Van egy lakás amit szeretnék megvásárolni , tartozás van rajta mit tegyek?
"Ez az 1% lehúzás még mindig megy?"- Lehúzásnak nem nevezném, mert volt az 4% is régebben. Egy bonyolult szerződésér az a 1% reális, egy egyszerűért 0,5%.
"Józan ember elvégzett munka alapján fizet." Ezt nem tudom értelmezni, itt ebben a kontextusban.
Egy 0-t utána írni egy óvodás is tud.- Óvodás is tudhat éppen O-ár írni, de mégis mi után vagy elé ír 0-át valaki?
"Ha mégis rossz lett a szerződés és a vevőt kisemmizik, az ügyvéd semmilyen kártérítést nem fog adni." Ügyvéd nem is fog, de minden ügyvédnek van felelősség biztosítása, mert kötelező ilyet kötnie, anélkül nem lehet ügyvéd. A kamara meg felfüggeszti a működését. Az addigi élete anyagilag mehet a kukába. Azért járt 5 évet egyetemre, azért volt 3 évet bojtár, azért szakvizsgázott, hogy egy szerződést ne tudjon megírni. Ezt te sem gondoltad komolyan, hogy ennek ne lenne olyan következménye ami az ügyvéd életét derékba töri.
Lehetne óradíjban is számolnia, igazad van. Csak nem lenne olcsóbb.
Az ügyvédnek 0 felelőssége van. Sokszor lehet itt olvasni, hogy a tulajdoni lapra se képes bejegyezni, a vevőnek kell mennie.
Ahogy egy könyvelőnek is 0 felelőssége van adócsaláskor, úgy az ügyvédnek is.
A magyar ember 2023-ban sem érti meg, hogy amit aláír, azért ő a felelős.
Az eladó bűncselekményt követ el, és szerinted az ügyvédet ítélik el? Mit szívsz???
Tisztában vagy a pereskedéssel? Évekre megáll az életed, ha belekezdesz.
Az óradíj tisztességesebben hangzik, mint a "ha sok pénzed van, sokba kerül" felfogás
Ha egy orvos megöli a betegét annak sincs következménye, szerinted pár betű kihagyásának van????
Az óradíj nem olcsóbb???
100M háznál ki fizetne 1M-et egy pár órás munkára?????
Ugye kötelező kiírni az óradíjat sok szolgáltatásnál magyarországon, de ezt te mint ügyvéd biztos tudod. pl autószerelés, ügyvéd
A tulajdoni lapra való bejegyzés a földhivatal dolga, nem az ügyvédé. Az ügyvédnek nagy felelőssége van, csak kevered azzal hogy valaki bűncselekmény áldozata vagy az hogy az ügyvéd elb..a a szerződést. A kettő nem ugyanaz. Könyvelőt ne keverd ide, egy teljesen más jogviszonyban dolgozik.
Az hogy nem érted meg mit is jelent pontosan amit aláírsz az baj, de el kell magyarázni az ügyfélnek, akár szolgáltató cégnél, akár hatóságnál, akár ügyvédnél a szerződési pontok jelentését. Ha nem kérdezel és nem érted az a te hibád.
Nem írtam olyat, hogy az ügyvédet elítélik, ilyenről szó sem volt. Csak arról, hogyha az ügyvéd hibázik, az ügyvédi műhiba amiért felelősséggel tartozik, annak következményei vannak, de nem büntetőjogi.
Az ha az eladó bcs-t követ el nem az ügyvéd hibája. Bár konkrét esetre lehetne válaszolni így elég lehetetlen vállalkozás.
Pereskedéssel tisztában vagyok egy kicsit:)
Amíg nem tanulsz valamilyen magasabb képzettséget igénylő területen, addig ilyen fekete és fehér a világ. Miért ne lenne következménye, ha az orvos megöli a betegét? Foglalkozáskörében elkövetett halált okozó ...Btk tényállás rögzíti. Ez a legbonyolultabb jogi kérdés, nem mennék bele.
Ügyvédnél nem kötelező kiírni az óradíjat, a munka elvégzése szabad megállapodás kérdése jogszabály szerint.
Az ingatlanközvetítő "csekély" 3,5-5,5 %-át miért fogadják el? Akkor a közvetítői munka díjazása miért az eladó ingatlanárhoz kötött? Holott semmi felelőssége a közvetítőnek, és pár hónapos tanfolyam elég a munkához. Egy ügyvédnél meg az 1% az már lehúzás? Vállalhatja 2-3-4 %-ért is, körbe lehet járni, hogy ki mennyiért vállalja. Azt választani ami neked a legolcsóbb és a legmegbízhatóbb.
#10-es Hazudsz.
Mármint abban nem, hogy megvettél egy ilyen ingatlant, hanem abban, hogy egy nap alatt megoldottad.
"tartozás a bank felé"
Na ezt nem lehet egy nap megoldani. Hiszen, ha tartozás van a bank felé akkor elidegenítési tilalom van a tulajdoni lapon és addig nem is írhat szerződést az ügyvéd (és egy ügyvéd sem fog, mert elveszítheti a kamarai tagságát miatta), ameddig ez a tilalom fent áll. Tehát a bankba kell bemennetek, rendezni a tartozást és a bank majd kiállít egy törlési igazolást, amit a földhivatalba kell bevinni és leveszik az elidegenítési tilalamat. Na ez egy nap alatt nem fog működni. :)
Ez a gyk ...
Ügyvédek vagánykodnak, hogy nekik márpedig milliókat az órabérük, mert ők ügyvédek.
