Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Alapvetően megéri-e ingatlankö...

Alapvetően megéri-e ingatlanközvetítőt megbízni ház eladással?

Figyelt kérdés

Most néztem például a jutalékokat, már ha ilyen nagyon "kedvezőnek" mondható 3%-os jutalékkal is dolgozik, az is rengetegnek tűnik. Egy átlagosnak mondható 30 millió ft-os családi ház esetében ez 900.000 Ft, majdnem egy millió ft és akkor még nem beszéltünk a 6, meg 8%-os jutalékkulcsokról, amikor már 2,4 milliós jutalékról beszélünk, és ez még csak egy 30 milliós ingatlan.

Ha feltételezzük, hogy egy ingatlanközvetítő elad egy hónapban egy ingatlant, akkor is alsóhangon egy millió ft üti a markát, amire mondják, hogy "a vevő fizeti ki" igen, de abból az árból, ami az eladónak járna :D

Azokat a helyzeteket értem, amikor az eladónak nincs ideje időrablókat szűrni és a folyton csörgő telefont felvenni, de szerintem a legtöbb embernek meg kellene érnie ez a kis kellemetlenség 1, akár 3 millió ft-ot nem?

Továbbá azt is értem, hogy az ingatlanközvető nagyobb eséllyel adja el az ingatlant hamarabb, de tekintettel arra, hogy egy átlag ember kb 200.000 nettót keres havonta, ha nem bukik az üzleten 3 millió ft-ot, mert megkér egy ingatlanost, akkor is megérheti neki egy évet is várnia a hirdetéssel, és akkor még mindig 3 hónapnyi fizetéssel "beljebb van".

Vagy esetleg az ingatlanközvetítők ismernek olyan "trükköket és praktikákat" amikkel el tudják adni a piaci ár felett annyival az ingatlant, hogy abból kidolgozzák a saját jutalékukat és a vevő összekötötte a kellemest a hasznossal?

Én legalábbis laikusként nem hinném. Ezért kérdezlek titeket! Feltéve, ha hozzáértők válaszolnak, akár ingatlanos is, csak ne legyen a saját üzletével elfogult válasza, hanem valóban őszinte, ha kérhetem. :)

2020. szept. 12. 18:36
 1/9 anonim ***** válasza:
81%

"Ha feltételezzük, hogy egy ingatlanközvetítő elad egy hónapban egy ingatlant, akkor is alsóhangon egy millió ft üti a markát"

Rosszul feltételezel, mivel ez a pénz a céghez kerül, nem ahhoz az alkalmazotthoz aki eladja az adott ingatlant.

Ő megkapja a maga részét a cégtől ahol dolgozik, vagyis a jutalékot az eladott ingatlan után.

2020. szept. 12. 18:50
 2/9 A kérdező kommentje:
Igazából az az eladó szempontjából mindegy is, hogy most céghez kerül, vagy a cégen belül egy alkalmazotthoz. A lényeg, hogy a jutalékos rendszerrel aránytalanul kevés idő alatt jut aránytalanul sok pénzhez. Ezen kívül vannak egyszemélyes ingatlanosok is tudtommal.
2020. szept. 12. 19:05
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Én a mai online világban egy petákot sem fizetnék ingatlanosnak. Online hirdető felületből van rengeteg, hirdetheted magad is. Egy alap szintű tudással meg azért az érdeklődők kérdéseire bőven tudtok válaszolni.
2020. szept. 12. 19:45
 4/9 anonim ***** válasza:
Csak akkor ha nem tudod te bemutatni az ingatlant, pl kilfoldon laksz.
2020. szept. 12. 23:43
 5/9 anonim ***** válasza:
0%
Azért az ötödik hümmögő után, aki miatt át kellett vergődnöd a városon a délutáni csúcsforgalomban, elgondolkodsz, lehet van értelme a közvetítőnek.
2020. szept. 12. 23:54
 6/9 anonim ***** válasza:
43%

Több esetben is érdemes. Pl. ha nem panel, ami kb. egyenáras, tehát ha a szomszédé x-milláért ment el, akkor a tied is kb. annyiért fog.

Családi ház: ha jó az ingatlanos, akkor előszűri a jelentkezőket, és nem visz ki olyan arcokat, akiknek nem szívesen adnád el a házat. Ha nem értesz az emberekhez, akkor is érdemes ingatlanost fogadni.

Árképzésnél is segíthet, mi pl. ingatlanos tanácsára növeltük az árat, és így is lett rá vevő.

2020. szept. 13. 06:47
 7/9 anonim ***** válasza:
65%
Az ingatlan közvetítők nem ismernek trükköket, esetleg annyi előnyük van, hogy vannak olyan emberek, akik nagyobb biztonságban érzik magukat,ha ingatlanos cégen keresztül vesznek ingatlant. Azt gondolják, hogy az ingatlanos ért hozzá, nem lesz olyan, hogy az épület beázik, dohosodik, stb, mert a szakértő ingatlanos megnézte. De nem nézi meg, nem is ért hozzá. Ingatlanos cégek tudnak hitelezésben segíteni, vagy úgy általában az ügyintézésben. Viszont olyan vevő is van, aki tisztában van azzal, hogy az ingatlanos plusz költség és inkább magánszemélytől vásárol
2020. szept. 13. 09:27
 8/9 anonim ***** válasza:

Az időt fizeted ki, amiben te mással foglalkozhatsz, amíg az ingatlanos fogadja a telefonokat és mutogatja az ingatlanodat. Ha benne lakom az ingatlanban, amit szeretnék eladni, akkor totál felesleges, de ha 50+ kilométerre van, akkor inkább megbízok egy ingatlanost, akinek adhatok egy kulcsot és ő intézi helyettem az egész procedúrát. Szól, ha talált vevőt. Ez sok időt, stresszt és útiköltséget megspórol.

Illetve még ezt is ketté bontanám, mert ha nagyon kedvező áron kínálok valamit és tudom, hogy azonnal ráharapnak, akkor szintén nem bízok meg ingatlanost. Ha látható, hogy időigényes lesz az eladás, akkor viszont megéri.

2020. szept. 14. 15:30
 9/9 anonim ***** válasza:
Amikor 4 évvel ezelőtt árultam a házamat (Pest megye, nyugati szekció, felkapott rész) elkezdtem hírdetni és párhuzamosan megbíztam pár irodát is. Hát hamar fel is bontottam a szerződést minddel, kb retardáltak gyülekezete volt, magam adtam el pár hónap alatt. Sajnos a legtöbb ingatlanos sem a jogi, sem a műszaki tartalomhoz egyáltalán nem ért, és hülye mint a tök, szóval, ha jót akarsz magadnak inkább te vidd végig a komplett procedúrát, jobban megéri!
2020. szept. 18. 14:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!