Kiket és miért zavar vagy zavarna egy esetleges ingatlanár csökkenés?
Rengeteg ember tudna ingatlant vásárolni, azok is akik esetleg eddig nem tudtak, kisebb lenne a lakosság hitelkitettsege, magasabb lenne a biztonság érzet, lenne normális piac , jobban működne az epitoipar stb...
Ez miért nem lenne jó? Miért ilyen ellensegesek azokkal az emberekkel itt a gyakorin akik árcsökkenést prognosztizálnak?
30-40 szazalek korrekció 😂
Jól van gyerekem, menj vissza a nagyi majd vigyáz rád a nyáriszünetben.
Jelenleg az ingatlanok reálértéke esik, vagyis nem nagyon épül bele az infláció egyelőre, tehát a 40millás megyeszékhelyi panel ugyanúgy 40 marad, nem 60, amennyinek lennie "kéne" ha rászámoljuk a jelenlegi inflációt.
Na ennyiben fog ez segíteni. Ha 20milliód van, segít az, hogy nem inflálódik a 40milla 60ra?
Mert 20ra a büdös életben nem fog visszaesni.
Ne haragudj, de az ingatlanállományunk nagyon erősen jelzáloggal teli.
Szerinted a bankok örülnének, hogy ha a 40-50 milliós kihelyezett hiteleiket végül nem fedezné semmi?
Tegyük fel tavaly valaki vett egy lakást 50 millió kölcsönnel, de jövőre csak 30-at ér az egész kompletten. A bank fel is mondhatná ezt a szerződést, vagy további fedezetbevonást kérhetne..
Az enyém pl fiatalon örökölni fogja a nagyszülői házat, mert a nagyszülők idősek, és (remélhetőleg) idősebben meg az én házamat.
Nem az állam meg az ingatlanpiac felelőssége gondoskodni a te gyerekedről.
Nem tudom a sok válasz után, hogy ennyire buta, naiv vagy csak troll vagy?!!
Én mentem innen.
Aki olyan rettenetesen szerencsétlen helyzetben van, az minek szül?
Megint csak nem a lakáspiac meg az állam dolga alátolni egy lakást.
"oke de mi lesz így a fiatalokkal, a gyerekeinkel, a ti gyerekeitekkel "
Az a probléma, hogy a fiatalság mindig ezen a ponton akad meg, egy része kinövi, a másik része meg marad albérletben. Utóbbiak jó része el is hiteti magával, hogy mennyire megéri élete végiig másnak fizetni azt, ami hitel törlesztői lehetne. Mert 20 milla hitelre jelenleg 35-40-et kell visszafizetni. De 50-60 évnyi albérlet többel lesz, mint az önerő plusz hitel törlesztés.
Ennyi a titok: min 4-6 évig gyűjteni, spórolni, lemondani dolgokról (itt akadnak meg előszőr) pl: iphone 14, márkás ruhák, nyaralás, síelés stb. Esetleg évente lekötni állampapírba meglévő pénzt.
Fizetésed felét min félre kéne tenni, ehhez kell keresned min 500 nettót! Ez tény, nem jön ki kevesebbel a matek.
Ha nem keresel havi min 500 nettót egy magad, akkor mit teszel érte, hogy ezt elérd (2. pont ahol megakadnak). Na most a többség semmit, ez is egy tény. Sokan munkahelyet sem mernek váltani, hogy akar aláírni 20-30 éves hitelt? Nem fogja, mert: "mi lesz, ha..."
Szóval nem keresel 500 nettót, és ezt végzetségedből és személyes kompetenciáidból nem tudod elérni itthon, akkor ez csak ideiglenes probléma. Nem kereshet mindenki ennyit :(
Tehát ez esetben 2 megoldás van:
1: vállalkozó leszel valami értelmes területen pl építőipar (bármi amivel kereshetsz min 500 nettó profitot havonta)
2: irány külföld, a szakmunkás vagy 3-4 év is elegendő az önerőhöz, vagy maradsz tovább és drágább lakást, házat veszel , vagy nagyobb önerővel veszed kevesebb hitellel.
"Ennyi erővel azt is meglehetne tenni hogy aki erősebb elveszi attól aki gyengébb?" Ha fizikai/erőszakos elvételre gondolsz, akkor arra ott a közhatalom hogy megakadályozza, az csak pillanatnyi elvétel, mert ezért börtön jár.
Egyébként meg így van, az a kapitalizmus. Ha most keresel havi nettő 500-at, és behitelezel egy lakást. Változik pl. az egészségi állapotod és hirtelen nem tudod fizetni a havi mondjuk 200 hiteledet mi történik? Érdekli az a bankot (pontosabban a bank részvényeseit) hogy te gyenge vagy és segítenek fizetési halasztással meg elengedéssel, mert szegény gyenge. A jogszabályi előírások betartásával úgy elárverezik az ingatlant akkor is ha 2-3 kiskorút nevelsz mint szél. Nem igazság? Ebben igazad van. Csak nem tudod kin érvényesíteni az igazadat. Mert az aki valódi hasznot húzza, nem a Pista bá és Marika néni, akik nem adják el a lakásukat 40 millióval olcsóbban, hanem a nagytőkések. Fiatalokkal mi lesz? Ezt a kérdést minden fiatal felnőttkorba lépő generáció felteszi. Vagy van olyan szakmád/diplomád ami nagyon piacképes, és sokat dolgozol akkor összejön a lakás ára, vagy örökölsz a nagyszülőktől, vagy külföldön összegyűjtögeted a lakás árát, vagy kötsz egy eltartási szerződést és elgondozod a lakásáért az időset, vagy nyersz a lottón, vagy rájössz egy olyan piaci résre ahol vállalkozol és sikerre viszed. Ha egyik sem akkor maradsz bérlő. A jelenlegi ingatlan tulajdonosoknak nem dolga és felelőssége egy fiatalt lakáshoz juttatni. Ha a saját megkeresett pénzemet nem költhetném el mert abból egy random fiatalnak kell lakást vennem, vagy ha van laksom akkor annyiért vagyok köteles adni amennyit egy fiatal fizetni tud? Ha a magánvagyont tulajdonképpen elvennék akkor ki lenne az aki egy fillért is félre tenne? Kinek lenne + befektetésnek vásárolt lakása? Ja és a fiatal sem marad fiatal, mert az idő telik. Nyugi én pl. 15 évig dolgoztam az első lakásomért, és én is úgy éreztem k lassú és sosem lesz semmim. De ez nem igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!