Azok, akik házat vettek, hogyan oldották ezt meg?
Házvásárlás előtt állunk a párommal, nem vagyunk túlságosan eleresztve, de abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy készpénzre vásárolnánk, mivel eladtunk egy ingatlant. A probléma az, hogy egyikőnk sem nagyon ért ahhoz, hogy mire kell odafigyelni vásárláskor, a párom viszont nagyon aprólékos, mindenben biztosra akar menni. Ez teljesen rendben van, viszont ha elmegyünk megnézni egy házat, akkor utána napokig böngészi a neten a ház adottságai kapcsán, hogy mire kell odafigyelni, illetve csak úgy hajlandó megvenni egy házat, ha azt előtte egy szakember is átnézi. Ez is rendben van, csak sajnos addig morfondírozik, míg úgy érzem, hiába is találunk olyan házat, ami szóba jöhet, lecsúszunk róla a sok morfondírozás miatt.
Arra lennék kíváncsi, hogy azok, akik házat vásároltak, de nem értettek hozzá vagy nem volt a családban szakember, mi alapján és mennyi idő alatt döntöttek az adott ház mellett?
Ha ránézel egy házra a képek alapján és még a valóságban is látod kívül-belül és szagolod, máris kiderül, hogy vizes vagy sem.
Nekem mindig gyanúsak a nagyon frissen festett, vagy körbelambériázott falak, ezek el tudnak fedni vizesedést.
De ha pl. a ház alatt szuterén van és lépcsőn kell felmenni a lakásba, ott ritka ami vizesedhet.
Ha a falak nem repedtek, a tető egyenes és rendben van, akkor már brutálgond nem lehet.
Ilyenkor már lehet az eladónak mondani, hogy megvennétek, de utolsó előtti lépésként még szakemberrel átnézetnétek.
Legyunk oszintek. Ha nem ertetek hozza akkor ugyis benezitek.
Azt lehet, hogy visztek magatokkal hozzaertot aki azonnal kiszurja mi merre.
Mi 5 eve vettuk a hazunkat es egy tonna dolgot beneztuk. Azota rendszeresen ujitom fel sajatkezuleg. A burkolastol kezdve a vill szerelesig vizog futesig stb.
Most ha vennem kene akkor mar eszrevennem a hibakat.
Sajnos ez ilyen.
Amit tutira tudok javasolni. Regebbi hazbol csak foldszinteset. Fodemnek pedig vagy fat vagy olyat ami eloregyartott (pl e gerenda es belestest). Vasbetont nem szivesen vennek mert fene tudja 20 eve milyen betont kevergettek es hogy vasaltak be.
Megnéztük és ha tetszett még aznap szóltam szakinak, hogy nézze meg ő is.
Néha kimentem szakival én is és megmutogatta mire kell figyelni aztán 3 problémás ház után már láttam amit ő.
Lesz tulaj aki ki fog akadni az ellenőrön, hogy itt ál X éve semmi baj sincs vele és a halott nagypapája vakolta.
Előnyös, ha tudtok műszaki ellenőrt vinni magatokkal, de megfelel egy hozzáértő kőműves is.
A szerződést bizonyára jogász írja, de arra nagyon ügyelj, hogy le legyen írva benne, hogy az eladó semmilyen rejtett hibát (pl. vizesedés, eltüntetett falrepedés, rossz huzat a kéményben...) nem titkol el a vevő előtt. Ha mégis megtörténne, akkor ennek rendbehozatala az eladót terheli, vagy a vételár egy részét visszatéríti. Ezen kívül fizet X (megegyezés tárgya) összeget fájdalomdíj fejében, az észleléstől számított X időn belül.
Megnéztünk egy csomót. Amit túl kell agyalni, azt nem szabad megvenni. Mi valahogy mindig a "belső hangra" hallgattunk. Szagok, látottak, érzések, volt ahova ingatlanvizsgálót is hívtunk, mert jónak tűnt, de valamiért rossz érzésünk volt vele kapcsolatban. Le is beszélt róla.
Mire odajutottunk, hogy besétáltunk a házunkba, amit végül megvettünk, egyértelmű volt minden. Egy ház sosincs kész, mindig van mit csinálni, de hatalmas hibát nem fedeztünk fel azóta sem.
Házvásárlás előtt állunk, így keveredtem én is ide. De az a válaszoló, aki azt próbálja sugallni, hogy mennyire ért hozzá, számomra abszolút nem ért hozzá. Pl.: "Legyunk oszintek. Ha nem ertetek hozza akkor ugyis benezitek." Úgyis benézik? WTF? Mert csak és kizárólag benézni lehet egy házvásárlást? Mert csak és kizárólag rossz állapotú házak léteznek? Az fel sem merülhet lehetőségkét, hogy egyébként rendben van a ház, és nincs mit benézni?
