A gazdagok/tanultak miért élvezik annyira, hogy embernek nem nézik és erőltetetten lekezelik a szegényeket/tanulatlanokat?
Ez szerintem nem azon múlik ,hogy gazdag/tanult valaki.
Ismerek én is iszonyat tapló egyéneket akik tanultak és jól keresnek, de olyanokat is akik kifejezetten empatikusak, normálisak és nem néznek le senkit pusztán a fizetésük/munkájuk miatt.
Mégis az általam leírt jelenség ellentettjére szinte sosincs precedens. Talán csak a klasszikus szakmunkások lenézése a diplomásokat jelenség, de az se helytálló, mert a diplomások utána visszavágnak, hogy ők akkor se végeznek koszos, tróger munkát, hiába kevesebbet keresnek (ami szintén nem igaz, mert a diplomások bére az évek múlásával drasztikusan nő, egy szakmunkásé pedig kb. egész életében stagnál, ha nem vállalkozó).
De az is nevetséges jelenség volt amikor az egyetemen építkezés folyt (igen és is diplomás vagyok szóval nem savanyú a szőlő) és a szövetkabátos, elegáns bőrcsizmás filigán csajok úgy sétáltak el a melósok mellett és tettek egymás között becsmérlő megjegyzéseket, mintha valami amazon birodalom vezető női katonai küldöttsége jött volna szemlére, hogy jól dolgoznak-e a foglyok.
Nem tudom, hogy konkrét választ vársz vagy tényleg ennyire félreértetted. Pont ellenkezőleg van legtöbbször, ahogy ez is.
Tehát adott a lány aki takarítónőt keres (tehát van pénze kifizetni) az első nő, csak tanácsot adott neki, és igaza is van, akárkit nem engedünk be az otthonunkba a másodikat érdekelte az állás, a pasi meg irigy, hogy a lány meg tudja fizetni a takarítónőt! Sok mérnök nem keres annyit.
Felesleges egyoldalúra kihegyezni a szitut, ugyanúgy megy oda-vissza az oltogatás. Néha poénkodásból, néha komolyabban.
Itt vagyok pl. én. Mérnöknek tanulok, egy kb. 50 fős cégnél dolgozom. Csinálok fizikai és szellemi munkát is, szóval nem csak az irodában ülök.
Amikor odakerültem, pár kivételtől eltekintve mindenki próbált valami poénossal beszólni és kóstolgatni. Nem tudták, hogy milyen vagyok, mihez értek, hova rakjanak. A legtöbb ember mögött nem volt komoly rosszindulat. Volt olyan, aki viszont tényleg elkezdte ekézni a diplomásokat és elmondta, hogy semmihez sem fogok érteni. Amikor közöltem, hogy ugyanebben a munkakörben már van egy szakmám is, akkor meg a mostani szakmunkásképzést szidta. Szóval, ez ilyen... :D
Egyetemi haveroknál is nagy volt a szórás. Jó pár embernek a szülei átlagos szakmunkások vagy azok sem. Részükről semmi lenézés nem volt. Sőt, a kőgazdagoktól sem volt lenézős mindenki, inkább csak a burokban élő emberkék.
Amúgy abban nincs semmi lenézés, hogy az egyik hozzászóló azt írta, hogy ne engedjen be senkit az irodába csak úgy referencia nélkül. Random, ha odamennék hozzád az utcán, hogy elmegyek hozzád takarítani, akkor te beengednél? Tudnád, hogy megloplak e?
Édesanyám mellékállásban csinál takarítói munkákat néha, de őt is értelemszerűen csak olyan emberek kérték eddig fel, akik megbíztak benne. Sosem volt rá panasz, de több helyre is ment már úgy, hogy 1-2 takarító előtte nem vált be, mert trógerek voltak vagy loptak.
Szerintem pont nem volt sértő amilyen példákat te most felhoztál. Magadnak beszélted most be, hogy megsértettek. Te viszont szidtad a diplomásokat, azért ebbe gondolj bele kicsit.
A lakásomba én se engednék olyan embert, akiről nem hallottam első kézből, hogy okés lenne. Amit meg a mérnök srác írt az egy poén, egyes helyeken nevetséges, amit egy mérnök megkeres, annak ellenére hogy hasznos tudással rendelkezik és nem kevés energia és idő jobb egyetemen egy diploma. Te kelted itt a feszültséget a semmire momentán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!