Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » A budapesti inagatlanárak már...

A budapesti inagatlanárak már a dubajit is lekörözték.. Merre tartunk?

Figyelt kérdés

3-4 éve voltam Dubaj-ban. Most megnéztem az ingatlanárakat. Egy budapesti átlag új építésű garzon (40-45 nm) most már 50-60 millió, de láttam nem is belvárosi vagy budai oldalon... 80 milliórt, 50 nm alatt!!!

Ennyiért már tengerparthoz közeli apartmant kapni az Emirátusokban :D Nálunk max a körúthoz közelit... vagy azt sem :D

Ha 40-45 nm és 40-50 millió Ft körül keresek nagyságrendileg ugyanannyi a találat Budapesten és Dubaj-ban :D :D :D

Most őszintén... mitől mennek fel az árak? Mert ennyire nem szaporodik a magyar hogy ekkora lakáshiány legyen. Vagy eddig hol lakatak?

Ráadásul szegényedik el az átlag, ki vásárol? 60 milliós garzonhoz majd 40-50 év lesz a futamidő vagy mi?

[link]

[link]

2022. aug. 19. 18:32
1 2
 1/12 Japán Gulyás ***** válasza:
100%

Dubaiban az elmúlt 20 évben építési boom volt: könnyen és olcsón lehetett építkezni a csóró pakisztáni, jemeni meg indiai munkaerővel, nagyon laza engedélyeztetési eljárásokkal. Olcsó volt a hitel, bárki kaphatott teljesen üres építési területeket, az állam pedig bárhova húzott fel közúti infrastruktúrát. Igazából még többet is építettek, mint kellett volna

Ezzel szemben Budapesten már van egy szabott belváros ahol valakinek vagy le kell bontania a meglévő épületeket az új építéséhez vagy szigorú településképi szabályoknak kell megfelelni a régi, műemlékvédelem alatt álló épületek felújításakor. Új parcellázások alig vannak, s a rozsdaövezeteket sem nagyon szabadítják fel. A szigetelésre, parkolóhelyekre, vízfelhasználásra vonatkozó szabályok szigorúak, a munkaerő, a technológiai költségek és az alapanyag egyre drágul.

2022. aug. 19. 18:57
 2/12 anonim ***** válasza:
30%

Nagyon egyszerű: az összes ingatlanokkal foglalkozó külföldi oldal elsőként említi a budapesti ingatlanpiacot, mint potenciális lufit.

[link]

Az új-zélandi lufi most pukkant. Nézd meg a lista harmadik helyezettjét...

Az állami támogatások és az (eddigi) olcsó rezsi is hajtotta itthon az ingatlanárakat. No meg az hogy pénzért árultunk kínaiaknak, oroszoknak meg közel-keletieknek állampolgárságot. Valószínűleg mindnek vége lesz, az olcsó kamatkörnyezet is megszűnik és mindjárt kiderül, hogy nem jön ki a matek arra, hogy egy ócska panel garzon is milliós négyzetméteráron menjen, 20-30 év hitelre.

2022. aug. 19. 20:38
 3/12 A kérdező kommentje:

Igen valahogy azt érzem, nem is feltétlenül a valós kereslet (tehát akik lakhatás céljára saját maguknak akarnak vásárolbi), hanem már a meglévő ingatlan tulajdonosok (nagyrészt) egymás közötti csere beréje, licitálnak egyre megasabb árakra. Nyilván nekik az árak felívelése éppen hogy jó, hiszen ingatlanuk (ingatlanjaik) vannak. Illetve a vevőként belépő néhány gazdag befektető is önti a pénzt számolatlanul, mivel látja a drágulás ütemét. Így az eladók egymásra licitálása (felfelé) a kutyát sem érdekli. Mert a potenciális vevők legtöbbségét nem érdekli. Tudja, Ő is jól fog járni, bárhol is száll bele a buliba.

Az egyszeri lakástulajdonos aki pedig élete első lakását venné csak pislog. És nincs más lehetőségre mint a bérlés. Ahol ugye megint a lakástulajok diktálnik. És az a pénzpumpa is az áarak hajtja fel..

És csak fújja, fújja mindenki a lufit...

Kb mint egy tőzsde... amikor az ár már elszakadt a valós értéktől. Aztán csak egyszer forduljon ez meg... Szomorú...

2022. aug. 19. 23:28
 4/12 anonim ***** válasza:
24%

De Dubaj már sivatag, a leghidegebb hónapban is 39 fokkal.

(Ki éli azt túl???)

Budapest még nem.