"Vasbetont nem szivesen vennek mert fene tudja 20 eve milyen betont kevergettek es hogy vasaltak be." F**** se venne fagerendásat, még földszintesből sem. A beton kicsit többet bír. Anno ki tudja, hogy cvsinálták? Te nem ezen a bolygón élsz. :D
Amit anno csináltak, abban volt anyag! Azt még megcsinálták. Vennék-e ma új építésűt? NEM! Mert azokból kispórolják az anyagot. Ma megveszel egy új lakóparkban egy lakást, vagy egy generál kivitelező által készített házat, és vagy rendszeresen visszajár garanciában javítani, vagy keresheted a szakikat magadnak, akik jó pénzért gyorsan ki tudnak menni javítani. Mennyi ilyet hallok...
Amit 30 éve megépítettek, és jó állapoptban van (hangsúlyozom, nem egy romról beszélek), az azért van, mert akkor még tényleg beletették az anyagot, és nem futószalagon, elkapkodva "gyártották" a házakat.
Szóval igen, a friss festés árulkodó lehet. De pl ha a ház alja, sarkai kívülről díszkővel, vagy ún. mozaikkal vannak kirakva, az is a vizesedést jelentheti. Nyilván benne van minden szerződésben, hogy az eladó felel, ha eltitkolt valamit. Na de hogy bizonyítod be, hogy tudta? Ha használt lakást vásárolsz, egyszer csak tönkremennek benne dolgok. Ez nem azt jelenti, hogy az eladó direkt át akart verni, hanem hogy évtizedek után bizony lehullik a vakolat, vagy eltörik ez-az. És még ez sem azért van, mert ne lett volna jól megcsiálva. Jó volt, csak semmi nem tart örökké. Vehetsz új építésűt, amiek sokszor ugyanúgy kijönnek a hibái, és még nincs is benne annyi szakértelem, mint régen. Persze ha fogadsz műszaki ellenőrt, ez részben elkerülhető, de azt is meg kell fizetni... És ugye kifizettél mondjuk 60-80 milliót. Míg vehetsz használtat is, és reálksan benne van, hogy költeni kell rá, de 20-30 milliódba került. Költeni egyébként mindig kell majd rá.
Ha nincs mit venezni akkor mazlid volt. Lathatoan nem jutott el az agyadig, hogy nem a benezesen volt a hangsuly, hanem azon, hogy nem fogja eszrevenni ha gond van.
30 eve nem tul gyakran betonoztak gyarilag kevert betonnal, hanemmaguk kevertek a keveroben. Mi az, hogy "beletettek az anyagot"? Te tenyleg nem ertesz hozza. Milyen anyagot tettek vele? Nem csak a mennyiseg a lenyeg hanem az aranyok, a modszer es a felhasznalas.
Zsakos c20-25-os betont ki lehet onteni ugy, hogy par heten belul szetmalik az egesz.
Azmar egy extra, hogy a munkasok hozzaallasa is szamit, pl en talaltam teherhordo betonban papir zsak darabot. De az anyag amugy benne volt rendesen.
Ha a fa gerendaval van gond akkor az lenyegesebben konnyen javithato es olcsobban mint egy beton fodem.
Abban is az a jo ami eloregyartott pl e gerendas.
Es nem, nem vennek ujepitesut. Latom hogy epitik. Rakas szar az egesz.
Noh de vegszonak neked atfogalmazom, HA gond van a hazzal akkor jo esellyel benezik, ok? ;)
Na mert te aztán sokkal jobban értesz hozzá... :D
Nézd, én bevallom, nem ebben dolgozok, nem ez a szakmám, csak házat nézünk, és van tapasztalatom. Neked az írásod alapján még ennyi sincs. Ha nem érted, mit írok, nem fogom most elmagyarázni, kifejteni, melyik kifejezés mit takar. Ha pár hét után szétmállik az egész, az hogy jön ide? Használt, 10-20-30 éve épített házakról beszéltünk, amiknél nem látszik a szétmállás, ergo ez nem is volt téma. Mgyarázod a bizonyítványod, de nem vagy okosabb, sem rutinosabb. Csak a gyakorin, név nélkül. Persze én is épp itt vgyok, és szintén név nélkül, csak nem próbálom azt előadni, hogy mindenkinél jobban értek hozzá, és közben nyilvánvaló baromságokat írok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!