Ennyire njncs munkájuk az ingatlanosoknak?
7: Igen, ez így van.
Csak a 80%-nál is magasabbra tenném ezt az arányt.
8-9.
Igen, csak mert valamilyen sztori személyesen veletek még sosem történt meg, ezért az már az az egész világon egyáltalán senkivel nem történhet meg.
Budapest, 10. kerület. A héten kétszer is jártak nálunk, felcsöngetnek, első kérdés, hogy van-e tudomásunk eladó lakásról. Nincs. Akkor bejönnének cetlizgetni. Mondtam, hogy legyenek kedvesek az lépcsőházi bejárati ajtó külső oldalán elhelyezett szórólap-gyűjtőbe tenni a cetliket. Akit érdekel, majd kiveszi onnan.
A cetlin gyöngybetűkkel megfogalmazott hirdetés, sokszorosítva.
Na szóval. Amikor elkezdődött ezzel a jegybanki hitelpénzzel megfűtött piramisjáték, egy rakás ingatlanos jelent meg a piacon. Tudniillik ez egy olyan szakma, ahol jóformán semmit nem kell csinálni. A zemberek pedig többnyire keresik az ilyen lehetőségeket.
Most, hogy meg lett a böjtje az elmúlt közel 10 évnek (2015-től kezdték leszállítani a jegybanki alapkamatot), szépen elkezdtek emelkedni az árak mindenütt. A kamatok az egekben, mivel senki se akar meghitelezni egy olyan gazdaságot, egy olyan államot ahol már annyira szaturált hitellel minden, hogy sok cég már a kamatköltséget se bírja állni.
Így tehát az ingatlanpiac is földbe állt. Megjegyzem, én ezt már 2018-ban sejtettem, de minden tiszteletem, hogy ez ilyen sokáig eltartott. Engem is meglepett.
Első kézből hallottam, hogy az újépítésű lakások forgalma az a nullával egyenértékű. Nem egy bedögösödött projektről tudok, ahol már csak azért küzd a kivitelező, hogy legalább a befektetett pénz visszajöjjön.
Meg kell érteni, nem csak itthon, külföldön sincs ingatlanpiac hitel mellett, mert az egész rendszer úgy van kitalálva, hogy az emberek ne tudjanak megtakarítani.
Nos, megelőlegezem arra a kérdésre a választ, hogy akkor miért nem csökkennek az árak. Az árak csökkennek, de mivel ez egy játszma, most még az emberek, kivitelezők kitartanak. Amikor már égetővé válik a helyzet, akkor nominálisan is zuhanni kezdenek majd az árak, én személy szerint egy 70 százalékos nominális bukóra számítok.
És igen, ha csak drága hitel áll rendelkezésre, akkor annyira leszűkül a fizetőképes kereslet, hogy ilyen árak lesznek. Amikor 'normális' hozamok voltak, akkoriban bizony azt a 12-15 milliót is rohadt nehéz volt megkeresni, de ami most van. Egyenesen nevetséges.
"70 százalékos nominális bukóra számítok"- brutális nagyot tévedsz
Az azt jelentené, hogy pontosan a 2008-ben kezdődő gazdasági világválság szintjére, sőt az alá esnének az ingatlanárak. Csak éppen most nincs világválság, és akkor 2008-ban nem a mai szintről indult az árcsökkenés. Szóval a nagy nemzetközi pénzpiac összeomlása is csak 10-20 százalék közti csökkenést jelentett a hazai lakáspiacon összességében. A mi hazai kis porfészek dolgaink nem rengetik meg a világpiacot. Egy max 5-10 % áresés fog bekövetkezni, de az is kb. 2-3 év alatt. Nyilván a mindenhol könnyen virágzó ingatlanpiacnak/jól kereső ingatlanosok hadának egyenlőre vége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!