Ezek tudatában eladnátok az örökölt lakást?
Nagyszüleim XII. kerületi lakását megörököltem, az egész gyerekkorom odaköt, nagyon sokat voltam náluk. Férjemmel van már saját lakásunk, amit 1 éve teljeskörűen felújítottunk, a belvárosba nem mennénk vissza egyelőre lakni, főleg azért, mert megszületett azóta a gyerekünk és kijebb élhetőbb kisgyerekkel, mint bent a városban.
Dilemmázok az eladás és a kiadás között, igazából egyikre se visz rá a lélek, az utóbbinál pedig félek a teljes amortizációtól - mamámék lakása olyan 5 éve volt teljeskörűen felújítva, festve pedig 1 éve. Mit tennétek a helyemben? Piaci áron most olyan 60 millió körül tudnám eladni, de a lakásunkból amúgy sem akarunk tovább költözni a közeljövőben.
Vagy adjam ki bútorozatlanul, közjegyzővel és majd később jó lesz a gyereknek?
Hogy megváltozott a stílusa. :D
Az elején még ilyen aranyos kiscsibés volt,
most meg ilyen vércsébe oltott keselyű.
Ha tényleg ennyire karakán lennél mint az utolsó két válaszodban, akkor eszedbe sem jutott volna kiírni a kérdést.
Egy teljesen normális kérdésnek indult az egész, majd te meg egy másik válaszoló elkezdtétek 0 személyes ismeret nélkül szétoltani a fejemet, egy ismétlem teljesen objektív kérdésnél.
Mégis ezek után milyen reakciót vársz, simogassam a lelki világodat? :)
Itt néhány válaszoló tényleg totál paraszt, ássátok el magatokat. Tipikus visszatérő válaszolók, akik 0-24 itt remegnek, hogy mikor lesz olcsóbb az ingatlan.
Na de a kérdésre is válaszolva:
Ha ennyire kötődsz érzelmileg az ingatlanhoz, de nem akarod üresen sem hagyni az amortizáció miatt, akkor tényleg a legjobb döntés, ha eladod és befektetésileg veszel akár a kerületben egy másik lakást. Írtad, hogy 2+1 félszobás az ingatlan, gondolom akkor 56-60 négyzetméter vagy fölötti, a kerületben pedig bőven 1,5 millás a négyzetméterár, úgyhogy szerintem még drágábban is el tudod adniy mint 60 millió. Én azért maradnék a helyedben az ingatlan befektetésnél, mert a XII. kerületben 10-20 év múlva is nagyon jó pénzt fog érni a lakás (most függetlenül attól, hogy ezt megtartod, vagy veszel helyben másikat), míg az állampapír nem egy folytonos befektetés. Nyilván ha egy vidéki ingatlanról lenne szó, akkor jobbnak gondolnám én is az állampapírt. Hosszabb távon viszont egy elit kerületben lévő, jól karbantartott lakás egy biztosabb befektetés. Így neked is lesz hova menned, ha bármi történik, valamint a gyerekednek sem kell pucér seggel kezdenie a felnőtt éveket, ha esetleg oda majd költözhet, akár az egyetemista barátainak kiadva a maradék két szobát és így még "zsebpénzt" sem kell neki adni.
Kérdező. Minden lakás amortizálodik használat közben!! Olyan nincs, hogy nem. Maximum a fokozat lesz más.
Igen,lehet hogy a két havi kaució nem fedezi, de havi plusz 200 ezer bevételed is lesz, ami valószínűleg tiszta haszon.
Plusz kell közjegyző, kikoltozesi nyilatkozat, és határozott időre kell kiadni. Például 6 hónap, vagy egy év.. És kölcsönös bizalom esetén hosszabb távokra hosszabbithato.
Plusz bele kell írni a szerződésbe, hogy mondjuk negyedévente egyszer köteles téged beengedni az ingatlanba annak állapotának megtekintése végett.
Ezzel a jogoddal nem kell élned aztán, ha nem akarsz, vagy látod hogy nem indokolt.
Szerintem itt a kérdező nem olyan amortizációtól tart, hogy pl foltosak lesznek a falak,vagy karcolódik a parketta, ilyesmik.
Egy barátom kiadott egy lakást egy tök normálisnak tűnő családnak, sajnos nem járt rájuk ellenőrizni, mikor ki tudta rakni őket 4 havi nem fizetés után (covid kilakoltatási moratórium miatt nem lehetett őket kidobni), az összes szobában fel volt szedve a parketta, amiket mint kiderült a szülőknek adtak haza tüzelőnek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!