Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Manapság miből vesz valaki házat?

Manapság miből vesz valaki házat?

Figyelt kérdés

Gondolkodtam hogy eladom a házamat és veszek egy másikat de meg néztem az ingatlanpiacot és el is vetettem az ötletet hamar… nagyon el vannak szállva az ingatlan árak egy romos viskóért is képesek el kérni 20 millát még itt vidéken is. Aztán bele képzeltem magam a helyzetbe hogy akinek 0ft kezdőtőkéje van és nem vállalkozó hanem egy sima egyszerű munkás 300 ezres nettóval az hogy vesz magának házat? A hitel szerintem nem valami jó dolog. Számoljunk csak 30 milliót 20 évre 3%-os kamattal, az havi 173.404 ft, szerintem nincs az az ember aki el vállalná azt hogy 20 éven keresztül minden egyes hónapban fizet a banknak 173 ezer ft-ot. Még kimondani is rossz.

Szerintem mindegy hogy most családi házról vagy panelről beszélgetünk mert egyik se olcsó… már jobban megéri családit venni mint panelt

febr. 1. 15:29
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%
Hat nem tudom, mi Budapesten lakunk, igy itt vettunk lakast hitelre, igaz nem a 3%-os kamattal es havi 165 ezer a torlesztonk. Ugyanilyen lakast, ha berelnenk, 220 ezer alatt nem kapnank, szoval nekunk igy is megerte.
febr. 1. 21:01
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

Ha arról kell döntened, hogy 0, vagy 175 ezer (a te eseted), akkor elképzelhető, hogy nincs miről beszélni. De amikor arról döntesz, hogy 175 ezer bérleti díj, vagy 175 ezer hiteltörlesztő, akkor az mindkét esetben havi 175 ezer forint. Az egyik jó esetben 20 évig fix és nem emelkedik, a végén pedig lesz egy ingatlanod. A másik díja évről évre növekszik átlagosan az infláció mértékével és 20 év múlva sem lesz semmid. Ha összetud valaki gyűjteni önerőre, vagy a család hajlandó legalább egy plusz ingatlan fedezettel besegíteni, akkor nincs kérdés.

Mellesleg az ember normál helyzetben lépcsőkben gondolkozik. Vehet egy budapesti pici panelt egy fiatal (pár) első lépésként 35-40 millióért, kevesebb hitellel és akarhat rögtön 90 milliós családi házat brutál erős rizikóval, ha egyáltalán bármilyen formában is megtudnák fizetni. Hiába akarok 90 millás családi házat, ha éppen a 40 milliós panelhoz jön össze talán egy minimális önerőm. De azt sokan elfelejtik, hogy beszállni az ingatlanpiacra nehéz, utána lépésekben haladni már picit könnyebb, hiszen neked is van egy ingatlanod, ami tartja az értékét. Nekünk ez volt a szerencsénk. 7 éve vettünk a férjemmel a lakásunkat úgy, hogy akkor 1,5 éve voltunk együtt és a minimális 20% önerőnk volt meg rá. Erős hazárdírozás volt ez akkor is, szóval nem éreztük könnyűnek egyáltalán, de sikerült. Azóta az arányok borzasztóan eltolódtak, ma egy 20%, nem egy 7 évvel ezelőtti 20%. Mi 5 év után költöztünk családi házba, nyilván nagy segítség volt, hogy beletettük a lakásunk árát.

Fiatalként pedig nem feltétlenül éri meg jobban egy családi ház. Pláne ha valami lepattant pénznyelőt tud csak megvenni az ember és sosem éri utol magát...

febr. 1. 22:45
 13/21 anonim ***** válasza:
febr. 1. 23:14
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

"már jobban megéri családit venni mint panelt"

Kihagytál 7-8 másik tipusú lakóingatlant. Mért pont ezt a 2-t emelted ki?

febr. 1. 23:15
 15/21 anonim ***** válasza:
77%

7: Van még 3-4 mód, amit nem szoktak az ilyen topicokban felsorolni.

