Belemennétek ebbe?
Férjemmel van egy közös ingatlanunk, 80-20% tulajdonrésszel, az ő javára.
Szülei telkén 2 db családi ház van, amiből az egyik megüresedett. A másikban anyósomék laknak.
A férjem szeretné eladni a közös ingatlanunkat (tarsasházi lakás) és annak árából elbontani és építeni egy új családi házat az említett telekre. Csak, hogy ott nekem màr nem lenne tulajdonrészem, mivel az a telek az ő szüleié, így azt szeretnék ha a családban maradna.
Teljes mértékben megértem! Ugyanakkor, ha megkérem fizesse ki a 20% tulajdonrészemet a jelenlegi lakásunkból, akkor màr nem tud építkezni a férjem.
Nagyon jó a házasságunk, ezért nehéz a döntés.
Összeveszni, elválni, megsérteni nem szeretném, de kiszolgáltatott sem szeretnék lenni!
Mit csináljak?
Ha az a telek rendelkezik saját utca fronttal, vagy esetleg valami nyeles telekhez hasonló. Azaz úgy lehet megközelíteni, hogy az anyósékon nem kell keresztül járni, akkor az már majdnem jó.
Ha a telekrészek külön helyrajzi számmal rendelkeznek, akkor még jobb.
Ha pedig a második ház külön közművekkel is rendelkezik, szinte tökéletes.
Én ebbe nem mennék bele!
Inkább adjátok el az örökölt házat, annak az árából csak kijön egy építési telek. Aztán a lakás árából lehet építkezni. Bár a most 20%-od, az előfordulhat, hogy 5-10%-ra lecsökken, ha maradtok az árányoknál.
Nem ismerhetem a szülőket, de nagy a valószínűsége, ha oda költöztök bele fognak szólni az életetekbe. Ha a szülök valami cukorfalatkák akik mindenkiben csak a jót látják, segítőkészek, akkor ebből nem igen lesz probléma. De azért utóbbi igen ritka eset!
A másikban anyósomék laknak.
Nincs annyi pénz a vilagon.
Kizárt dolog.
Eleve nem költöznék anyósék mellé, még úgy sem, hogy nekem jó a kapcsolatom velük.
Így meg pláne nem:
"az a telek az ő szüleié, így azt szeretnék ha a családban maradna"
Mi az, hogy szeretnék ha családban maradna? Te nem vagy a család része?
Akkor ott nagy gondok vannak.
Ha kifizetnék a lakásból a részemet se költöznék olyan emberek közelébe, akik ennyire semmibe vesznek.
Férjed is jó forma lehet, ha ezt támogatja.
Az enyémnek eszébe nem jutna "megkárosítani". Közös ingatlanból csakis közösbe költöznénk.
Kicsit OFF, de elég nagy értékű ingatlanotok lehet, ha annak az árából bontással, mindennel együtt kijön egy új építésű családi ház. Ilyen szempontból nem mindegy, hogy a 20% pénz is elég lehet önerőre vagy több év albérletre.
Manapság csak a bontás több milliós tétel lehet, plusz ugye engedély, új épülethez szintén engedélyeztetés, mire az egész átfut újabb százezrek-milliók.
És hogy tervezi építeni? Kivitelezővel? Vagy "okosban" magának ahogy sikerül?
Kérdés, hol fogtok addig élni? Hiszen ez adott esetben minimum több hónapos, de inkább éves szintű projekt.
De összességében akárhogy is nézem, hülye lennék belemenni. Alapból nem költöznék az anyósék szomszédságába, még jogilag saját ingatlanba sem, nem hogy így, hogy közben még ki is semmiznek.
Kérdező, ez eleve nem így működik, hogy most beleteszitek a közös pénzeteket és utána még sem lesz a közös tulajdonotok, meg létezik az ági öröklés szabályozása is, tehát van amit kérhetnek is hogy maradjon a család azon ágának tulajdonában akkor is ha most más lesz a megoldásotok.
