Manapság miből vesz valaki házat?
Gondolkodtam hogy eladom a házamat és veszek egy másikat de meg néztem az ingatlanpiacot és el is vetettem az ötletet hamar… nagyon el vannak szállva az ingatlan árak egy romos viskóért is képesek el kérni 20 millát még itt vidéken is. Aztán bele képzeltem magam a helyzetbe hogy akinek 0ft kezdőtőkéje van és nem vállalkozó hanem egy sima egyszerű munkás 300 ezres nettóval az hogy vesz magának házat? A hitel szerintem nem valami jó dolog. Számoljunk csak 30 milliót 20 évre 3%-os kamattal, az havi 173.404 ft, szerintem nincs az az ember aki el vállalná azt hogy 20 éven keresztül minden egyes hónapban fizet a banknak 173 ezer ft-ot. Még kimondani is rossz.
Szerintem mindegy hogy most családi házról vagy panelről beszélgetünk mert egyik se olcsó… már jobban megéri családit venni mint panelt
- sehogy
- segítséggel (szülő, partner, gazdag svájci nagynénj, stb)
- hitel, bár ez is egyre nehezebb
Nagyon elszálltak az árak.
Én még az utolsó utánni pillanatban voltam akiknek sikerült.
De 7 évig éltem külföldön és a megtakaritasom eltettem, ill kötöttem lakáskasszát a legnagyobbat 5 évre.
Keserves spórolós év volt. Idehaza aki nem keres nettó 500-600 ezret minimum az nem nagyon jut hazhoz, csak ahogy a kerdező is mondja. Közösen nyögik évtizedekig. Ami megint csak a banktulajokat gazdagítja.
Hát, nem is kell egyedül saját lakást venni hitelre. Soha nem úgy ment, hogy átlag Jóska elkezdett dolgozgatni 20 évesen, és 25-30 évesen hitel nélkül ott volt a saját 100%-os tulajdonú lakása.
Lakás/ház projektbe azért a többség mindig is párjával vágott bele plusz több kevesebb családi segítséggel. Ja, és soha nem hitel nélkül. Kp-ra házat venni mindig is a felső 10% kiváltsága volt.
A betanított munkások sosem tudtak egyedül önerőből házat venni.
Ha nem örökölsz, 0-ról indulsz, mint sokan, akkor komolyan össze kell szedned magad, minden lehetőseget megragadni a plusz keresetre, és nagyon keményen visszafogni a kiadásokat, emellett a.megtakarítást be kell fektetni, különben nem fog semmit erni, mire fel kéne használni.
Aztán amint megvan az önerőre való, nelevágni a hitelbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!