Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Van egy zártkerti ingatlan...

Van egy zártkerti ingatlan két tulajdonossal, de apám gondozta a kertet és a házat. Szeretnénk a másik örököst vhogy kizárni, mert soha nem is látta a házat. Hogy lehet ezt megtenni?

Figyelt kérdés

A két idős néni( az egyik kizáró gondnokság alatt van)a másik teljesen jól van és édesapámmal jó a viszonyuk.A másik örökös egyenjogúan áll apámmal, így egyenlő arányban örökölnek,csak ő még egy fűszálat sem tett keresztbe, csak tartja a markát. Valamilyen megoldást szeretnék keresni,ha már az idősek meghalnak, akkor csak az édesapám kapja a házat, ne kelljen osztozkodnia. Igazságtalannak tartanám.Remélem érthető,de azért elég bonyolult az ügy,segítséget előre is köszönöm!

B

2012. jún. 26. 21:10
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Meg kell vásárolni a részét.
2012. jún. 26. 21:20
 2/11 anonim ***** válasza:

Nem világos, hogy apád ki ebben a történetben, mert két idös nöröl irsz, akik közül nem lehet az egyik az apád.

De ha két tulajdonos van, akkor minegyik a saját fele részét örökiti a gyerekeinek, szüleinek, testvéreinek az öröksödés szabályai szerint. Ettöl eltér az örökösödés menete, ha valamelyik végrendeletet ir, de a tör´venyes örökösnek akkor is jár a köteles rész, az az egészet másra hagyja.

Az egyetlen legális út még életében megvenni a tulajdonos(ok)tól a házat.

Az, hogy apád gondozza a házat/kertet, semmilyen jogot nem ad neki.

2012. jún. 26. 21:22
 3/11 anonim ***** válasza:
Elég érthetetlenül írtad le a történetet,de ha apukád nem örökös akkor a kertgondozásért nem fog örökölni semmit.Ha van két idős néni akik az örökhagyók,akkor az ő rokonaik lesznek az örökösök.Függetlenül attól,hogy odajárnak kertet ápolni, vagy egyáltalán a ház közelébe sem mennek.
2012. jún. 26. 22:50
 4/11 A kérdező kommentje:
A két idős hölgy apámnak a nagynénjei, egyik ebből kizáró gondnokság alatt van, ezért az az út, hogy megvegyük tőle,járhatatlan. A másik nő, rám hagyta végrendeletében, tehát a ház rá eső része majd a miénk lesz. Tudom,hogy apám örököl majd a másik nő után, de ott van még a másik örökös, aki tartja a markát. Ő egyébként 1/12 részben már örökölt ebből a házból. Most a maradék fele lenne öröklés útján az övé. Ezért nem egyszerű..
2012. jún. 27. 06:22
 5/11 anonim ***** válasza:

"két idős hölgy apámnak a nagynénjei, egyik ebből kizáró gondnokság alatt van, ezért az az út, hogy megvegyük tőle,járhatatlan. A másik nő, rám hagyta végrendeletében, tehát a ház rá eső része majd a miénk lesz. Tudom,hogy apám örököl majd a másik nő után, de ott van még a másik örökös, aki tartja a markát. Ő egyébként 1/12 részben már örökölt ebből a házból. Most a maradék fele lenne öröklés útján az övé. Ezért nem egyszerű."

A két hölgy a tulajdonos, akkor mindkettö után a törvényes örököse örököl. A rád hagyott rész sem lesz egészen a tied, mert van a köteles rész, ami ilyenkor is jár az eredeti örökösnek.

A másik örökös - nem derül ki, hogy kiröl vanszó, feltételezem, valamelyik nö gyereke, már tulajdonostárs, ha örökölt, öt a meglévö tulajdonból kizárni nem lehet, és az örökségböl sem.

2012. jún. 27. 07:47
 6/11 anonim ***** válasza:

Gondolkozzál már azért!

Most te komolyan gondolod, h az x millió forintos ingatlan azért illeti apádat, mert x éve lenyírja a füvet?

Drágán dolgozik nem gondolod?

2012. jún. 27. 09:29
 7/11 A kérdező kommentje:
Szerintem ne személyeskedj ennyire azért, mert nem tudod, mi a helyzet. Édesapám több mint 30 éve segítkezik ott éjjel-nappal, két idős nőnek, akikkel nem könnyű. Az egyiknek én vagyok a gondnoka,mert öngyilkosságot akart elkövetni, és ezért nem beszámítható már. Az ő része a kérdéses, ami telek 5/12 része. A másik 6/12 rész, végrendeletben rám hagyta a nagymamám testvére (a másik idős hölgy) a harmadik rész, ami 1/12 része a háznak, már már megörökölte a keresztanyám, aki még nem is látta a helyet. Szóval szerintem pár milliós 5/12 rész fele nem igazán illetné őt, csak azért mert a gondnokoltam meghal egyszer, nem gondolod? Ja és a keresztanyám ugyanazon a fokon áll, tehát nem közvetlen leszármazott, tehát feleződik a gondnokoltam része az apámmal.
2012. jún. 27. 16:44
 8/11 anonim ***** válasza:
A lényeg,a lényeg.Az fog örökölni aki soron következik a törvény szerint.Az teljesen mindegy,hogy segít,vagy nem,odajár a házba vagy nem,gondozza az időseket,vagy nem gazol a kertben vagy nem.
2012. jún. 27. 16:59
 9/11 A kérdező kommentje:
Az örökléssel tisztában vagyok, itt az lenne a lényeg, hogy hogyan lehetne a keresztanyámat "kizárni" abból hogy még kapjon a kertből részt. A nagynéniknek "öreglányok", nincs se férj, se gyerek. Az elbirtoklás 15 év, de azt nem tudom, hogy az új eseménynek számít,ha a keresztanyám megörökölte az apja halála után a közös testvéri házat, amiről most szó van. Szóval, beadhatnánk az elbirtoklásra a kérvényt, hogy apám kapja meg az egészet?
2012. jún. 27. 17:02
 10/11 anonim ***** válasza:

"Az örökléssel tisztában vagyok, itt az lenne a lényeg, hogy hogyan lehetne a keresztanyámat "kizárni" abból hogy még kapjon a kertből részt."

Ilyen lehetöség NINCS!!!!

"A nagynéniknek "öreglányok", nincs se férj, se gyerek. Az elbirtoklás 15 év, de azt nem tudom, hogy az új eseménynek számít,ha a keresztanyám megörökölte az apja halála után a közös testvéri házat, amiről most szó van. Szóval, beadhatnánk az elbirtoklásra a kérvényt, hogy apám kapja meg az egészet?"

Elbirtoklás akkor jöhet szóba, ha egy LAKATLAN épületet használ valaki 15 éven át anélkül, hogy a tulajdonos felszólitaná, hogy hagyja el azt.

EBBEN az esetben az ingantlan NEM lakatlan.

Jó lenne, avégre felfognád, hogy semmi esély nincs arra, hogy megszerezzétek a házat. Az öröklés nem érdem szerint megy, hanem leszármazás szerint.

Ha apád akarja megkapni az egészet, akkor ki kell fizetnie a nagynénit.

2012. jún. 27. 20:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!