Van így esélyem lakáshitelre?
Nincs ingatlanom fedezetnek, nincs kezes, aki aláírná a papírokat.
27 éves nő vagyok, családom nincs egyedülálló vagyok. Egy kis egyszobás panelt szeretnék venni, a saját lakás a legnagyobb álmom. A fizetésem pótlékostól nettó 260 ezer, de fix. és biztos munkahelyem van, egy gimnáziumban tanítok már 3 éve.
Kérdés, hogy mennyi az önerőd és, hogy mennyi lenne a lakás amit meg akarsz venni.
De ha nem spóróltál össze egy elég nagy összeget és/vagy ne valami iszonyat olcsó lakást találtál (bár a tapasztalatom alapján ami nagyon olcsó az vagy olyan környéken van, hogy belépsz és megkéselnek, kirabolnak jó esetben vagy pedig lakásnak sem lehet nevezni és még ezek is viszonylag drágák.
Szerintem nagyjából a következő lehetőségeid vannak láttatlanban:
- mész albérletbe és ez van
- otthon laksz még jó pár évig vagy évtizedig és gyüjtögetsz
- össze szedsz valakit akinek van pénze bár erre alapozni egy hosszú távú kapcsolatot nem éppen jó
- munkahelyet váltasz (ez perpillanat nagyon reális is) és az új fizetéseddel újra mérlegeled a lehetőségeidet.
Mennyi a megtakarításod?
Melyik városban akarsz lakást?
Albérletben laksz vagy szüleiddel?
Ha otthon laksz félre tudod tenni a fizetésed felét, ez 5 év alatt min 7,8 millió + béremelések. Így lesz az 8-10 millió között is. Ha albérletben laksz költözz haza!
30% önerőd legyen városi lakásnál, mert a bankok mindig lefelé kerekítenek, és az adásvételnek is vannak költségei ~5%.
"Mennyi a megtakarításod?"
Egyetem alatt minden nyáron Ausztriában mosogattam, abból van összesen 4 millió forintom.
"Melyik városban akarsz lakást?"
Budapesti vagyok, jó lenne itt.
"Albérletben laksz vagy szüleiddel?"
Albérletben. A szüleim nem tartják velem a kapcsolatot, mert nem vagyok heteroszexuális, így rájuk egyáltalán nem számíthatok.
3+
Ez esetben irány Ausztria!
Mire össze jön kb 25-30 millió önerőd, akkor haza jöhetsz. De most csak 84000 ft-ig terhelhető a fizetésed... ezzel nagyjából 9,5 milliós hitelt kapnál 25 évre.
Vagy lejjebb adod az igényeket és nem BP-re költözöl, hanem valami kis városba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!