El lehet menni külföldre, ha több kell. Jah hogy ott max mosogathatsz :D
#15 Olvasd el és értelmezd amit írtam! Elég ha csak az első mondat végét:
"évekkel ezelőtt."
Hidd el hogy meg lehetett oldani egy nap alatt. A 2000-es évek elején ha bementem a bankba hogy kifizetném az adós tartozását a felgyülemlett kamatokkal együtt akkor elhajtottak? Örültek neki hogy valaki kifizeti végre. A tulajdoni lapról a földhivatalnál már az ügyvéd veteti le az elidegenítési tilalmat az általam prezentált tartozás kiegyenlítő bankos okmány birtokában, de az már nem az én dolgom volt. A legtöbb időmet a kicsi család fuvarozgatása vitte el ebből az egy napból. Ha ezt úgy csinálom ahogy te leírtad (nincs szerződés) akkor a tartozások kiegyenlítése után a kicsi család szétrebben és áldják a nevemet hogy kifizettem a tartozásukat :) Hülye azért nem vagyok!
Miért nem írhat az ügyvéd szerződést elidegenítési tilalom alatt lévő ingatlanra? Ezt most hogy mondod tényleg el kéne magyaráznod hisz azóta vettem pár végrehajtásos ingatlant és mégis volt szerződésem. Az MBVK oldalon hirdetett ingatlanokra is vonatkozik a tilalmad?
"Át íratható így az ingatlan a nevemre ha megveszem?"
Nincs mindig akadálya.
"Vagy esetleg ezt a tartozást tudja magával vinni a tulaj?"
A tartozás mindig az adósé marad, nem száll át rád még akkor sem, ha megvetted a terhelt ingatlant. Ami problémás ilyenkor, az az, hogy ha az adós nem fizeti ki mégsem a tartozását, akkor köteles vagy tűrni, te mint új tulajdonos, hogy az ingatlant az előző tulajdonos tartozása miatt mégis elárverezi a végrehajtó.
"Hogyan tudnám tehermentesen a nevemre venni? Hagyjam az egészet?"
Minek hagynád, ha tetszik és hozzá tudsz jutni, ha teljesítesz bizonyos dolgokat?
A helyzet a következő:
Mindenféle joggal terhelt ingatlan eltulajdonítható, kivéve, ha elidegenítési és terhelési tilalom is be van jegyezve rá. Ugyanis ilyenkor a jelzálogjog jogosultja (akinek a javára ezt a tilalmat bejegyezték) hozzájárulásával lehet csak értékesíteni a szóban forgó ingatlant. Viszont itt is vannak jogi lehetőségek, hogy ezen túllendüljön a leendő vevő.
Ahogy én csináltam:
A megvásárolni kívánt lakáson volt jelzálogjog (banki hitel), banknak elidegenítési és terhelési tilalma, valamint közműtartozások miatt egy csomó végrehajtási jog önálló bírósági végrehajtó által bejegyezve. Jelzálogjog, végrehajtási jog nem azonos dolog, de vásárlás szempontjából lényegtelen. Az egy árverezés esetén fontos tényező.
Az eladó hozta a friss tartozás igazolásokat a banktól, a közműszolgáltatóktól, a társasháztól, a végrehajtótól, hogy mekkora végrehajtási költsége keletkezett. Összeadtuk, hogy mennyit kellene megfizetni különböző helyekre, hogy tehermentes legyen a lakás. Ennek ismeretében megegyeztem az eladóval egy neki is és nekem is megfelelő összegben úgy, hogy abból tehermentesítem egyben a lakást is, tehát a terhek a vételárból kerülnek majd levonásra. Elmentünk egy ügyvédhez és megbeszéltük vele, hogy mit szeretnénk. Az ügyvéd a kívánságunknak megfelelően megírta az adásvételi szerződést, amelyben kérte a földhivataltól, hogy függessze fel addig a tulajdonjogom bejegyzését, amíg nem tehermentesítem teljesen az ingatlant. Erre maximum 6 hónap lehetőséget ad a törvény egyébként. Fizettem foglalót az eladónak, majd 2 hónap alatt minden, az ingatlanra bejegyzett jog jogosultjának kifizettem a követelését, köztük az önálló bírósági végrehajtónak is a költségigényét. Ezekről kaptam elszámolásokat, aminek birtokában összeültem az eladóval, elszámoltunk, és a vételárból fennmaradó további összeget az ingatlan birtokba adásakor még megfizettem neki. Ő ekkor aláírta azt az iratot, amelyben hozzájárult a tulajdonjog átírásához. Ezt az ügyvéd benyújtotta a földhivatalhoz, majd onnan 30 napon belül érkezett a tulajdonjogom bejegyzéséről az értesítés egy "tiszta" ingatlannal kapcsolatban.
Amíg nem fizettem ki az ingatlanra bejegyzett követeléseket, addig az adásvételi szerződés széljegyen szerepelt a földhivatali nyilvántartásban, és 6 hónapig úgy is maradt volna. Ha addig nem tehermentesítem az ingatlant, akkor a földhivatal visszautasította volna a tulajdonjogom bejegyzését, és mindent buktam volna. Mivel betartottam a vállalásom (2 hónapot fogyasztottam le a 6 hónapból), ezért a jogok törlésével együtt bejegyezték a tulajdonjogom.
Semmiféle banktól, stb. nem kértem semmiféle engedélyt ahhoz, hogy ezt az ügyletet véghezvigyem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!