Aki az elmúlt 3 évben vett fel lakàshitelt az milyen kamattal?
Hàny szàzalékos thm-el tudtad felvenni a hitelt és mikor?
Most 10 alatt mar nincs is thm.
10. Nekem 5 évig fixált a kamatom és direkt azért kértem így, mert amikor felvettem még egyáltalán nem volt téma a tartósan magas infláció és ez volt bennem, hogy ki akarom fizetni a hitelt 5 év alatt, mert felesleges tovább cipelnem ezt a terhet magamon.
Az infláció pedig most magas, azt nem lehet tudni mennyi lesz 1, vagy 5, vagy 20 év múlva. Ha az infláció + a banki/állampapír kamatok lecsökkennek a hiteled kamata környékére, akkor biztosan újra megéri előtörleszteni.
Előtörlesztéskor azt nyered, hogy a rengeteg kamatot nem kell kifizetni a banknak. Pl. 20 év alatt kifizetnél 20 millió ft kamatot, akkor 5 év alatt ennek csak egy töredékét fogod. És igen, értjük hogy közben a hitel is inflálódik, de ezzel áll szemben más a megfontolandó érvek között a túloldalon.
Akkor jár el jól az ember ha a hitel előtörlesztésére szánt pénzt egy nehezen, de feltörhető megtakarításban tárolja.
Így nem költi el kocsira, pizzára stb, de ha mégis megindul egy olyan piaci változás hogy megéri előtörleszteni akkor képes rá.
Nálam ez most úgy néz ki, hogy a 10 milliós 7 éves hitelből még van 6 év hátra. 2 év múlva lejár a lakáskassza, akkor vissza tudnám fizetni az egészet abból és a befektetésekből, lényegében a hitelt arra használom fel hogy befektessek. Amit sokkal rosszabb konstrukciójú hitelekből lehetne csak megcsinálni mint a 3%-os lakáshitel.
Én 2021 vége felé vettem fel hitelt 20 évre, ebből 10 évig fix. 4,3% kamat. Ha kicsit előbb gondolkozom és több pénzem lett volna akkor 4 alatt lenne.
Így 1 év elteltével igazából seggemet verem a földhöz, még akkor is ha magát a lakást és helyet különösebben nem szeretem mert most már nem tudnék vásárolni semmit és fizethetném az 50 pár ezres törlesztő helyett az albérletet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!