1. Szülők önerőt adnak, fiatal megvesz egy 1+2 fél szobás lakótelepi lakást, amiből 2-t kiad, ebből fizeti a hitelt. Fizetése elég a rezsire és magára, ha minimálbér is.

2. Kiadásra veszed a lakást, bérleti díj fedezi a törlesztőt, te meg nem költözöl addig be, míg nincsen kifizetve.

3. Haszonélvezettel vagy eltartási szerződéssel veszel meg egy lakást, ilyenkor töredékét fizeted érte, de majd neked kell felújítani.

4. A közvetlen szomszédomban gyakorlatilag egy kis törődésért cserébe (sütemény, orvoshoz vivés, társalgás) kapott egy hölgy egy örökösi szerződést egy idős bácsitól, kb. 3 év alatt meghalt a bácsi.

Ezt is persze fel kellett újítani, de 90-100 M körül ér a lakás így már.

Rengeteg idős ember van 100-200 nm-es lakásokban egyedül.

Meg persze pici lakásokban is.

febr. 1. 23:26
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

„szerintem nincs az az ember aki el vállalná azt hogy 20 éven keresztül minden egyes hónapban fizet a banknak 173 ezer ft-ot. Még kimondani is rossz.”

A másik lehetőség az viszont mi is?? Ja az, hogy még ennél is többet fizetsz albérletre, amiből a büdös életben nem lesz semmilyen tulajdonod.

Tehát nem olyan rossz az a hitel dolog. Lehet 20 év, lehet akár több. De a végén ott lesz a jutalom! Egy lelakodt lepukkadt szar ház 😃 de annak lesz értéke akkor is. Ha csak az albérletet fizeted, akkor csak a tulaj nyaralását támogatod.

Bár ja, még van az a lehetőség is, hogy anyáddal élsz, amíg meg nem öröklöd tőle a házát.

febr. 2. 01:16
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

"Számoljunk csak 30 millió"

Első körben, nulla vagyoni háttérrel, csak hitelre vett lakásnál hát izé én 20 M alatti ingatlant vennék, max. 12 M hitellel, azt is minél rövidebb futamidőre. De valószínűleg inkább maradnék a fenekemen, míg nagyobb önerőt nem gyűjtök a 20 M alatti ingatlanhoz.

febr. 2. 02:32
 18/21 anonim ***** válasza:
96%

Úgy látom a dolgozós, spórolós hozzászólásom nem tetszett sokaknak😁

Na ezért VAN NEKEM, neked meg nincs.

De ha belegondolok, a sok lusta munka kerülő mit ad a közösségének...semmit.

febr. 2. 06:09
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
Akinek van hol laknia és alapvetően nem kell bérleti díjat fizetnie, annak igazából nincs nehéz dolga, csak gyűjtögetnie kell, majd hitel. A hitel elinflálódik. Aki a fizetéséből még bérleti díjat is fizet, azok vannak általában meglőve, mert a magyar fizetések viszonylag kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy mondjuk egy nagyvárosban kifizessen valaki 150-200-250 ezer forintot albérletre, éljen és még mellette félre is tegyen minimum ennyit, hogy haladjon valamerre az élete. Ha ketten vannak erre a feladatra, akkor már könnyebb és lehet ez ellen fujjogni, de egy fél lakás is pont egy fél lakással több a semminél, avagy az elinflálódó megtakarításnál. Ha elválnak útjaik, akkor eladják a lakást és fele-felével megy mindenki az útjára... van egy saját beugrója egy másik lakáshoz jobb esetben. Akkora kár azért nem érte.
febr. 2. 08:58
 20/21 A kérdező kommentje:
De ha nincs még kifizetve a hitel és úgy válnak el? Eladják a lakást de a hitel attól még ugyan úgy ott marad nem? Nincs túl sok tapasztalatom a hitelekkel lehet hogy hülyeség amit mondok…
febr. 2. 10:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!