CSOK plusz: tovább emelkednek az árak emiatt?
Szerintem bátorodni fognak a gyereket tervezők, kicsit több hitelt vesznek majd így fel, mint amennyit egyébként vettek volna (gyakorlatilag paraszti aggyal akár dupla annyit is felvehetnek hasonló törlesztőrészletekkel és futamidővel). Gyerekenként 10 millió forint elengedés azért valljuk be, komoly összeg. Ha nem is "lőnek ki" az árak, de én ettől ismét növekedést várok.
Ha ez a támogatás korábban jön, akkor valószínű mi is máshogy gondolkozunk az ingatlanvásárlásnál.
Az ember lazábban felvesz 20 helyett 30 milliót, ha tudja, hogy 10-et hamarosan elengednek, a maradék 20-nak meg nevetséges kamatai lesznek. És akkor még ott van a babaváró is ugye, amit be lehet dobni az ingatlanba. Gyakorlatilag egy 40 milliós lakást 4 millió önerővel és csok hitellel megtudnak vásárolni az első lakást vásárló, gyereket tervező párok és 2 gyerek után alig marad tartozásuk. Hát megeszem a kalapom, ha stagnálni fognak így az árak.
Azért 50M 3% még 25 év esetén is 250e feletti törlesztő.
Emellett 3 gyerek leszállítasa garantáltan egykeresős családmodell.
De némileg biztos megnyimja az árakat a felkapottabb helyeken, ahol amúgy is van fizetőképes kereslet.
Hja de az albérletek árai is arra buzdítjak az embereket hogy akkor toljunk be ekkora összeget torlesztobe. Ha meg hozzavesszuk az adokedvezmenyeket, amit szintén be lehet forgatni a törlesztőbe, és gyermekenként csökken 10misivel a sztori, az az igazság, hogy ez tényleg jó.
Más kérdés hogy ha az egész csokosdi nem kezdődik el, nem ilyen nagysagrendekrol beszélnénk..
Egyébként ez hitel, tehát elég komoly hattervizsgalat lesz mellé.
Ezt mindenki fel fogja venni, aki gyereket akar, az is, aki csak 1-et vagy 2-t, mert olcsóbb, mint a piaci hitel. Gyereket pedig még mindig sokan akarnak, így biztosan támasza lesz az ingatlanpiacnak.
Nem muszáj 50 millióan gondolkodni. A 2. Gyerektől elengednek 10 millio Ft tőketartozást, tehát aki csak két gyereket akar, az is fel tud venni 20 milliót úgy, hogy 10-et elengednek neki, a és így csak 10m tőke meg a kedvezményes kamat van vissza.
17,
2 gyerek + 2 fő, annak nem elég 50 nm, vagyis nagyon szűkösen igen.
Legalább 60-70 nm kell, hogy egészségesen lehessen mentálisan, mind higiénié szemponból.
Ha pl beteg az egyik gyerek, nem lehet összezárni a másikkal, csak azért mert másfél szobás lakást vettek.
Én mindig csak fővárosi árakkal tudok kalkulálni, de ha nem csepeli meg köki megálló melletti lakásról beszélünk egy 60 nm-es lakás biztos 50 millió Ft körül van. Tehát kell legalább 30 millió önerő, az azért nem kevés.
Ebből fakadóan én kizártnak tartom, hogy a nagytöbbség pl. fővárosban csak 20-at venne fel.
Megnéztem, hogy Szegeden 30 millióért már van 3 szobás panellakás, ott mondjuk ez a 20 millió hitel konstrukció már sokkal életszagúbb.
18# Igazad van, de 2 gyereknél már benne van az a pakliban, hogy van a párnak egy lakása, csak kinőtték, így elég szép önerővel rendelkeznek már alapból.
Mi 2 gyereket tervezünk, egy már van, tavaly költöztünk családi házba. Nekünk a lélektani határ 15 millió hitel volt, de ha a csok+ tavaly jön, könnyebben mondtuk volna azt, hogy oké, legyen 20-25.
Ígysem panaszkodom, szerencsére nem megy rosszul a sorunk, de azért aki éppen abban a szituban van, mint mi voltunk tavaly, annak ez nagy segítség tud lenni, szóval én is azt gondolom, hogy ha nem is kimaxolva, de kisebb tételekben nyilván alapja lesz a piacnak.
18
Jókat írsz, ez így van, de minden támogatás fűti a piacot.
Az is fel fogja tudni venni, aki amúgy megoldaná kedvezményes hitel nélkül is, mert pl ketten együtt keresnek havi másfél millát, vagy örököl valahol egy lakást, amit el tud adni néhány 10 milláért. Azt ne felejtsük el, hogy vannak, akik jól keresnek, vannak, akik örökölnek, vannak, akiknek van Szülői segítségük, mások évekig külföldön dolgoztak és összegyűjtöttek 20 milliót stb.
Igen, ezek a támogatások a vidéki városokban jobban értelmethetőek, de minden mindennel összefügg. Ha Szegeden, Miskolcon, Pécsett emiatt drágulás jön, az nyomja magával a fővárosi árakat is, amik meg majd húzzák maguk után a panelokét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!