Akik már költöztek el saját lakásból: hogy oldottátok meg, hogy egyszerre eladtátok amiben benne laktatok és rögtön találtatok másikat?
Nekem ez logisztikailag nagyon bonyolultnak tűnik. Hiszen ha eladom a lakásomat, akkor egy-két hónapon belül ki kellene költöznünk. Mi a garancia arra, hogy ennyi idő alatt találok másikat, ami minden szempontból megfelelő és még ki is tudom fizetni?
Vagy ha megfordítjuk: ha találok egy nagyon jó lakást, lefoglalózom, záros határidőn belül ki kellene fizetni a teljes árat. Mi a garancia arra, hogy ennyi idő alatt a mostanit el tudom adni és nem bagóért kényszerből kell valakinek áron alul odaadnom?
Előbb kerestük meg az újat, aztán adtuk el a meglévőt, és összepasszintottuk a kettőt, lakáselhagyást és beköltözést.
Magyarországon az emberek 95%-a így vesz, úgyhogy nincs ebben semmi szokatlan.
Az a helyzet, hogy foglalkozni kell a dologgal, az eladó lakásokat azért is nézed folyamatosan, hogy tisztában légy a forgalmi helyzettel, az értékekkel, de nem csak nagyjából, hanem pontosan.
Ehhez az kell, hogy fel is keress egy csomót személyesen, meg kell szimatolni a környéket, megismerni a lakóövezet sajátosságait, mikor épültek a házak, mennyire vannak karbantartva, vagy leromolva, milyen a lakók közössége, milyen az infrastruktúra, a közlekedés, az orvosi rendelő, iskola, ha kell, stb...
A saját ingatlanod is tudod hozzá hasonlítani, felértékelni, de persze elszalasztasz néhány jó üzletet is óhatatlanul, mert az eladás a lényeg, először a saját lakásod kell eladni, akkor válik minden komollyá, de addigra már tájékozott leszel és nincs mese, az éppen aktuális vételi lehetőségeket kell kihasználnod. Na persze a kínálat túlnyomó részét egyből lepasszolod, mert tudod már, hogy mi való neked, a drágákat meg sem nézed, meg a vackokat sem, eleve a környék is számít, de nagy valószínűséggel akad néhány potenciális megvehető lakás.
Itt az az eset áll fenn, hogy vagy gyorsan kiválasztod a legjobbat, vagy vársz egy kicsit, de akkor a jót elvihetik az orrod elől.
Én szóban megegyeztem az új lakásom volt tulajdonosaival, de kértem egy kis időt arra hivatkozva, hogy az ügyvédemnek éppen sok a dolga és néztem még másokat is, mert mindig jönnek be friss kínálatok, de aztán mégis az elsőre csaptam le, mert az idő engem is sürgetett, meg nekik is kell a kiköltözéshez legalább egy, két hét.
Arról lebeszéllek, hogy először eladd, majd várj a jó bizniszre és valahol bérelt lakásban húzd meg magad. Ahol most lakom, a volt tulajok az anyóshoz költöztek és nem vettek egyből házat, erre nagyon felment az ingatlanok ára, mégpedig hirtelen, utána verhették a fejüket a falba. Az infláció mindig megy, de azon felül is vannak mindig hullámok.
Ha eladod a sajátod, akkor vegyél is rögtön egy másikat, ez alapszabály!
A másik, meg ahogy írtam, alaposan tájékozódj, hogy amikor élesre fordul a dolog, akkor már tudd, hogy melyik az a pár lakás, amit még érdemes megnézned, vagy melyik az, amit megvennél, amiket előtte láttál, persze ha még aktuális, mert a jót gyorsan elviszik.
Semmi garancia, de a megoldás, hogy reálisan felméred a piacot és tisztázod magadban, hogy lehet kicsit olcsóbban kell eladni a mostanit, hogy időben tudj váltani.
Vagy marad a visszabérlés, albérlet, valakihez költözés
Egyszerre arulod es keresel is hazat.
Jelenleg (nalunk legalabbis) konyebb eladni mint venni. En azt csinalnam hogy vennek egyet es mikor mar megvan a szerzodes akkor eladnam az enyemet, de ugy hogy mar tudom mikor mehetek az ujba es az en hazam uj tulajdonosanak megmondom mikor tudok leghamarabb kikoltozni.
Vannak akik epitkeznek es nincs kesz a haz idore, de a regit mar eladtak, ilyenkor van amikor berlik a regi hazukat 1-2 honapig ha az uj tulajdonos ebbe beleegyezik.
Ha jo penzt fizetnek akkor en belemennek. Az eladonak is megeri a piaci arnak kicsivel magasabb berleti dijat fizetni, igy nem kell ketszer pakolasznia es amugyis lehet csak 1, max 2 honaprol van szo.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!