A nagyon gazdagok miért nem szánják meg a nagyon szegényeket?
Nem értem, hogy valaki miért lesz boldogabb attól, hogy van egy 2 milliárd FT-os karórája, ahelyett, hogy abból építene a szegényeknek egy komplett lakóparkot. Tudom, hogy vannak emberek akiken az sem segítene, ha adna neki 100 milliót, mert ugyanúgy lezüllene, de azért akadnak kivételek.
Ha nekem ennyire sok pénzem volna tuti segítenék a szegényeken.
Mennél vagyonosabbá válik valaki, annál inkább hisz abban, hogy ő a saját szerencséjének kovács volt, amire mások is képesek.
Pl. ott van Mészáros Lőrinc, akit ugye lottó sorsoláson is kiválaszthattak volna, hogy legyen ő a nemzet vállalkozója, de ő szentül meg van győződve arról, hogy azért lett gazdag, mert okosabb, mint Mark Zuckerberg, s a saját tehetsége tette azzá aki. Így a szegények felé tett nagy adományoknak sincs értelme a számára, hiszen azokat bárki elérheti, aki lemásolja az ő receptjét.
Mert attól nem fognak jobban élni, hogy pénzt szórsz rájuk.
Megvan ugye a szocpol program? Semmi értelme nem volt.
Én borsodi vagyok, minden faluban van pár ilyen ház. Ez lesz az ingyen pénzből.
Így működik a kapitalizmus.
Ha a pénzt csak úgy adják, az történik, mint Afrikában. Az '50-es évek óta tartó segélyezési programok következtében ötszörösére nőtt a lakosság létszáma, így változatlanul nem képes eltartani magát a régió.
Csak egy olyan társadalomban lehetne időnként újraosztani a vagyont, ahol mindenki rendkívül fegyelmezett és értelemvezérelt. A legtöbb ember nagyon nem ilyen.
Épp ez az, hogy amint függetlenedtek, elindultak lefelé a lejtőn.
Nézd meg Nigériát. Lagos a gyarmati korban:
https://www.youtube.com/watch?v=u5LhtZxo--w
És ma
https://www.youtube.com/watch?v=84Pl2-deVyM
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!