Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Érdemes-e télig várni az...

Érdemes-e télig várni az ingatlan eladással/vétellel?

Figyelt kérdés

Debrecenben szeretnék majd valamikor kertes ingatlant vásárolni,lehetőleg belterületen, ugye eddig az volt a felállás, hogy a jelenlegi nehezen megszerzett minigarzonom eladom és kb 20 millával meg kell toldani, hogy egy élhető házat vásároljak, de most ami (sajnos) következik piaci helyzet, valószínűleg azt eredményezi, hogy a kisebb ingatlanok még jobban felmennek, a nagyobbak pedig lecsökennek a rezsiemelkedés miatt.

Természetesen magammal is kicsesznék, ha a garzonomból (amiért éveket dolgoztam németben) eladnám azért, hogy vegyek egy pl. 70nm-t, és belerokkannék a rezsijébe, de talán még mindig kedvezőbb azt valahogy orvosolni, mint 20 millió hitelt felvenni és úgy költözni el.

Ötleteitek?

2022. szept. 1. 09:15
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Az én lakásom 125 nm, mégsem rokkanok bele a rezsijébe. De van ráció abban amit mondasz, a nagyok olcsóbbak lesznek, a kicsik drágábbak - ha még van hova egyáltalán.
2022. szept. 1. 09:20
 2/13 anonim válasza:

Pontosan ugyanebben a helyzetben vagyok. Debrecenben szeretnék venni kertesházat, úgy, hogy eladom a lakásom és 20 milla hitelt felvennénk hozzá. El is döntöttük feleségemmel, hogy várunk még, erre megláttam egy hirdetést és az valamiért nagyon megtetszett. Végül megnéztük és itt számolgatunk már egy hete, hogy mivel hogy jönnénk ki. Nehéz, mert sima időkben is lehet kockázatos a házvásárlás, de ebbe a növekvő gazdasági válságban, és a rezsi dolog miatt még jobban.

Szóval örlődünk nagyon, ha alakul valahogy tudok írni hasznosabbat majd :D

2022. szept. 1. 10:15
 3/13 anonim ***** válasza:

Hol??

Budapesten belassult a piac, ha most van vevőd, add el!

Akár alkuval.

Máshol talán máshol tart a piac.

2022. szept. 1. 10:22
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
70 nm cirkós, jól szigetelt ház rezsije meg se közelíti a limitet, szóval ezen ne múljon!:)
2022. szept. 1. 10:23
 5/13 anonim ***** válasza:

Nem lesznek olcsóbbak az ingatlanok max stagnál egy darabig míg a fizetések jobban utolérik… max a kis lakás fog többet érni de az sem feltétlen. De nem biztos hogy befektetésnek megveszi a kis lakásodat hisz elég nagy bizonytalanság jön, aki meg kertesbe lakik hidd el megfogja oldani, hogy ne kelljen kisebbe mennie illetve nem fog beköltözni panelba ha amúgy nem tervezte. Inkább fűt kevesebbet vagy éget el mindent vagy ültet valami “ehetőt”. Esetleg a tényleg nagy hodályok lesznek magukhoz képest kicsit olcsóbbak, főleg ha tényleg senkifőldjén van.Viszont a hitelek mennek fel olyan ütemben, hogy mikor mi vettünk házat azon voltunk, hogy minél előbb beadjuk a hiteligénylést.

Én vártam, hogy na majd leesnek az árak …mindig mondta mindenki, hogy na majd jövőre aztán a covidnál,a háború elején de nem fognak, várhatnék hogy na majd a hitelmoratórium eltörlése de hidd el fogják tudni fizetni ha meg nem akkor sem fogja sokkal olcsóbban eladni hisz valahova neki is kell menni na meg a tartozása is ott van… szóval én feladtam a várakozást na meg most lehet lehetőségem és éltem is vele.

Én a helyedbe biztos elindítanám a procedúrát nekünk pl majd egy év volt mire meglett az A HÁZ.

2022. szept. 1. 14:03
 6/13 anonim ***** válasza:
Mitől rokkanál bele a 70 négyzetméteres lakás rezsijébe? Attól, hogy most a 30 négyzetméteres garzonnál fizetsz 8 ezer forintot nem azt jelenti, hogy arányosan nő a négyzetméterrel a fogyasztás, hiszen egy garzonban általában nincs kihasználva a kazán. Így sokszor feleslegesen megy többet és ezért több a gázszámla. De a 70 négyzetméternél nagyjából 10-12 ezer forintra lehetne számítani. Nálunk például a 160 négyzetméteres házban eddig 22 ezer forintot fizettünk, nyílván ez megemelkedik majd. Pontosan háromszorosára. De a kis lakással általában mindenki bele fog férni a meghatározott keretbe.
2022. szept. 1. 14:36
 7/13 anonim ***** válasza:

Nem a méret a lényeg... Itt tényleg nem. :D

A lényeg, hogy mennyire korszerű az ingatlan, 160 nm-es ház is lehet minimális rezsis, meg 70 nm-es is lehet gatyazabáló.

Ebből kifolyólag (szerintem) nem a kisméretű ingatlanok lesznek olcsók, hanem az energetikai szempontból borzasztó állapotban lévők.

2022. szept. 1. 16:06
 8/13 anonim ***** válasza:
#7 én vagyok az első válaszoló, abszolút igazad van.
2022. szept. 1. 17:45
 9/13 anonim ***** válasza:
Érdekes kérdés, a piac alakulását sztem senki sem tudja teljes biztonsággal. Én pl: arra leszek kíváncsi, hogy ha a jegybanki alapkamat emeléssel hasonloan nőnek a banki hitel kamatok is, akkor az emberek mennyire bátran fognak ekkora pénzeket felvenni. Mert a végén lehet, hogy fele akkora pénzek után majd többet kell visszafizetni mint amennyit felvettek az elmúlt évek bazi olcsó hitelek mellett. Kitudja hogy mi lesz.
2022. szept. 2. 05:48
 10/13 anonim ***** válasza:
Sokan abban a reményben veszik fel magas kamaton, hogy majd ha normalizalodik a helyzet, kivaltjak egy jobbra.
2022. szept. 2. 07:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!