Valaki vásárolt vagy adott már el olyan ingatlant ahol haszonélvezeti jog is volt az ingatlanon? Mi volt az élvezeti jog megszűntetésének menete?
Figyelt kérdés
2022. dec. 16. 15:10
1/18 A kérdező kommentje:
Egy családtól vásárolnék házat, ahol a nagymama haszonélvező. De egyébként együtt működnek, tehát el akarják adni a házat mindannyian.
2022. dec. 16. 15:11
2/18 anonim válasza:
Vásárlás előtt mondjon le a haszonélvezetéről.
3/18 xswerdy válasza:
vagy lemond előre, vagy az adásvételi szerződésben ő is szerepel az eladói oldalon. Ez utóbbi akkor célszerű, ha az újban, amit vesznek helyette, ugyan ez lesz a felállás, akkor tudja mind a tulajdonos, mind a haszonélvező érvényesíteni az illetékkedvezményt.
4/18 anonim válasza:
Addig semmiféle szerződést ne írjatok, amíg a nagymama hivatalosan, ügyvéd előtt, le nem mondott a haszonélvezeti jogáról!!! Legyen tiszta a tulajdoni lap, ne legyen rajta a haszonélvezet.
5/18 xswerdy válasza:
ez hülyeség. Számodra ugyan olyan jó, ha a haszonélvező is aláírja az adásvételi szerződést az eladói oldalon. Ezzel ugyan úgy megszűnik a haszonélvezeti joga. Ez a gyakoribb forma. Egyrészt a fent említett illeték miatt (ha vesznek helyette új lakást), másrészt egy plusz földhivatali illetéket is megspórolnak, ha az adásvétel keretében szűnik meg a haszonélvezet.
6/18 anonim válasza:
Kérdező! Úgyis kell ügyvéd v. közjegyző az adásvételi szerződéshez - ő pontosan el fogja mondani, hogy mi az ajánlott legjobb, legbiztonságosabb megoldás .
7/18 anonim válasza:
Én adtam el és vettem is így lakást. Hármas mondja jól.
8/18 A kérdező kommentje:
Azt olvastam ha ingyen lemond a haszonelvezeti jogrol akkor a tulajdonosnak a haz ertekenek 9%-at kell befizetnie ajandekozasi illetek gyanant. Ez a mi esetunkben 1.5M Ft lenne.
2022. dec. 16. 15:45
9/18 A kérdező kommentje:
Tehat 1.5 Mft plusz lenne, amire meg rajon a vagyonszerzesi illet (4%). Ezt 1.5 MFt-ot lealkudhatjuk a vetelarbol is gondolom.
2022. dec. 16. 15:47
10/18 A kérdező kommentje:
Csak nem szeretnenk meglepetest amikor jon a csekk!
2022. dec. 16. 15:47
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!