Miért nem szerezhet ingatlantulajdont a társasházközösség főleg a saját házában, területén, mint jogalany? Akik írták a TH törvényt erre miért nem gondoltak?
Csak a közösség tagjai, a tulajdonosok közös tulajdonként.
Ha engednék, egy bolthelyiséggel megoldható lenne a bevétele a háznak, és nem lenne közös költség vagy nem annyi.
Vagy gondnoki lakás is célszerű lenne, esetleg kiadó lakás a házban.
Abban az esetben, hogy a tulajdonosok csak közös tulajdont szerezhetnek társasházaknál, nagyon nehéz a lakások adás-vétele mert a közös tulajdonnál elővásárlás van és minden tulajdonost le kell mondatni róla, és előfordulhat hogy valaki elfelejti a közös tulajdonát eladni vagy nem is kényszeríthető rá, ami a házban a lakásához "tartozott".
Én sem értem.
Nálunk is van az a szuterénben egy 2 nagy méretű helyiség (400 m2-esek), mindkettő a házé, illetve a lakóközösségé.
Az egyikben egy ázsiai fűszerek és egyéb élelmiszerek vannak, a másikban szabadulószoba.
"...minden tulajdonost le kell mondatni róla, és előfordulhat hogy valaki elfelejti a közös tulajdonát eladni vagy nem is kényszeríthető rá, ami a házban a lakásához "tartozott"."
Hát ez nem egészen van így!
Nem "lemondatni" kell, hanem elővásárlási joga van azon az áron, amire vevő van. Ha azzal nem él, akkor másnak értékesíthető.
"Elfelejtkezni" nem lehet róla, mert az elővásárlási joga gyakorlásáról kap értesítést, ha arra nem válaszol, ismét csak értékesíthető.
Természetesen a ráeső rész értékesítés után számára kifizetésre kerül.
4. Valóban. Pongyolán fogalmaztam. De feltételezhető hogy egy lakás albetét tulajdonos, ha a háznak van külön albetétként gondnoki lakás és közös tulajdona a közösségnek, akkor a lakása értékesítésénél a gondnoki lakás tulajdonrészét is értékesíti a lakásával együtt az új tulajdonosnak.
Ilyenre írtam hogy "elfelejti" a gondnoki lakás részét a vevő tudomására hozni és azt is továbbadni. Persze nem kötelező tudom.
Dehogynem külön albetétek! Egy 20 lakásos társasház a Belvárosban.
Csakhogy a raktárak tulajdonosa az XY utcai társasház tulajdonosai, a lakóingatlanuk m2-nek arányában. A befolyó jövedelem a Th. kasszájába, nevezetesen a felújítási alapba vándorol.
Vagy nehéz napom van és nem értem a kérdést...
(1989-ben vettük meg a lakásokat, részarányosan a raktárakat is.)
7. Az amit a kérdésben és kommentekben írtam pont ezeket a problémákat vázoltam. Mi van ha a lakás tulaj nem akarja a lakás eladásával ezt a résztulajdont is továbbadni? Mi van ha másik résztulaj meg akarja venni a raktárat a másiktól, mi van ha "bennragadnak" régi lakás tulajok a raktár közös tulajdonában, akik már nem tulajdonosai a lakásoknak a házban?
Nehéz eléggé minden tulajdonos társat megkeresni raktár résztulajdon eladásnál... stb. nálunk ilyen gondok vannak tházban.
8. Az úgy lehet ahogy a 7-es írta.
"Mi van ha a lakás tulaj nem akarja a lakás eladásával ezt a résztulajdont is továbbadni"
Mit nem akar továbbadni?
Az osztatlan közösből ráeső részt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!