Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Ha valaki nárcisztikus személy...

Ha valaki nárcisztikus személyiség, attól még tudatában lehet ennek a ténynek?

Figyelt kérdés
Vagy inkább az a jellemző, hogy az illető nem is tud róla, és nem is lehet szembesíteni ezzel?
2023. szept. 23. 09:21
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem mindkettő fennáll.

Sokan tudatában vannak, hogy milyenek de általában nem hajlnadóak elfogadni, hogy ez egy személyiségzavarként van számontartva és mint az jellemző az ebben a személyiségzavarban levőknél, meg vannak győződve róla, hogy ők úgy tökéletesek, ahogy vannak.

De szerintem vannak olyanok is, akik nem tudják, és nem is lennének hajlandóak elfogadni.

Kb mindkét esetben ugyan az vagy hasonló a reakció, akár tudják akár nem

2023. szept. 23. 10:04
 2/8 anonim ***** válasza:
Inkább nem, ezt tartja természetesnek.
2023. szept. 23. 10:06
 3/8 anonim ***** válasza:
36%

Én tudom, hogy az vagyok.

De nem izgat, mit gondol a többi ostoba... 😃

2023. szept. 23. 10:31
 4/8 anonim ***** válasza:

Az intelligensebb és tájékozottabb az tudatában lehet. Főleg mióta a csapból is ez folyik, úgy 5 éve legalább. A kevésbé intelligens vagy álszentebb az pedig még magát is becsapná hogy ebből semmi nem igaz rám, még akkor is ha 10/10 igaz lenne az adott leírással szembesítve. Pont az egó torz védelmi mechanizmusa miatt.

Aztán azt sem árt tudni hogy még ha tisztában is van vele, ez rendkívül kényelmes állapot. Őt védi, és csak másoknak fog folyamatos problémát, fájdalmat okozni. Szóval így a többséget nem érdekli a változás, javulás, nem motivált benne. Ahhoz nagyon nagy önsorsrontásokba kell fusson egy nárcisztikus, és emellé kell az önmagával való őszinteség is, hogy végre felismerje a hibás mintázatokat, és esetleg megpróbálja elengedni, saját maga miatt. Mert hosszútávon azért önszabotázs erősen a mindig a másik a hibás elv. Még ha rövid és középtávon rendkívül kényelmes is.

2023. szept. 23. 11:40
 5/8 anonim ***** válasza:
Nem, általában nagyon jó embernek hiszik magukat, és ha néha rémlik is nekik valami, akkor is meggyőzik magukat hogy ők jók, mert különben sérülne az álarc, amire szükségük van hogy ne borítsák el őket a gyerekkori traumáik. Ideiglenesen max rájöhetnek, ilyenkor szoktak bocsánatot kérni, de hamarosan visszavonják, és megint az eredti elképzelés van a fejükben.
2023. szept. 23. 14:40
 6/8 anonim ***** válasza:
A vérbeli nárcisztikusok nincsenek tudatában. Emiatt pszichológushoz sem mennek. A környezetük szenved tőlük, és mivel nulla empátiájuk, ellenben mérhetetlen az egoizmusuk, emiatt nem érdekli őket a környezetükben élő emberek. Igazán nem is érzékelik őket.
2023. okt. 3. 15:02
 7/8 anonim ***** válasza:
Így van 6-os, sőt kicsit ezt még fokoznám. Nemhogy nem érdekli, hanem kifejezetten még profitál is belőle, hiszen egyfajta kényelmes védőburokként szolgál számára. Mivel automatikusan mindig más lesz a hibás és sose ő, mivel ő csak a körülmények áldozata folyton, a saját egója szerint. És rajta kívül mindenki más szenvedni fog miatta, igaz néha még ő is, legfeljebb a saját torz egójával megindokolja ez miért van így rendben és miért nem tehet róla. Ez az az aljas csapdahelyzet, amiért nehéz meglátni, beismerni, meg lerakni. El is rejti magát a jelenség mert tényleg elhiszi sokszor az abszurd kiforgatott önfelmentéseket. Beismerést szintén ez a mechanika gátolja, mert mindig lesz önfelmentő kifogás, hogy ez miért nem az ami. A lerakást pedig pont ez az előny szabotálja, hogy enélkül élve szembesülni kéne a saját hibákkal, tettekkel, és felelősséget vállalni. Az meg még az átlag számára is sokszor ijesztő és nagyon nehéz, nemhogy nekik, frissen újonnan a nyakukba szakadva, ha elkezdenének kimászni valami csoda folytán ebből az illúzióbuborékból.
2023. okt. 3. 15:14
 8/8 anonim ***** válasza:
6-os vagyok ismét: olyan emberek, akik ha nekimennek az asztalnak, az asztal volt az útban, az asztal a hibás. Irtitálóak, de nagyon.
2023. okt. 3. 16:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!