Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » A szüleim ingatlanost bíztak...

A szüleim ingatlanost bíztak meg homályos szerződéssel, más is járt így? Lemondható?

Figyelt kérdés

A kb. 20 milliós házra beígérte, hogy egy hónapon belül 23-ért eladja, 22-t kapnak. Szerződést tableten írtak, papírt nem kaptak, e-mailben nincs csatolmány.

Persze nem jött senki, le is vitte sajnálkozva 20-ra, amennyiért én is kiraktam (ja és gondolom eddig szerződést is szegtek, mert eltérő áron volt kint).

Pár hónap után jött az első érdeklődő, aki 16-ért vinné. Abból is kb. -1 millió a jutalék.

És anyumék ezzel kerestek meg, hogy most ez van, esnek az árak, a csávó elmondása szerint recesszió, CSOK nyírbálás, háború (eddig nem volt?) közben meg a 18,5-nek se adtuk el tavasszal.

Ráadásul elmondásuk szerint ha mi adjuk el, akkor is a fele jutalék jár, azt nem tudni, mi más van még, meddig érvényes, gondolom lemondásnál is van díj, pláne hogy már vevőt is hozott volna...

Első körben megpróbálom beszerezni a szerződést, egyáltalán mit írtak alá.

Járt még így más? Nagyon pipa vagyok, külön kértem, hogy hajtsák el az ingatlanosokat, erre behúzza őket...

Az OTP ingatlanpontról van szó.

2023. jún. 28. 00:07
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
A világ változik, a techika fejlődése szükségessé tette azt hogy ilyen formán is lehessen szerződést kötni. Az OTP Ingatlan szerződéséibe biztos hogy nem lehet belepiszkálni utólag. A csalás vagy csőbehúzás nem itt van, hogy a szerződésen módosít utólag, hanem ott hogy ott helyben olyan dolgokat ikszelt be az oldalon, vagy olyan adatot adott meg az ingatlanos ami el sem hangzott. Azt a helyzeti előnyét használta ki, hogy ő ismerte a programot, tudta mi mit jelent. Azt az a laikus aki először látja és nem jogász fel sem tudja mérni, hogy mik a következményei az egyes szerződési pontoknak. Most csak abból lehet kiindulni, hogy kérem kinyomtatni a szerződést, és abból valamit kiokoskodni.
2023. jún. 28. 14:52
 12/16 anonim ***** válasza:
100%
OTP-nél kellett regisztráljanak az online felületre, ahol ott kell lennie feltöltve a szerződésnek. És 14 napon belül lemondható.
2023. jún. 29. 06:08
 13/16 anonim ***** válasza:
45%

A legtöbb válaszoló tudatlan. Nem létezik ilyen jogilag, hogy kizárólagos szerződés. Ezt már a bíróság is kimondta. Ha perre megy az ingatlanos, mert nélküle adjátok el és nem kap tőletek jutalékot, akkor megint kimondja a bíróság, hogy a szüleidnek van igaza.

Ezt olvassátok el:

[link]

2023. jún. 29. 11:19
 14/16 anonim ***** válasza:

13: Ezt az OC-től úgy tudom, hogy ők szokták megnyerni ezeket a pereket, nem az eladók.

Neked honnan származik az ezzel ellentétes információd?

2023. jún. 29. 20:21
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

13. Itt is írnak erről: [link]

"Itt előbb négy tisztességtelen feltétel szerepel a következő indoklással: a kizárólagos megbízásra irányuló szerződéses rendelkezések nem zárhatják ki, hogy a fogyasztó maga értékesítse az ingatlant, a szabályozásból eredő korlátozás azonban ezt szükségtelenül gátolja, amely a fogyasztó számára indokolatlan hátrányt jelent."

Szerintem az a lényeg, hogy kizárólagos szerződésnél másik ingatlanost nem bízhatsz meg, de saját magad eladhatod és akkor nem kérhetnek ők jutalékot.

[link]

2023. jún. 29. 20:39
 16/16 anonim ***** válasza:
15: Illetve még a megbízott által hozott nézőnek eladott ingatlan esetén mindenképp ki kell fizetni a jutalékot.
2023. jún. 29. 20:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!