (a tulajdonlapon ez fel van tüntetve), működik az ági öröklés nevű dolog is, akkor is, ha esetleg felesége még él, és filléres közjegyzői költségért meg lehet kapni a részét. Ha vannak leszármazottak, akkor velük kell tárgyalni.
De ehhez is kell keresni olyan céget, amelyik külföldi jogi ügyeket intéz. Talán a felkeresett ingatlanos ügyvéd is tud ilyent találni, vagy akár amerikai céget is. Ha nem, akkor még az amerikai követséget is meg lehet keresni, hogy segítsenek valamilyen formában, legalább egy ilyen céget találni.
De legelőször is egy ingatlanos ügyvédet kell keresni, arra úgyis szükség lesz az eladásnál is.
És bár a saját részt el lehet adni, de a ház mindenképpen osztatlan közös tulajdonnak számít. És egy ilyenbe mindegyik tulajdonos beköltözhet, akármilyen apró része van benne. (Csak a hasznosításhoz kell 50%, a beköltözéshez 1-nél kevesebb is elég.) Ezért a vevők általában félnek attól, ha más tulajdonos is van, nehogy odajöjjön követelőzni, hogy ha nem kap X milliót, akkor beköltözik. Emiatt csak nyomott áron lehet eladni egy résztulajdont.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!