Vennétek panelprogramon NEM átesett panelt? Ha csak ez lenne a "hiba" benne? Amúgy jó helyen van, idén volt fullosan felújítva, szóval minden tökéletes benne, hozzá sem kell nyúlni, és jó helyen is van.
Ja, kiderül, hogy én is késes gyilkos vagyok, csak mert panelba költözök :D
Mekkora sznob barmok vagytok, istenem.
Kérdés maga a panel típusa és elrendezése is.
Az én lakásom olyan, hogy bár szigetelt, de a nagyobbik szobán 3 méter széles szalagablak van, az erkély kinyúló része alapból hőhíd, a kisebb szobán meg az egész végfalat a nyílászáró adja. Északi oldalról ahol hűl ott meg technikai okokból nem fér fel hőszigetelés.
Nagyjából tök mindegy, hogy le van szigetelve a ház, mert a felületeim nagy része ugyanúgy szigeteletlen.
Annak, hogy még nem esett át a panelprogramon néhány oka lehet, amit vegyél figyelembe:
- sok az idős vagy kis jövedelmű lakó, akik leszavazzák azokat, akik szigeteltetni akarnak,
- a közös képviselő vagy a vezetőség rosszul állapította meg (és hagyatta jóvá) a javítási alap képzését (vagy fölösleges dolgokra elkótyavetyélte, hogy amiatt anyagi haszonhoz jusson -korrupció). De ez csak FELTÉTELEZÉS!
- lekésték az időpontot, amikor még állami támogatással szigeteltek.
A hőszigetelt épületek helyiségei (szobái) sokkal melegebbek és kisebb a fűtési költségük, viszont maga a szigetelés jelentős kiadással jár, de megéri.
Mi esetünkben nem a lakóközösség vette fel a hitelt, hanem kijött az OTP két alkalmazottja és személyesen kötöttek szerződést a hitel után érdeklődőkkel.
A hitelt a közös költséget megemelve fizetjük a lakóközösség számlájára, amit a közösség törleszt az OTP-nél (már aki vett fel hitelt).
A többiek (hitel nélküliek) fizetik a szokásos alacsonyabb összeget.
Igen, a panelprogram a külső szigetelést jelenti.
Nálunk még tartalmazta a tetőfedő betonpanelek belső üregeinek a kitöltését is szigetelő anyaggal. A nyílászárók cseréje nálunk nem tartozott bele. Volt, aki előtte, volt, aki vele egyszerre (de más céggel) és volt, aki most utólagosan, ill. még mindig nem cseréltette.
A költségeket illetően már nem emlékszem, hogyan is volt (pedig ott voltam), de azt tudom, hogy a mi lakásunkra eső rész 1,5 millió Ft lett volna. Erre vettem föl kölcsönt az OTP-től 10 évre, amit most havonta bő 10-ezer forinttal törlesztek úgy, hogy az egykori szűk 7-ezer forint közös költség most havi szűk 19-ezer forintot tesz ki. Az OTP-nek a közös képviselő és társulata utalja át. Valamennyi összeggel az illetékes önkormányzat is hozzájárult a költségek fedezéséhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!