Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Az élettársam hitelét megvásár...

Sazarre kérdése:

Az élettársam hitelét megvásárolták. Tőlem mit vihetnek?

Figyelt kérdés
Üdv! Az élettársamnak a Retroaktív küldött egy levelet, kézzel írt borítékcímzéssel, bent kis papír, kb azzal a szöveggel, hogy ma felkerestük önt, sikertelenül, vegye fel velünk a kapcsolatot egyeztetés céljából blablabla... Itt mire lehet számítani? Miféle egyeztetés, mire hivatkozóan? Ha az élettársam tartozik mit vihetnek tőlem? Van számítógépem tv-m, mosógépem, hűtőm, ennyi. Ezekről már sajnos nincsen meg a papír, mivel az évek alatt költözéssel eltűntek, már mindenhol lettek keresve, elvesztek. Ilyen esetben nem tudom bizonyítani, hogy én vásároltam őket. Ja még annyi, hogy az élettársam kézbe kapja a pénzét haviszinten, és nincs bankszámlája. A Retroaktív megvásárolta a hiteltartozását. 700 ezer forint alatti összegről van szó, pontosat nemtudok. Én jelenleg ott tartok, hogy alamizsnán élek, 60 ezer forintból, és jelen pillanatban 100 forintom sincsen, ha tizedikén megkapom a pénzemet, vonja a bank a rezsitartozásomat, stb, felvételkor kb 30 ezer forinthoz tudok hozzáférni, amiből ennem kell egész hónapban. Barátaink, rokonaink nincsenek, akikhez fordulhatnánk. Mit lehet tenni ilyen bonyolult esetben, és kihez kell fordulnom aki ingyenes szoc alapú? Mert más nem jöhet szóba, nincs miből! Mennyire kell itt félnem? Várom a szíves MIELŐBBI válaszokat, mert itt napjaink vannak, és lehet, hogy az ÖN válasza fog kihúzni a kelepcéből.

2014. júl. 6. 19:16
 1/5 anonim ***** válasza:

Tőled semmit.

Házastárstól vonhatnak, de azt is külön bírósági eljárás keretében.

Az adóstól fogják behajtani a tartozást, ha van hivatalos jövedelme, akkor abból, ha nincs, de van háza, autója, akkor azt viszik el.

És az értéktárgyakat pedig nem igen szokták. Ugyanis ha végrehajtás is van, amit használtok, azt nem vihetik el.:) Azért ez nem úgy működik, hogy kipakolják a házat.

Ha pedig semmiből nem tudják visszavonni, akkor pedig folyamatosan halmozódik, a kamatokat igen csak rászámítják és ha bármikor lesz az élettársadnak valamilyen jövedelme, értéke, amit behajtani lehet, akkor keményen meg fogják tenni! És nem százezrekről fognak akkor már beszélni, ha milliós nagyságrendről!

2014. júl. 6. 19:29
 2/5 A kérdező kommentje:
A lakás az én nevemen van, van rajt lakáshitel teljes értékében. A hitel az élettársam nevén van, de én fizetem a havi részletet. Bonyolult kicsit, de így van. Viszont ami eléggé behúzhatja a dolgot, hogy az élettársamnak ugyanennél a banknál, ahol a lakáshitel van a nevén, van az említett hiteltartozása, ami 500 ezer forint felett rúg, amelyiknél a lakáshitel van. Namost a lakáshitelt ugyan én fizetem, nem számláról, mert az nincs, hanem kézből haviszinten lemegyek és fizetem. Viszont az ő hitele jóideje nem lett fizetve, mert nem tudja fizetni, ezért a Proaktív rajtunk. Félő, hogy a lakáshitelbe belenyúlnak, és akkor mindenképp úszik az ingatlanom. Érti miről beszélek, Uram? Kicsit kacifántos, de másképp nem tudtam leírni.
2014. júl. 6. 21:25
 3/5 A kérdező kommentje:
A levelet ma kaptuk, voltak kint, időpontegyeztetés miatt. Ez a félő, hogy más pakolni akarnak, foglalni. Érti? Ettől félünk. Sajnos a termékeim (pc-hűtő-mosógép-tv) nincsenek már meg a papírjaim, amivel igazolom azt, hogy a sajátom, és nem az élettársamé.
2014. júl. 6. 21:27
 4/5 anonim ***** válasza:

Nem úr vagyok, hanem hölgy.:)

Egyébként ha jól értem, akkor az élettársának van egy lakáshitele, a lakás az ön nevén van, a hitelt is ön fizeti, de az élettársa vette fel a hitelt, ami miatt a jelzálog ezen a lakáson van. Na már most, ha az ingatlanra felvett hitel rendesen fizetve van, akkor az ingatlanhoz nem fognak nyúlni, hisz az rendezve van, plusz olyan értékben vihetnek el bármit is, ami fedezi a tartozás összegét, márpedig egy 1 millió alatti tartozás miatt nem fognak elvinni egy esetleg több milliót érő házat, illetve akárhogy is ugyanaz a bank, de egy másik ügylet. És mint említettem, csak házastárs vagyonát szoktak behajtani, de ahhoz is külön bírósági eljárás kell. Tehát ha maguk csak élettársak, akkor az adóstól, vagyis az élettársától fogják követelni a tartozást.

Illetve azt is említettem, hogy ne aggódjon a tv-je, meg a hűtője vagy akármi miatt, mivel teljesen mindegy, hogy kinek a nevén van, lehet az éppen az élettársa nevén is, ha behajtás van, vannak szabályok, ami alapján a behajtást végzik. És a törvény úgy határoz, hogy a lakásból nem vihetnek el semmit, amit használnak. Tehát ágyat, amin alszanak, szekrényt, amibe a ruháik vannak, ruhák, amit hordanak, tv-t, amit néznek, hűtőt, amiben az élelmiszereket tartják, azokat nem vihetik el! Törvény szabályozza! Csak olyan vagyontárgyat vihetnek el, amit nem használnak. Tehát ha lenne egy garázs, amiben lenne hűtő, szekrény, tv, amit nem használnak, csak azt vihetnék.

De nyugodtan nézzen utána az interneten, hogy mik a behajtásnak a szabályai és maga is elolvashatja.

Szóval magától nem igen fognak semmit behajtani.

Ha a lakáshitel nem lesz fizetve, amire a maga lakása van lerakva fedezetnek, akkor igen, a lakást vihetik. De amíg az fizetve van, addig azt nem.

És javaslom inkább, hogy beszélje meg a kedves élettársával, hogy az ő esélyei is jobbak legyenek, hogy kezdje el fizetni a tartozását, beszélje meg a behajtó céggel, hogy ha egybe nem is, de legalább részletekbe kezdje el fizetni. Szoktak rá hajlani a behajtó cégek, hisz nekik is érdekük, hogy valamilyen módon behajtsák a pénzüket!

2014. júl. 7. 14:54
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, nagyon hasznos volt Kedves Hölgyem :) ! Mellesleg épp egy hivatalos jogi fórumon olvastam, hogy vihetnek bármit elektronikai cuccokat főleg, és a bíróságon kell nekem papírokkal igazolni, hogy az enyémek, és úgy lehet visszaigényelni. Minden esetre én hiszek Önnek, mivel sok más embernek hasznosakat válaszolt, így reményeimben nekem is eképpen tette. Ma megbeszélte a behajtó céggel telefonon az egyeztetést, 20.-áig kell befizetnie egy x részletet. Utána küldik ki a papírokat a részletfizetési megállapodásról, ha ez a részlet be van fizetve, mert úgy látják a fizetési készséget, ezt mondta a Hölgy. Ez az x részlet 14 ezer forint. Attól félünk, hogy a megállapodást követően ez sokkal nagyobb lehet. Kellemes Napot Önnek, és köszönöm szépen a válaszát!
2014. júl. 7. 17:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!