A kérdés az, hogy ez a 80%-20% tulajdoni arány miből keletkezett. Ilyen arányban adtátok össze a pénzt a vásárlásakor? Ez akkor hozott vagyonnak minősül és marad a megosztás. Ellenben ha már a házasság alatt vettétek a házasság alatt megkeresett, összegyűjtött pénzetekből és nem olyanból amit a házasság előtt szereztetek meg, akkor lényegtelen, hogy a tulajdoni lapon milyen %-os arány szerepel, az a házasságban közös vagyonnak minősül és a tulajdon 50-50%-nak számít belőle.
Tehát fontos, hogy miből és hogyan lett ez az ingatlanotok.
Bármi amit a házasságotok alatt már így közösen hoztok létre az ezután is közös vagyon lesz. Vagyis ha eladjátok ezt az ingatlant és beforgatjátok az árát, akkor mindenképpen megmarad a te tulajdonodnak is, akkor is ha a tulajdoni lapra 100%-ban az ő neve kerülne. Csak később lenne vita esetleg örökösödéskor, váláskor, hogy ez milyen %-t jelent, most is 20%-t vagy már kevesebbet a szülőktől kapott telek miatt stb.
Csak példaként: tavaly vettünk új kocsit. Az én nevem került rá tulajdonosként, mert főleg én használom. De ettől még fele-fele a házasságban mint tulajdon, mert a házasság alatt megkeresett pénzünkből lett véve (ráadásul én keresek kevesebbet). Hiába lobogtatnám, hogy az én nevemen van a kocsi, a fel akkor is a páromé lenne egy válás vagy örökség esetén.
Tényleg igaza van 7-nek, ehhez ügyvéd kell akinek a kezébe tudod adni a konkrét adatokat. Kié a telek és kié lesz ha ti építkeztek rajta, azt a fiadnak ajándékozzák-e vagy kettőtöknek közösen, vagy megtartják a szülők maguknak a telek tulajdonjogát. A mostani ingatlanotok miképpen lett tulajdon, ha eladjátok és építkeztek belőle onnantól is 20-80 aránynak számít-e vagy már 50-50-nek, hiszen már a házasság alatt közösen építkeznétek stb. stb.
Az ági öröklés pedig azt jelenti, hogy a későbbi öröklésnél az örökösök kérhetik, hogy ne a házastárs örökölje azt amit azon az ágon hagytak rá az elhunytra, hanem más, aki azon az ágon lenne örökös utána. De ebben is megjelenne a befektetett pénz ellenértéke, tehát nem zárhatnak ki téged, mint tulajdonost belőle, csak azt lehet megörökölni ami a párodra eső tulajdonrész, meg amit személyesen rá hagytak vagy neki ajándékoztak.
Mond meg a párodnak, hogy szeretnéd a későbbi bonyodalmakat elkerülni, mert ez egy összetett, bonyolult ügy sok buktatóval a jövőben, ezért jobb ha tanácsot kértek egy ügyvédtől. Hiszen lehet hogy most azt hiszi minden úgy lesz ahogy a szülei szeretnék, de később kiderül, hogy tévedett és nem tud a "családban maradni" a telek. Neki is éppen úgy fontos hogy egy ügyvéd valós, részletes információk alapján mondjon véleményt. Mert ha a te tulajdonrészed eladásából származó pénz benne lesz az építkezésben akkor hiába lesz a tulajdoni lapon más, te akkor is tulajdonosa leszel annak a háznak.
Csak akkor menj bele ha a telekben is lesz tulajdonreszed.
Adja el a hazat egy rokonnak vagy akarkinek, az aran vesztek egy telket es azon tudtok epitkezni.
"ha eladjátok és építkeztek belőle onnantól is 20-80 aránynak számít-e vagy már 50-50-nek, hiszen már a házasság alatt közösen építkeznétek stb. stb."
Jogilag is a befektettek forint arányok, átvetíthetőek tulajdoni arányokra.
pl: Nekem van egy ~60 milliós házam ,a barátnőnek egy 40 milliós lakása. Úgy döntünk közös nagy házat építünk 100 millióból. Ekkor lehetőség van már a telek vételekor felvezetni a 4/10 és 6/10 arányokat, de ettől függetlenül lehet ez 1/2 -1/2 is. Bár én nem mondanák le a jelenlegi 20 milliómról az biztos (szerintem szinte senki sem), mindegy mekkora a szerelem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!