Haszonélvezet törlése?
Van egy ingatlan a nevemen 1/1 tulajdonban.
Nemrég hunyt el édesapám, neki özvegyi joga volt a házon.
Illetve a tulajdoni lapot lekérve kiderült, hogy a 10 éve halott nagymamámnak haszonélvezeti joga van a házon.
Az özvegyi jogot tiszta sor, beviszem a halottit is kérlem a törlését.
De a nagymamám haszonélvezetét hogy tudom? Halotti anyakönyvim nincs hozzá, és a leghalványabb fogalmam sincs kinél van.
Felhívtam a földhivatalt, egy hölgy azt mondta nem is kell, ha megadom a halál pontos napját akkor az elég nekik, lekérik.
Ez igaz lehet???? Akárhol olvasom azt írják kell a halotti anyakönyv.
Illetve azt is mondta a hölgy hogy ez esetben ingyenes az eljárás. Én azt hittem 6600 ft.
Most merjek elindulni így a földhivatalba tényleg anyakönyvi nélkül? Mert marha mérges leszek ha erre kiveszek egy szabit és ott meg azt mondják így nem ok.
Feleslegesen ne menj be a hivatalba, intézd el előtte, hogy legyen a nagyidnak is halotti anyakönyvi kivonata a kezedben.
Elméletileg bármely Anyakönyvi Hivatalban - a saját lakóhelyedén is kérheted a nagymamád halotti anyakönyvi kivonatának másolatát a megfelelő kérelemmel és az adatok ismeretével, csak akkor tovább tart, hiszen ki kell deríteniük hol illetékesek, oda kell átküldeni a kérvényedet és ott fogják kiállítani, megküldeni. Gyorsabb ha eleve onnan kéred ahol meghalt.
Ha a nagymamád akkor a szüleiddel.
A te születési anyakönyvi kivonatodban benne vannak a szüleid, az egyiküknek ő volt az anyja. Vagyis leírod a nagyid nevét, leánykori és férjezett nevét is, születési helyét, dátumát, halála helyét, idejét, mellé teszed a szülőd adatait akinek az anyukája volt és a te születési anyakönyvi kivonatod másolatát.
A probléma ott lesz, hogy édesanyám örökbefogadott gyerek volt 5 évesen, az ő anyakönyvijében nem az van, aki nekem a mamám volt.
Szóval én leadom mamám adatait de az anyakönyviben édesanyámnak nem az ő neve szerepel.
#6 Ha örökbefogadták akkor az a hivatal számára látható és pont úgy szülő, mint a szülőanya volt.
Nincs vele semmi gond, csak megjegyzésként oda kell írni, hogy örökbefogadták. Nem az édesanyád születési anyakönyvének másolata kell hanem a tied.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!