Szerintetek akik panelban laknak azok szegények? Ők a társadalom alsó negyede?
Ez hülyeség!
Van aki csak nem szereti a kertes házat vagy a vele járó nyügöt
Én egyikben sem laknék
Inkább lakópark ahol van egy közepes kis udvarocska vagy terasz
Azért van pár lépés a kertesház és a panel között.
Mi egy századfordulós polgári lakást vettünk, 90nm, logikusan elrendezett stb, ég és föld egy panelhez képest.
Gondolkozok hogy megvesszük az alattunk lévőt is, így 180nm, kertkapcsolatos ingatlanunk lesz, az pedig kb ház szintű. Szerencsére jó a lakóközösség is
Ja, végülis választhatok, hogy veszek egy 40 nm-es panelt Debrecenben a 30 milliómból, vagy veszek egy 90nm-es házat 20 km-rel arrébb.
Hát köszi, én inkább ingázok.
De egyébként a panel nem csak szegénységet jelenthet. Szerinted hogy laknának Pesten ennyien, ha nem lenne az a sok társasház, panel? Nem lakhat mindenki házban.
Plusz, sokan szeretik is a panelt. A zajos szomszédoktól eltekintve, kb nincs gondod semmire, nincs problémád semmivel. De például nekem ezen a hétvégén is kellett dolgoznom a kertben.
Ez egy nagyon vegyes dolog.
Ma bármilyen ingatlanhoz jutni önerőből baromi nehéz, tehát ez nem szimplán választás meg akarat kérdése, hanem jut, ami jut.
Egy jól kereső pár sem feltétlenül tudja összerakni egy családi ház árát újítással, berendezéssel együtt gyerekek eltartása mellett, de ettől függetlenül nem szegények. Nekem van egy barátnőm, nem keresnek rosszul a férjével, megkapták a nagymama paneljét, abban laknak, majd pár év múlva akarnak tovább menni nagyobba, ha lesznek gyerekek, de kertesbe akkor sem. Ők panelban nőttek fel, nekik ez megfelel, nem akarnak kerttel bajlódni, pedig végülis megtehetnék anyagilag.
Aztán vannak bőven olyan ismerőseim is, akik nem keresnek túl jól, csak hozzájutottak valami kis pénzhez öröklés vagy családi segítség révén, aztán erőn felül hitelezve vettek hàzat, de se fenntartani, se felújítani nem bírják.
Vagy örököltek házat.
Szóval, ez ilyen dolog, mindenkinek az van, amihez sikerül valahogy hozzájutni, de ez nem feltétlenül vagy hangsúlyban a valós anyagi helyzettel.
"Egy jól kereső pár sem feltétlenül tudja összerakni egy családi ház árát"
Ezért volt baj a szocializmus, mert megölte a középosztályt.
Aki nem tudja összerakni egy családi ház árát, az nem keres jól.
Az csak jobban keres mint a mélyszegények.
Persze lentről mindenki gazdag aki jobban él mint én. Aki 30nm-es panelban él és nincs kocsija annak az 50nmes 15 éves suzukis szomszéd már burzsuj kategória.
Forint/euro/dollár szinten sincs értelme beszélni a rétegekről, mert aki nálunk középosztálybeli az Usaban már bőven nem az. Ha csak a fizut nézzük.
A legjobb definíciók a képességet vizsgálják.
Egy középosztálybeli képes arra hogy magániskolába írassa a gyerekeit. Nem biztos hogy fogja, de ha szeretné megtehetné és nem érezné.
Egy középosztálybeli képes arra hogy vegyen egy közepes medencével rendelkező családi házat jobb környéken. Nem biztos hogy van neki ilyen, de ha szeretné megtehetné.
Az a baj, hogy nálunk aki erre képes az meg van bélyegezve hogy biztos csókos vagy manapság ahogy mondják NER tag, biztos sikkaszt, biztos adót csal, biztos maffiózó.
Pedig ha az ember vállalkozik és nem alkalmazott akkor egy jól menő vállalkozással ezt össze lehet szedni. Ahhoz pedig csak ötlet és kitartás kell
Akinek egy városi panelra telik, az bőven nem az alsó 25%. Sajnos az alsó 25%-ot valószínűleg el se tudod képzelni, milyen körülmények közt él.
Panelban nagyon vegyes a kép. Budapesten, de talán más nagy városokban is meg vannak azok a paneltelepek, melyek rosszabb környéknek számítanak, de azok is, melyek jónak. A lakosság középső 60-70 százalékából minden réteg megtalálható a panelekben lakók közt. Nyilván van pár a legalsó és a legfelső rétegből is, de nem az a jellemző.
#6: a középosztály irtása ma is tart, mondjuk már a 2010-es valasztásokat is kommunista szólamokkal nyerte a fidesz, szóval nincs min csodálkozni.
Én valahol a középosztály aljára sorolom magam. Kertesházra palyázok, de az elmúlt pár évben elszaladtak előlem az árak.
Amúgy van egy nagy budai panellakásunk nagyon jó helyen, nem cserélném el "polgári" lakásra.
Innen csak családi házba vagyok hajlandó továbblépni, legfeljebb elengedem Budapestet, amúgyis kezd már teljesen élhetetlenné válni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!