A szüleim ingatlanost bíztak meg homályos szerződéssel, más is járt így? Lemondható?
A kb. 20 milliós házra beígérte, hogy egy hónapon belül 23-ért eladja, 22-t kapnak. Szerződést tableten írtak, papírt nem kaptak, e-mailben nincs csatolmány.
Persze nem jött senki, le is vitte sajnálkozva 20-ra, amennyiért én is kiraktam (ja és gondolom eddig szerződést is szegtek, mert eltérő áron volt kint).
Pár hónap után jött az első érdeklődő, aki 16-ért vinné. Abból is kb. -1 millió a jutalék.
És anyumék ezzel kerestek meg, hogy most ez van, esnek az árak, a csávó elmondása szerint recesszió, CSOK nyírbálás, háború (eddig nem volt?) közben meg a 18,5-nek se adtuk el tavasszal.
Ráadásul elmondásuk szerint ha mi adjuk el, akkor is a fele jutalék jár, azt nem tudni, mi más van még, meddig érvényes, gondolom lemondásnál is van díj, pláne hogy már vevőt is hozott volna...
Első körben megpróbálom beszerezni a szerződést, egyáltalán mit írtak alá.
Járt még így más? Nagyon pipa vagyok, külön kértem, hogy hajtsák el az ingatlanosokat, erre behúzza őket...
Az OTP ingatlanpontról van szó.

A legtöbb válaszoló tudatlan. Nem létezik ilyen jogilag, hogy kizárólagos szerződés. Ezt már a bíróság is kimondta. Ha perre megy az ingatlanos, mert nélküle adjátok el és nem kap tőletek jutalékot, akkor megint kimondja a bíróság, hogy a szüleidnek van igaza.
Ezt olvassátok el:

13: Ezt az OC-től úgy tudom, hogy ők szokták megnyerni ezeket a pereket, nem az eladók.
Neked honnan származik az ezzel ellentétes információd?

13. Itt is írnak erről: [link]
"Itt előbb négy tisztességtelen feltétel szerepel a következő indoklással: a kizárólagos megbízásra irányuló szerződéses rendelkezések nem zárhatják ki, hogy a fogyasztó maga értékesítse az ingatlant, a szabályozásból eredő korlátozás azonban ezt szükségtelenül gátolja, amely a fogyasztó számára indokolatlan hátrányt jelent."
Szerintem az a lényeg, hogy kizárólagos szerződésnél másik ingatlanost nem bízhatsz meg, de saját magad eladhatod és akkor nem kérhetnek ők jutalékot.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!