Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Valaki vásárolt vagy adott...

Valaki vásárolt vagy adott már el olyan ingatlant ahol haszonélvezeti jog is volt az ingatlanon? Mi volt az élvezeti jog megszűntetésének menete?

Figyelt kérdés
2022. dec. 16. 15:10
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
75%
8: ezt ne "olvastam valahol", hanem ügyvéddel beszéld meg!!!
2022. dec. 16. 15:49
 12/18 A kérdező kommentje:

"olvastam valahol"

ugyved irta a cikket

2022. dec. 16. 15:50
 13/18 xswerdy ***** válasza:

dehogy kell a ház értékének a 9%-át illetékként befizetni.

Az ajándékozási illeték alapja az ajándék értéke, jelen esetben a haszonélvezet értéke. Ez függ a haszonélvező életkorától. Azt írod, egy idős hölgy, felteszem, hogy 65 év fölött van, akkor a haszonélvezet értéke az ingatlan értékének 20%-a. És ennek a 9%-a az ajándékozási illeték. Azonban egyenesági hozzátartozók ez alól is mentesülnek. Erre ne alapozd az alkut.

Szóval számodra tök mindegy, hogy a haszonélvező előbb lemond, vagy az adássvételi szerződésben szerepel ő is eladóként. Ezt az eladóknak kell eldönteniük, leginkább annak függvényében, hogy ha új ingatlant akarnak venni, ott is haszonélvező lenne-e a nagymama.

Azt meg nem értem, hogy milyen meglepetés érhetne, mikor jön a csekk. Gondolom, a Te illetéked csekkjére gondolsz. Annak a szempontjából teljesen mindegy, hogy hány embertől vetted, és volt e rajta előzőleg haszonélvezet.

2022. dec. 16. 16:05
 14/18 A kérdező kommentje:
Ertem. Meg egy kerdes, ezzel amit leirsz, ezzel megszunik a haszonelvezeti jog vagy atruhazza en ram es en fogok szerepelni a foldhivatalban mint haszonelvezo?
2022. dec. 16. 16:19
 15/18 anonim ***** válasza:
77%
14: te tulaj leszel! nem haszonélvező.
2022. dec. 16. 17:39
 16/18 xswerdy ***** válasza:
ezzel megszűnik haszonélvezet, ha úgy adják el, hogy a haszonélvező is eladóként szerepel a szerződésben.
2022. dec. 16. 18:43
 17/18 anonim ***** válasza:
Szerzel egy ügyvédet a lakásvásárláshoz, és őt kérdezgeted, ennyi.
2022. dec. 17. 05:23
 18/18 xswerdy ***** válasza:
100%
Ha te leszel az egyszemélyű új tulajdonos, akkor nem lehetsz haszonélvező is. De persze ha egy ingatlanon nincs haszonélvezet, akkor a tulajdonos gyakorolhatja mindazokat a jogokat is, amik amúgy a haszonélvezőt illetik meg.
2022. dec. 17. 10:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!