Miert ciki 30 után elkoltozni?
Olvastam egy lány régebbi kérdését itt gyk-n (31 éves)
És mindenki lehurrogta a válaszadók közt, hogy 31 évesen még nem volt annyi önálló egzisztenciaja, hogy legyen saját lakása/ autója.
Ez tényleg ennyire ritka Magyarországon? Én ugy tudtam, hogy olyan rosszak a fizetések és a körülmények, hogy a legtöbben csak kölcsönnel, örökléssel vagy külföldi munkával tudnak csak lakáshoz jutni. Miért olyan megvetnivaló ha egy nő 31 évesen tud csak elkoltozni otthonról saját lakásba öröklés útján?
Azért nem mindegy, hogy egy 50 négyzetméteres vályogviskóban élsz együtt a szüleiddel vagy egy modern több generációs családi házban gyakorlatilag saját lakrészben. Szerintem semmi szégyellnivaló nincs abban, ha egy módos, kertes környékről nagy alapterületű ingatlanból nem költözik el az ember fia egy panelputriba, pláne úgy, hogy ezért az életminőségbeli romlásért még fizetnie is kell havi 150-200 ezer forint albérleti díjat. Ez sima konzumidiotizmus, nincs annyi lakás Magyarországon amibe minden fiatalt el lehetne költöztetni (s ami van az sem ott van, ahova szívesen mennének munka/szórakozás miatt) - ha meg már nincs akkor minek cserélnéd le rosszabbra a lakókörülményeidet?
S ez egyébként egyáltalán nem magyar jelenség - már az USA-ban is egyre több fiatal marad suburbiában, mert ott magasabb az életminőség. A spanyolok meg olaszok meg pláne híresek arról, hogy együtt marad a család a pénzügyi válság és az azzal járó munkanélküliségi hullám óta, mégsem esik az életszínvonaluk, mert nem egy kádárkalyiba a családi ház, hanem inkább az a mediterrán villa kategória. Elég vonzó állásajánlat kell ahhoz, hogy onnan becsábítsák a fiatalokat a városi nyomorba.
A ciki szó mondjuk pont nem alkalmas erre a dilemmára, de azért az egyenletre ránézve már messziről kikristályosodik, hogy ha csak nem romlott meg iszonyatosan a családi légkör akkor egy klasszikus emeletes családi ház ingyen vagy rezsi átvállalással többnyire vonzóbb alternatíva, mint a fizetésed 30-40%-át leadni egy ingatlantulajdonosnak. Pláne ha home office munkakörben dolgozik valaki.
Nem ciki, bar az ismeroseim nagy resze 30 eves kora kornyeken mar nem lakik a szuleivel. Vannak akik alberletben laknak, hitelre vesznek hazat, a szerencsesebbek a szuleiktol kapnak ajandekba egy hazat vagy orokolnek.
A noknek nehezebb kulonkoltozni ha nincs parjuk, legalabbis en ugy vettem eszre hogy sok no huszonevesen nem keres sok penzt ha nincs diplomaja. A legtobb jol fizeto fizikai munkat nem birjak a nok.
Aki meg fiatalon kulonkoltozik az tuti hogy a baratjahoz megy. Egyik ismerosomnek a lanya 20 eves es van egy baratja. Kitalaltak hogy osszahazasodnak es felveszik a csokot. Elvileg mar megis van nekik a haz. Egyedul nem tudta volna megcsinalni, szerintem max minimalberes allasa lehet.
Egyik ismerosom aki most kb 27 eves, a baratjaval vettek hazat kozosen hitelre, de nagyon sokaig gyujtogettek, a szulok tartottak el oket. Vegul szetmentek es a srac azt mondta hogy neki kell a haz es kifizette a csajt, aki pedig vett egy kis lakast maganak abbol a penzbol.
Szoval van modja annak hogy kulon koltozz 30 eves korod elott, de az tuti hogy ketten egyszerubb. En egy lanyhoz mentem ki kulfoldre es alberletben laktunk. Ma mar hazasok vagyunk van egy gyerekunk es vettunk kint egy kis hazat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!