Szerintetek mi várható az ingatlanpiacon? Emelkedés vagy esés? Esetleg regionálisan tovább nyílik az olló? Van ahol már 1-1,5 MFt-os m2 árak vannak. Ezek azért már átlag ember számára megfizethetetlenek (szerintem)
Régi rossz energetikájú házak/lakások esetén látok én is némi csökkenést, de a szigetelteknél ezt nem tapasztalom.
A másik dolog aki mostanában építkezett, ezekben a túlárazott időszakokban nem hinném, hogy olcsóbban szeretne megválni tőle, mint amennyiért megvette, vagy amennyiért jelenleg felépülni.
Amikor én kötöttem a generál szerződésemet 353 volt az euró, most ~426 a közép árfolyam csak ez okozott kb 20-21%-os áremelkedést idén. Az építőanyag jó része külföldről jön, ami meg nem azt meg hamar felkompenzálták... Ez kiegészítette a márciusi szokásos 8-10%-os áremelés az utóbbi 5 évben ez volt a jellemző, ahogy idén is.
Tehát az én 40 millióból épült házam most kb 52 millióból épülne fel, és nem telt el egy év. Szóval építési áron meghirdetném most, estére lehet eladnám...
:(
Ha kamatoktól eltekintek, idén már nem tudnék építkezni.
Sajnos a magyaroknak a szuper erős gazdaság miatti Ft romlás jobban odavert, mint a háború és a covid!
Magyar: [link]
Románok: [link]
Horvátok: [link]
Szerbek: [link]
Moldova: [link]
"Magyarország jobban teljesít!" --> LÁTSZIK!!!
11 vagyok!
hozzám legközelebb eső tégla 70-80 m2-es albérletek 200-240000 ft/hó + közös költség. Szakadt vagy ósdi kinézetűek akadnak 170-190 között...
Az tény, hogy a hitelem több mint a duplája lenne jelenleg, mint amit fizetek. De, még dupla törlesztővel is kb. ugyan annyiba kerülne, mint egy hasonló lakás bérlése. !
Szóval az önerőt figyelembe véve, lehet egy újépítésű családi ház és 20-25 év albérlet után kb egálra jössz ki, viszont utána a tied és akár le is bonthatod, ha egy fát akarsz ültetni helyére.
Én 60 éves leszek mire kifizetem a hitelt, utána 5-7 év múlva elvileg nyugdíjas lennék, de én már az a korosztály vagyok ahol összeomolhat a nyugdíj rendszer (ez volt az egyik oka a családtámogatásoknak). 2030-35 között kell valami radikális megoldást bevezetni. pl. Görögöknél a nyugdíjakat átlag 48%-ra lecsökkentették!! Ez itt is megtörténhet! Tehát egy saját tulajdonú ingatlan az nyugdíjas korodra megmenthet a nyugdíj utáni munkavállalástól vagy az eszel vagy rezsit fizetsz lehetőségtől.
Szóval mindenki, aki áresést lát (2-3 millió is zuhanásnak számít, igen), az képzelődik, remeg, csóró és még jól le is százalékoljátok. :D Nyilván nem arról van szó, hogy az eddigi 40 milliós panel 17 millió lesz.
Ami SZÁMOMRA biztos, hogy 1 évvel ezelőtt még nem találtam megyeszékhelyem melletti városban jó ingatlant, amit szívesen megvennék és pénzem is lenne rá, ebben a hónapban meg már nem is tudom melyiket hívjam fel hamarabb, annyi jó ház van fenn 30-35 millió között.
1 éve ugyanezen a környéken, ugyanilyen helyen, ugyanilyen paraméterekkel 40 millió alatt SEMMIT nem találtunk.
De biztos csak én képzelődök. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!