A zöld hitel miért szűnt meg?
2,5%-os volt a hitelkamat,ha minimum BB energetikai besorolasu hazat vettel.
Eleg sok ilyen haz epult,epul a mai napig de mar nincs a 2,5%-os hitelkamat.
Most màr csak piaci kamattal lehet a hitel felvenni ami 8-9-10%.
Ki mit gondol?
Azért, mert még megpróbálták tavaly kifuttatni az újépítésű ingatlanokat, hogy egyáltalán amiknek az építésébe már belefogtak, azokra legyen vevő és ne dőljön be rengeteg ingatlan építő/fejlesztő cég, mert elfogy a kereslet az általuk építésben lévő ingatlanokra.
Közgazdasági alapon azért törölték el, mert a kamatkülönbözetet az államnak kell állnia, tehát ott sem 2,5% a kamat, maximum amit te fizetsz, de a kamatkülönbözet az a költségvetés, vagyis az adófizetők vesztesége.
Még egy dimenziója a magyarázatnak, hogy nem volt már erre politikai akarat, mert így is üres az államkassza, ezer másik pénzszórás mellett ez kevésbé tartozott a prioritások közé. Mindegyik magyarázatban van igazság.
"Azért, mert még megpróbálták tavaly kifuttatni az újépítésű ingatlanokat, hogy egyáltalán amiknek az építésébe már belefogtak, azokra legyen vevő és ne dőljön be rengeteg ingatlan építő/fejlesztő cég, mert elfogy a kereslet az általuk építésben lévő ingatlanokra."
Ezt úgy értem, hogy egyáltalán azért növelték meg a keretet tavaly, emlékeztek, hogy ezek a már folyamatban lévő ingatlanpiaci építések kifuthassanak. De miután ez teljesült, már nem akartak új projekteket finanszírozni ebből.
25% az inláció,vajon miért szünhetett meg a 2%-os hitel??
Nagyon jól járt az akinek sikerült felvenni.
Szokásos fidesz módszer ,a szerencsések k.jól járnak, aki meg szopóágra került ,az így járt.
Nekem zöld hitelem van, és az eredeti feltételek alapján adtuk be a papírokat. A ház a 2. körös szigorítottat is felülmulta alapból, 401% a megújuló részarányom!
Nagyon durván lehúzták a ház értékbecslését...
A telket 3,6 millióra értékelték összközművesen, úgy hogy a környéken a legolcsóbb telek a falu határában 8 millió közművek nélkül, az enyém meg a falu központban van, és 1,7 millió volt a közművesítése!
A házat 13 millióval kevesebbre értékelték, mint amit a költségvetés tartalmazott (Miért? Mert háború, covid, meg a zöld hitel ilyen, volt a válasz). Ez azt takarja, hogy a bank szerint kulcsra készen kevesebbet ért a ház, mint amannyiért a generál kivitelező fűtéskészre felépítette!
Az volt a szerencsém, hogy 45% önerővel rendelkeztem, és még így is 800000-el kevesebbet adtak, mint amennyit kértem. Ezt még tudtam kompenzálni, majd a tavaszi áremelkedések jól oda vertek a költségvetésnek és 1 millió személyi hitel kellett nagyon hirtelenbe. :(
A minimum önrészesek ezt nagyon megszívták...
Összességében, meg nagyon jól jártam a hitellel.
4+
Nekem a csak a napelem lett plusz költség, 1,7 millióért és végig fix hitelem van 2,6%THM-el! 2022.áprilisban már 6,42% lett volna az építési hitelek THM-je 10 éves kamat periódusnál (6.oldal, prémium kategória, 20-30 millió között).
2,6% THM: 109800 ft/hó a törlesztőm
6,42% THM: 162200 Ft/hó
162200-109800=52400 ft/hó
Napelem megtérülési ideje, ha nem termel csak a tetőn fent van:
1,7m/52400=32,44 ~ 33 hónap --> 2 év 8 hónap!
Szaldóval évi 130000 áram számlát vált ki a rendszer, azaz nullás leszek vagy e-on fizet vissza. Burttó elszámolással kb 70%-ot fedez --> 91000 Ft/év
Az akkori kamatkörnyezetben ez egy igen jó befektetés volt...
És 10 év múlva is ennyit fizetek, nem lesz szerződés módosítás kamatperiódusnál. Akik idén mostanába váltanak azoknak 9-10% THM-ük lesz a korábbi jóval kevesebb helyett
Mert üres az államkassza.
Egyébiránt be sem kellett volna vezetni. Ez is csak állami pénzszórás az adókból, ráadásul úgy, hogy jellemzően a lakosság gazdagabbik felét támogatták vele. Nem akarok semmi rosszat senkinek, aki felvette az örüljön neki, de általánosságban véve igazságtalan, annak a pénznek sokkal jobb helye is lett volna.
7. Ő azt nem látja, hogy ez az ő adójából van finanszírozva, csak megjelennek a dollárjelek a szeme helyén, hogy "ingyenpénz".
Ő alatt a legtöbb embert értem.
A zöld hitel volt az egyetlen normális támogatás, amit azok is igénybe tudtak venni, akiknek nincs gyerekük, nem is akarnak, vagy max 2.-t szeretnének!
A 2018-as energetikai előírások minimumára épített családiház 2,5-3,5 KWp napelemmel teljesíteni tudta a zöld hitel felételeit.
Szóval aki tud építkezni, annak ez már nem volt olyan hatalmas összeg pluszban.
6. válaszban le is vezettem a miért jó ez, de a leértékelésem szerint hihetetlennek tűnik, pedig még a banki thm-eket is csatoltam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!