Hogyan sikerült saját lakást vennetek?
Mennyi ideje voltatok együtt, hogyan tudtátok megvalósítani stb?
Mennyire tartottatok az egésztől?
Albérletben 5 évig gyűjtöttük önerőt aztán banki hitelt vettünk fel.
Elég lepukkant volt, vízvezetékeket leszámítva mindent mi újítottuk fel.
Én tulajdonképpen egész életemben arra spóroltam, hogy majd egyszer tudjak magamnak ingatlant venni, de mellette persze picit éljek is. Tini korom óta biztosan ezért tettem el a szülinapi, karácsonyi, diákmunkás pénzek nagyrészét. Anyuék egyszer leültettek beszélgetni. Elmondták, hogy ők azzal tudnak segíteni, hogy eltartanak, ameddig el kell, segítik a tanulmányaimat, állnak mindent, de nem fognak tudni nagyobb összeggel segíteni az ingatlanvásárlásban. Ez ott csengett a fejemben mindig.
Amikor összejöttünk, a párom sokkal jobban keresett nálam, de ő meg sosem gondolt a jövőre. Folyt ki a pénz a kezéből.
1 közös év után álltunk úgy, hogy lehet érdemes lenne saját lakást nézni. A lakás tulaja, amit béreltünk, jelezte, hogy a gyerekének lassan szüksége lenne a lakásra, közben nagyot robbantak a bérleti díjak (kb. 7 éve), így bár merész lépésnek tartottuk és tele voltunk kételyekkel, elkezdtünk lakást nézni. Az elsőbe beleszerettünk, meg is vettük, mondván, hogy 50-50, ha elválnak útjaink sincs nagy gond, eladjuk és megy midenki a dolgára. Minimális önerővel vettük a lakásunkat úgy, hogy 1-2 hónapra tényleg egy fillér megtakarításunk nem maradt és további egy évig a fizetésünk 100%-a elment mindig valamire (bútor, redőny, akármi).
Azóta összeházasodtunk, született egy gyerekünk és családi házba költöztünk. Mai fejjel már nem hazárdíroznék így, pláne gyerekkel, de huszonévesen még belefért. :D
Egyetem után ~9 évig laktam mama hotelbe. Előszőr kicsit felújítottam a szülői házat, nyílászáró csere, villany újra kábelezés, háztartási gépek csere, ülőgarnitúra.
első 8 hónapban nagyon rosszul kerestem, mert csak betanított munkát találtam, a következő 2,5 évig egész jól ment, ekkor történek a felújítások, de csődbe ment a cég. Az utána következő 1,5 évben korrektül éltem, de nem tudtam megtakarítást összehozni, mert mindig elvitte valami.
A mostani helyem végre bevált, egyből elkezdtem házra gyűjteni 3,5 évvel később már épült is a ház, már 9 hónapja bent lakok.
A szülői segítség a telek és a mama hotel volt.
úgy vágtam bele, hogy tudtam nem elég rá a pénzem, de jól tudtam kalkulálni a fix fizetésemmel így idén belül teljesen elkészül, a hátsó kerítéssel együtt. Jövőre még nem tudom mire gyűjtsek :)) Sajnos kezdődő porckorong sérvvel fizikai munkát nem igen szabad végeznem, így mindenért fizetnem kell. pl: elgereblyéztem az udvart a gépes után, és 4 hónapja szenvedek miatta :(
15+
az kimaradt, hogy a 3,5 éves gyűjtési idő alatt 1 főállásom mellet 2 évig 2 mellék állásom is volt egyszerre.
Inkább az érdekelne hogy ki volt az, aki most az utóbbi 1-1,5 évben vett lakás, az árrobbanás után.
Na hol vannak azok?
Itt mindenki az árrobbanás előtt vett…
Sok szerencsével.
Lassan 2 éve, hogy vettem egy panellakást 20 millióért. Akkoriban a hasonló teljesen felújítandók 22-25 körül mentek. Ami már lakhatóan felújított azok 25-30 között. Nekem a nagy része önerő volt, hitelem is vicces 50 ezer havonta. Cserébe azóta 2 éve minden pénzem elviszi a felújítás.
Viszont ha most kéne vennem akkor ugyanennyi hitelre 85 ezres törlesztőm lenne, a lakások meg 30-35 millió között vannak. Nem tudnám most megvenni.
#17: én most is vettem, az előzőt nem adtam el.
Miután a hitelem nevetségesen elinflálódott, már nem volt teher fizetni, mellette simán tudtam félrerakni. Utóbbi 4 évben a pénzem nagy része állampapírban volt, meg némi tőzsde és crypto.
A mostani hitelemre azt sejtem ugxanígy el fog inflálódni, és oár év múlva már nem lesz tétel törleszteni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!