Milyen vidéken élni? Nagyon gondolkodunk, hogy kiköltözünk a fővárosból. Akik kiköltöztek nem bánták meg, vélemények érdekelnek.
Nagy kulonbsegek vannak. Videk az lehet egy varos, kisvaros, nagykozseg, falu vagy majorsag.
Falun nottem fel, most meg varoson elek kulfoldon. Falvak kozt is van olyan ahol sok a kisebbseg, vagy nehez megkozeliteni mert 1 rossz ut vezet csak oda, messze van a varos, stb. Az en szulofalum kozel van egy varoshoz ahol van tobb kozepiskola, van korhaz, kulonbozo uzletek, hivatalok, kormanyablak es meg nagyon sok minden. Szerettem ott lakni mert nincs nagy forgalom, csendes, biztonsagos, szuleimnek van nagy udvaruk. A falunak nagyon jo a kozossege, sok programot szerveznek, baba-mama klubtol kezdve a nyugdijas klubbig minden van. Van neptanc, focicsapat, aerobik es egy srac box orakat tart a helyieknek. Ezen kivul van evente 2-3 nagyobb kozossegi rendezveny is. 3-4 vallasi felekezetnek is van temploma/gyulekezete, igy a hivok is tudjak gyakorolni a vallast. Tehat ha valaki meg akarja ismerni a helyieket akkor van lehetoseg elmenni kozossegbe masokkal.
Ha van autod akkor siman betudsz menni a kozeli varosba bevasarolni mert a helyi boltban nincs akkora valasztek es kicsit dragabb is. Ha nincs autod akkor inkabb videki varosban gondolkodj a falu helyett, bar auto nelkul is sok mindent meg lehet oldani mert vannak csaladok akiknek nincs autojuk, megis siman megelnek.
2 baratom is van akik laktak pesten es mind a ketto visszakoltozott a szulofalujaba. Amennyivel tobb a fizetes a fovarosba, annyval tobbet is koltesz, sot... Egyikuk meg a pesti "menyecsket" is elhozta falura :D Vegulis tetszik neki a falusi elet. Pesten nem tudod a gyereket nyugodt szivvel elengedni egyedul az iskolaba, falun viszont mar az elso osztalyosok is elmennek gyalog az iskolaba es haza.
Ha az autó megdöglik, akkor elviszem a szervízbe és megcsináltatom. Eszméletlen tudomány, mi?
Senki nem felvág vele, csak elmondja, hogy vidéken nehezebb az élet autó nélkül. Pláne ha gyerekek vannak és nem helyben dolgozik egyik fél sem. Mégjobb, ha ketten, kétirányban dolgoznak... nem nagy dolog két autó ez esetben, hanem alap.
A válaszok különfélék, de útmutatók lehetnek a kérdező (de mindenki) számára.
Arra összpontosíts, hogy mire vágysz most és mi lesz a terved (elvárásod) a későbbi években.
Faluhelyen problémás lehet az óvoda, iskola, üzlet (az áruválaszték és azok ára), orvos, gyógyszertár, bejárás a munkahelyre...
Viszont: nyugodtabb az élet, ha beilleszkedsz a falusi emberek közé, akkor segítőkészek. Többször olvastam, hogy vasárnap reggel megy a fűkaszáló, ugat a szomszéd kutyája, kátyús az út.
Jól körül kell nézni és mérlegelni mi a plusz és mi a mínusz.
Van aki a nagyváros után földi paradicsomnak látja, de van, aki megbánta a költözést.
Hetedizigleni tősgyökeres pestiként egy élethelyzet miatt, muszájból költöztem vidékre, konkrétan falura.
Igaz, csak 35 km-re Budapesttől - dolgozni továbbra is Pestre jártam - zónázóval max 25-30 perc alatt Pesten voltam, ami nem idő egy bevásárlás vagy program esetén sem.
Őszintén szólva én minden változást nehezen szokok meg, így ez sem ment könnyen, kellett hozzá 5 év, hogy amikor azt mondtam “haza megyek”, úgy is érezzem, hogy az az otthonom.
Amúgy a faluval, az emberekkel nem volt semmi gondom, könnyen és gyorsan kötök ismeretségeket. Fontos, hogy ne legyen egymáshoz bejárkálás se pro, se kontra és semmilyen csevely egy jelen nem lévőről, akkor nincs gond.
Gyakorlatilag ebben a pici országban nincsenek távolságok, szinte nincs olyan helység, aminek 20 km-es körzetén belül ne lenne valami város, vagy nagyváros.
Idestova 25 éve élek itt ízig-vérig pesti nőként, mégis megszoktam, szeretem. Pedig bármikor visszamehettem volna, mert nem adtam el a pesti lakásom.
Mi kiköltöztünk 35 km-re, Cegléd felé.
Nem bántuk meg
Szeretem Bp-t de gyerekkel lakni kisvárosban sokkal komfortosabb kertes házban.
Minden elérhető itt is, a férjem le is cserélte a pesti munkáját és nem jár fel, én igen.
Előny:
*Kert (konyhakert is)
*Udvar
*Kutya, macska (Amikor kiköltöztünk nem gondoltam, hogy ennyit számít)
*Különálló ház (Igazából ikerház fele), ezért kevesebb szomszéd
*A szomszédok között minimális összetartás (Ezt a városban nem tapasztaltam, de szerintem csak szerencse)
*Az üzletekben ismernek, megismernek. Az egyik boltban rendszeresen megkapom nagyon komoly árengedménnyel az aznap lejáró kedvenceimet
*Jobb levegő
*Mivel a város szélén lakunk csend (épp ezért ha zaj van, az zavaróbb)
*Ha nem a főváros felé van dolgom sokkal jobb közlekedés
Hátrány:
*Budapest felé katasztrófa a közlekedés, mind autóval, mind tömegközlekedéssel (A lakosság megsokszorozódott, a menetrendek alig, az úthálózat egyáltalán nem változott)
*A polgármester hatalma, hatása nagyon nagy a városra (ez lehet torz, mert összerúgtuk a patkót, máshol nem tudom hogy van, ott nem volt érdekütközés)
*Szerintem országos, de "egyeseknek" joguk van lopni és késelni.(büntetlenül)
*Az önkormányzatban ismerni kell az ügyintézőket, különben kár bemenni. (érdekes, a "boríték" sem megoldás). A 'Tegnap sokáig dolgoztunk' legális érv arra, hogy ne csináljanak semmit.
*Nem tudom mennyire helyi. A villany és víz szolgáltatótól rendszeresen kapuk 6-10 hónapra visszamenőleg felszólítást már befizetett számlákra. (Egyszer a vizesekhez bementem "anyák napját tartani", azóta csak évente egyszer csinálják)
*A házon mindig van csinálni való (ez lehet pozitív is, de olyanhoz, amit nem tudok megcsinálni nem lehet szakembert találni)
Agglomerációban élek, faluban.
Csendesnek semmiféleképpen nem mondanám, kb minden nap egész nap megy a fűkasza, láncfűrész, gyalu stb. Meg nagy az autóforgalom is, sokan azzal járnak be a városba.
Szmog nincs, van viszont por (bányák) és télen dögletes füst (lakkozott fa, műanyag és egyebek égetése a környéken).
Én azt szeretem hogy közel a természet, mármint nekünk 5 perc séta és az erdőben vagyunk. Ez nagyon hiányozna egy nagyvárosban.
+ nálunk nincsenek gázos csöves drogos egyének, akikből pesten elég sok van
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!