Hogyan tudok pénzhez jutni a tulajdonomból?
Nővérémmel van 50-50%-ban közös tulajdonú lakásunk, ami a szüleink önkormányzati lakása volt és mi ketten vettünk meg sok évvel ezelőtt. Szüleink meghaltak sajnos, a lakásban most a nővérem és a fia lakik. Kértem tőlük, hogy fizessék ki a tulajdonrészemet, de már több éve van hitegetnek, nekem meg jól jönne az előadásból származó pénz.
Mit tudok tenni? Nyilván egy 50%-os tulajdonjog nem fog kelleni senkinek sem, nővérem meg sosem fog kifizetni.
"nyilván az utcára meg nem fogom őket kitenni"
Nem is az utcára kellene mennie, ott lesz neki a lakás árának fele. Az ha másnem egy kezdőrészletre bőven elég.
"A piaci bérleti díj 50%-át kérheted és ezt végre is lehet hajtatni."
Ez egy nagyon gyakori tévhit. Akkor kérhetne a kérdező bérleti díjat, ha a nővére ténylegesen megakadályozná, hogy ő a saját tulajdonát (tehát a lakás felét) használja. Pl. ha lecserélné a zárat, majd felszólítás ellenére sem adna kulcsot a kérdezőnek, vagy hasonló módon fizikailag megakadályozná a lakás használatát.
De csak azért, mert a kérdező nem akar oda költözni, nem kérhet bérleti díjat. Márpedig itt inkább szerintem erről van szó.
12: Dehogynem. Nem csak laknia van joga valakinek a saját tulajdonában, hanem a hasznát szedni is!
Tehát ha ki akarja adni a saját részét - mért is ne akarná!! - akkor joga van hozzá. És a testvér kiköltözhet és a bevételt felezhetik.
Igen, a saját részét kiadhatja. De ez azt jelenti, hogy meghirdeti, keres egy idegent aki fizet érte, hogy ott lakhasson a testvérrel és gyerekével. Így kiadhatja, de nem úgy hogy bemondásra kér bérleti díjat a testvérétől.
#14 Sajnos nem ilyen egyszerű, ahogy most utána olvastam. Nem adhatja ki a saját részét csak úgy, mert az ingatlan közös használatú (ezt jelenti valójában a közös tulajdon, hogy mindketten az egész ingatlant használhatják) és így a kiadásról is meg kell egyezniük előtte. Vagyis csak úgy adhatja ki a "saját részét" hogy abba beleegyezik a másik tulajdonos is.
Közös tulajdonként még csak pénzt sem lehet kérni a másik tulajdonostárstól amiatt hogy az egészben ő lakik (tévesen én is így hittem korábban) csakis abban az esetben ha kizárja a használatból a másik tulajdonost. Vagyis ha a másik tulajnak nincs hozzá lakáskulcsa, nem tud bemenni és használni a lakást amikor akarja és kérésre sem kap kulcsot hozzá, akkor lehet kérni "többlethasználati díjat" az ingatlant lakó tulajdonostól.
Nem egyszerű, nem könnyű a helyzet, alapvetően az lehet csak megoldás ha valamit kitalálnak amiben meg tudnak egyezni. Különben marad az, hogy elméletben ott van a fél lakás a nevén de kezdeni nem tud vele semmit amíg a másik testvér ehhez nem járul hozzá. Akár ez lehet sohanapján is.
Ez egy jó, érthető leírás, a kérdezőnek is ajánlom figyelmébe:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!