Férjemmel első közös ingatlant veszünk, hogyan alakulnak a tulajdoni hányadok?
Figyelt kérdés
Az a helyzet, hogy az ő szülei rengeteget segítenek nekünk anyagilag, az én szüleim annyira nem állnak jól, anyagiakon kívül ők is mindenben segítenek. Ingatlanvásárlás előtt állunk, a férjem egyértelműnek tekinti, hogy ez teljesen közös, de bennem mégis van egy olyan érzés, hogy az én részemről messze nem tudok annyit beletenni ebbe, mint ő. Ki hogyan oldotta meg ezeket? Szeret nagyon a családja, de nem akarom, hogy esetleg később az legyen belőle, hogy na nekem is ugyanannyi tulajdonjogom van és nem raktam bele annyit... A férjem mindig elhessegeti ezt a témát, mert neki teljesen természetes, hogy ez közös lesz.jan. 22. 15:35
11/15 anonim válasza:
Én is azt javaslom, hogy a tulajdoni hányad arányát osszátok fel máshogy. Most könnyű gálánsnak lenni, válásnál nem az. :) Ha hitel is kerül a képbe, az pláne bonyolítja a helyzetet, végignéztünk már pár csúnya vitát. Általában a gondot az okozza, hogy a vásárlás és a jelenérték már teljesen már. Ismerőseinknél pl. 1/4 és 3/4 volt a tulajdonjog, plusz volt benne egy 7 milliós közös hitel. Amikor a lakást vették, 14 millió volt, amikor a csaj robbantott (4 évvel később), 35 millióra becsülték. A srác kiakarta fizetni az 1/4 részét, de nem a 35 millió egynegyedét, szóval másfél évig húzódott a vita. Szóval inkább ez a probléma tárgya válás esetén.
12/15 anonim válasza:
Nem írtad azt,hogy arányaiban mennyi összeget fektettek be. Ha nem sok az eltérés, fogadd el a fele-fele arányt, hiszen Ők ajánlják. Viszont ha jóval eltér a befektetett összeg, én is átgondolnám az arányt, pont azért, hogy a későbbiek során ez még véletlenül se legyen vita forrása.
Persze több összetevős ez. Kell-e költeni a házra, és azt már közös költségen, esetleg közös hitelből, fedezitek?
13/15 anonim válasza:
Nem számít közös vagyonnak a házasság előtt már meglévő vagyon és az örökség sem. De úgy tudom, hogy az ajándék sem, tehát ha akarnád sem lehetne felerészben a tied az ingatlan, hiába is van így bejegyezve. Sok aranyásó ezért is esik pofára váláskor. Amerikában persze máshogy van, de a magyar törvények szerencsére még e tekintetben értelmesebbek.
14/15 anonim válasza:
13-as, olvass már, most veszik az ingatlant. Nem házasság előtt, nem örökség, és nem ajándékozás. közösen veszik, szülői segítséggel.. mivel adásvétel lesz, bárhogy megegyezhetnek a tulajdoni arányokban.
15/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! Én is úgy érzem tisztának, ha ezt előre meghatározzuk, csak nem tudtam, hogy pontosan milyen módja van ennek.
jan. 23. 09:35
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!