Onnan még ide menekülnek nyáron. PÉLDÁUL ez egy ok. ;)

2022. aug. 20. 04:04
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Gyengül folyamatosan a forint, infláció egekben az emberek jo része ingatlanban tartja a pénzét, hogy ne ertékteledjen el ekkora infláció és forint romlás mellett. Sőt, ezek mellé az olcsó hitelek és támogatási pénzek miatt nő a kereslet is. Ez a receptje annak, hogy hogyan szabaduljanak el az árak.
2022. aug. 20. 08:17
 6/12 anonim ***** válasza:

"Gyengül folyamatosan a forint, infláció egekben az emberek jo része ingatlanban tartja a pénzét, hogy ne ertékteledjen el ekkora infláció és forint romlás mellett. Sőt, ezek mellé az olcsó hitelek és támogatási pénzek miatt nő a kereslet is. Ez a receptje annak, hogy hogyan szabaduljanak el az árak."

De így is elértéktelenedik. Hacsak nem valami kiemelt helyen van az ingatlan (a X. kerületi panellakás nincs ott, meg a VII. kerületi 35 négyzetméteres garzon sem), ahol van érdemi külföldi vásárlói érdeklődés is, akkor a vásárlók 99%-a magyar alkalmazott. A magyar alkalmazott pedig csak forintban kereshet törvényileg. Ha az ő fizetése nem követi le az inflációt - márpedig nem igazán tudja, ez a lényege az egésznek - akkor a lakásárak sem követhetik... vagy hát egy darabig igen, csak nem fogják tudni őket eladni annyiért.

2022. aug. 20. 12:20
 7/12 A kérdező kommentje:

"akkor a vásárlók 99%-a magyar alkalmazott."

AZ igaz hogy a legtöbb ingatlan "átlagmagyar" kézben van. De én különbséget tettem az első lakást vásárló "átlagmagyar" és az ingatlant csereberélő "átlagmagyar" között.

Akinek van már ingatlnja, vagy ingatlanjai, azt egy áremelkéedés kevésbbé érinit a vásárlás szempontjából. Hiszen a saját ingatlanja is amit eladna, jól megdrágult. Tehát erre írtam, hogy akik nem ez első ingatlanjukat veszik/cserélik nekik az áremlekedés nem annyira hátrányos. Sőt... inkább Ők is beszállnak az egymásra licitálásban, és eladáskor Ők is úgy adnak el, hogy jól pumpálják az árat.

Viszont az első lakást vásárlóknál már más a helyzet... Hiszen Ők egy elinflálódó forintból vásárolnak, csökkenő reálértékű keresetből, egy szörnyen felfújt árú piacon. Azt gondolom Ők sokkal kevesebben vannak.

Kár hogy nem láttam még olyna kimutatást hogy arányában mennyi az első lakáshoz jutó (sosem volt lakása), és ki az aki egy másik lakás eladásból fedezi a vásárlást. (Meg ugye a harmadik csoport, aki pusztán befektetésből vásárlol.)

2022. aug. 20. 12:31
 8/12 anonim ***** válasza:
55%

Értem mit mondasz, de ez hosszú távon nem mehet így. Maximum a belső migrációs célpontokban.

Hogy miért nem mehet hosszútávon? Mert fogy a magyar, mintha muszáj lenne. Kevés gyerek születik és az országból is folyamatos a kivándorlás.

Vagy egyre több lakás áll majd üresen, ami senkinek sem jó, vagy egyre többet kerül az albérleti vagy lakáspiacra és mindkettő nyomja lefelé az árakat (a lakás és bérleti díjakat is).

2022. aug. 20. 12:47
 9/12 A kérdező kommentje:

#8:

Ja írtam... én is lufinak tartom, amit fújnak.

Én is azt gondolom hogy ez a "bennfentes" piac nem tartahat a végtelenségig. Hogy a valós értékektől elszakadva, egyre jobban túlértékelve forognak az ingatlanok. Kb mint a tőzsdén, ahol van egy sz@r cég, de mindenki önti a pénzt a részvényébe, mert meredeken emelkedik. De a fundamentum senkit nem érdekel...

Vagy hozhatnám példának a nagyrész szerencsejáttéként működő kripto piacot.

2022. aug. 20. 13:45
 10/12 anonim ***** válasza:
63%

A magyar lakásárak közel 20 százalékos csökkenés után lennének reális szinten a jegybank szerint.

Itt a link:

[link]

Ha már a jegybanktól jön ilyen infó akkor ott már elgondolkodtató a helyzet.

2022. aug. 21. 09:26
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!