Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mi értelme van a "házrész"...

Mi értelme van a "házrész" megnevezésnek a com-on?

Figyelt kérdés
Felhozza a családi házak alkategóriájában a "házrész" megnevezést az ingatlan.com. Pedig az igazából egy kertkapcsolatos lakás. Mert valami vagy önálló ház, vagy ikerház, vagy sorház, vagy kertkapcsolatos lakás. Legalábbis akárhány ilyen "házrész" hirdetést néztem, azok simán inkább csak lakások.

2023. febr. 6. 13:03
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
85%
#10 én biza laktam olyan társasházban, ahol a kukakihúzas a takarítas, es a hólapátolás is a lakók közt volt felosztva.
2023. febr. 6. 16:18
 12/17 anonim ***** válasza:
89%

"Irodát, tárolót, zártkerti ingatlant, telket, stb. nem vehetek"

Szerintem nem is erről szól ez a kérdés, hanem az ingatlan.com hirdetési kategóriáiról. A "házrész", "sorház", "ikerház" és "lakás" kategória mind lehet, hogy a tulajdoni lapon valójában lakás, mégis érdemes őket megkülönböztetni. Ha jogilag raktárként van nyilvántartva valami az más kérdés, de egyébként ezt eltitkolni úgysem lehet, mivel bárki lekérdezheti a tulajdoni lapot, szóval valahol tök jogos, hogy ezeket is lakásként hirdetik, hiszen ha felrakják raktárnak nem jön ki találatnak azoknak, akik a potenciális célközönség lenne.

"pedig egy sorház meg egy házrész pont hogy a lakáshoz áll közelebb, csak általában kertkapcsolatos."

Egyáltalán nem. Egy sorház lehet teljesen önálló saját bejárattal, saját kerttel, saját kéménnyel, önállóan bekötött közművekkel, ahol így az égvilágon semmi sem közös a szomszédaiddal, csak az az egy vagy kettő fal. A tárasházi alapítóba bele kell írni, hogy minden karbantartás, hólapátolás, stb. az adott rész tulajdonosának dolga, közös költség meg 0 Ft és kész, innentől mellékes jogi apróság, hogy történetesen papíron ez egy társasház. Életvitel szempontjából alapjaiban különbözik a valódi tárasházi lakásoktól, sokkal közelebb áll egy önálló családi házhoz.

(Amúgy ilyen házaknál a tárasaházi forma alternatívája az osztatlan közös tulajdon megosztási szerződéssel, ami szerintem sokkal rosszabb.)

2023. febr. 6. 16:55
 13/17 anonim ***** válasza:
92%
Engem pont az bosszant, hogy amit eddig házrésznek neveztek x éve, azokat mostanában a hirdetésben lakásnak meg sorháznak nevezik az ingatlanosok. Ezek az osztatlan közös udvaron lévő, gyakran még a kommunizmus alatt szétválasztott borzalmak nem érdemlik meg a sorház meg lakás nevet.
2023. febr. 6. 19:10
 14/17 anonim ***** válasza:
89%
#13 Nyilván nem, de hát a szart is el kell adni valahogy...
2023. febr. 6. 21:51
 15/17 anonim ***** válasza:
90%
Semmin nem kell csodálkozni, mikor penészes sötét pincéket hirdetnek "világos félszuterén lakás" címszóval.
2023. febr. 6. 22:03
 16/17 anonim ***** válasza:
89%
Kedvenc szavam az "ékszerdoboz".
2023. febr. 6. 22:47
 17/17 anonim ***** válasza:
85%
A "házrész" megnevezés nem azonos a lakással, a lakás tulajdonjogilag sokkal tisztább. Mikor ingatlant néztem, és negnéztem pár ilyen házrészt, mind osztatlan közös tulajdon volt, ahol esetleg volt ügyvédi megállapodás, hogy ki melyik sarkát használhatja az udvarnak, de gyakran ilyen sem volt. Általában nem is hitelezhető a zavaros tulajdoni viszonyok miatt. Az újonnan felépített ikerházaknak, sorházaknak általában van társasházi alapító okirata, és rendezett a helyzet.
2023. febr. 8. 23:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!