Mi lenne a megoldás?
10!
Nekem az asszony kifejezés azt jelentette, házasok vagytok. Nyilván, ha hivatalosan semmi kozotok egymáshoz, akkor nem releváns a kommentem.
Saját névre vegyél és kész. Én max a hitel mértékének feléig adnék tulajdonjogot, ha pedig házasok vagytok, akkor írnék most utólag egy házassági szerződést, amiben tisztázzátok, hogy te hoztál egy ingatlant a házasságotokba.
Értem, hogy védeni akarod magad, de őt sem illik "kisemmizni" egy ilyen helyzetben. Ketten döntöttetek úgy, hogy gyereket vállaltok és te kéred a GYED-et, mert így magasabb összeget kaptok. Nem ő tehet róla, hogy momentán nem tud dolgozni.
Kérdező, milyen kapcsolatban vagytok? Házasság, együttélés?
Mi a kérdésed? Mire keresel megoldást, Hogy hogyan vegyél házat a lakás helyett vagy hogyan maradjon a te tulajdonodban a ház?
"...ha pedig házasok vagytok, akkor írnék most utólag egy házassági szerződést, amiben tisztázzátok, hogy te hoztál egy ingatlant a házasságotokba."
Ezt nem kell tisztázni, Magyarországon a házasság előtti vagyon mindig kulonvagyon marad
#14 Igazad van.
De egy ilyen szerződéssel le lehet rövidíteni az esetleges későbbi vitákat.
#19 Sokan azt hiszik, hogy ha nem házasodnak össze akkor nem keletkezik közös vagyonuk az együttélés alatt és nem lesz gond vele ha szakítanak, de ez tévedés. A vagyonközösség már akkor létrejön ha hosszabb időt bizonyíthatóan együtt élnek. Itt jól leírják:
Más amit meg kell osztaniuk és másképpen, mint a házasságban, de ami az együttélésük alatt keletkezett többlet vagyon abból mindkét fél részesülni fog szakítás esetén - ha kérvényezi.
Mindenképpen tisztázni kell kinek a pénzéből lesz a ház megvéve, milyen módon részesednek a felek a vagyonszaporulatból. Vagyis ha most a te lakásod ér 30 milliót, eladjátok és vesztek egy 50 milliós házat, de a hitelt közösen fizetitek, akkor a 20 milliós "vagyonszaporulat" már kettőtöké lesz akkor is ha a te neveden lesz az egész ház. A hitel fizetésének arányában. Ha te 3-szor annyit keresel akkor a te részed nyilván 3-szorosa lesz.
Ha tiszta helyzetet szeretnél akkor egyszerűen szerződést kell kötnötök. Ez egy egyszerű minta arról, hogyan tudjátok rögzíteni mi a különvagyonotok és mi esetleg a közös vagyon - de ügyvédtől kérjetek segítséget, hogy számotokra mi a legjobb, ez csak példa:
A házasságnak most lehet, hogy nem látod értelmét, azonban vannak más aspektusai is amik akár a párodnak fontosak lehetnek később. Ilyen az öröklés, a betegség vagy baleset utáni jogok stb. A házasságban is meg lehet tartani a külön vagyont és az együttélés sem biztosíték arra, hogy ne kelljen megosztani a vagyonodat ha szakítotok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!