Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ilyen háborús, covidos helyzet...

Ilyen háborús, covidos helyzetben öngyilkosság lakást venni?

Figyelt kérdés
Szlovákiában élek. Örököltem egy bizonyos összeget nyugodjék édesapámtól. Olyan 20 000 euró kölcsönt vennék fel lakásra a többit készpénzben fizetném.
2022. aug. 17. 11:05
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
91%

#9 és 10

"Persze el lehet adni a hiteles lakást is, és aztán hova mész lakni ha rokkantként munkád se lesz,..."

Pont oda tudsz menni, ahova akkor is mennél rokkantként, ha előtte nem lett volna lakásod!

Csak mondom, hogyha nem fizetsz, akkor az albérletből is kivágnak.

Ha viszont eladsz egy lakást és a hitelt visszafizeted belőle, akkor a kamatokat is visszaszámolják időarányosan, így a zsebedben marad a befizetett önrészed és az a differencia, amivel drágultak a lakások.

Ebből már elalbérletezhetsz egy ideig.

Más:

Normális ember mielőtt bármilyen biztosítást köt, megismerkedik annak feltételeivel, mielőtt aláírja.

Nyilván ennél is vannak fokozatok, amik a biztosítási díjban mutatkoznak meg.

2022. aug. 17. 12:56
 12/18 anonim ***** válasza:
53%

#11: nem fejtettem ki teljesen (#10 vagyok)

Én vennék fel hitelt, nyilván ésszel.

Hagyni kell MINIMUM 6 hónap megélhetesi tartalékot, de inkább 1 évnyit.

Annyi időbalatt vagy rendbehotod magad anyagilag, vagy van időd eladni az ingatlant, es kiugrani a hitelből.

Ezt a fajta biztosítast pénzkidobásnak tartom.

2022. aug. 17. 13:00
 13/18 anonim ***** válasza:
45%

"Ha viszont eladsz egy lakást és a hitelt visszafizeted belőle, akkor a kamatokat is visszaszámolják időarányosan, így a zsebedben marad a befizetett önrészed és az a differencia, amivel drágultak a lakások."

Már bocs, de miről beszélsz te? Nem számolnak vissza semmit, hanem a hiteled aktuális tőketartozását kell kifizetned, plusz még a bank felszámol valamennyi végtörlesztési dijat. Én tavaly végtörlesztettem, 14 év után, és nekem +50 ezret kellett fizetni, viszont húgomék 3 éve vettek fel 10 milliót, és most kifizették, neki 400 ezret kellett pluszban ráfizetni az aktuális tőketartozásra.

2022. aug. 17. 13:06
 14/18 anonim ***** válasza:
83%

Te miről beszélsz?

Különösen annak tükrében, hogy magad leírod, hogy az aktuális TŐKETARTOZÁST kellett befizetned, tehát nem a KAMATOKKAL TERHELT tőketartozást!

Csak egy példa, tehát nem valósak a számok, abba ne akadj bele!:

Veszel egy lakást 20 millióért.

Abból 6 millió az önrészed, 14 millió a hitel és annak 5 millió 20 évre a kamata, tehát a tartozásod 19 millió.

Lerokkansz (ne adj Isten!) 5 év múlva és a 19 millióból addigra kifizettél, (kamatokkal terhelten) durván 5 milliót.

Akkor nem a maradék 14 milliót kell kifizetned, mert abban benne van a további 15 év kamata is, hanem csak mondjuk 11 milliót, mert leveszik belőle a további 15 évi kamatokat és csak az marad, amit 5 évre fizetnél a 14 millióért. Továbbá leveszik belőle az 5 év alatt befizetett tőketörlesztést is.

Nyilván kell fizetni kezelési költséget, mert gondolom te sem dolgozol ingyen senkinek.

Tehát van egy 5 éve 20 millióért vásárolt lakásod, amit jelenleg el tudsz adni 32-35 millióért. A bank felé a tartozásodat rendezted 11 millióval (+kezelési költség) és marad az eladás után a zsebedben a 32 milliós eladás esetén is durván 20 millió. Ebben benne van az eredetileg befizetett 6 milliós önrészed is.

Sajnos nem tudsz meggyőzni az ellenkezőjéről, mert a számok nem hazudnak.

2022. aug. 17. 13:31
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Én is végtörlesztettem anno. A tőkén kívül minimális pár tízezer forintos kezelési költséget számítottak csak fel. Nem kellett kifizetni a jövőbeni kamatokat.
2022. aug. 17. 13:39
 16/18 anonim ***** válasza:
29%

#14 ! Vettél te egyáltalán fel hitelt vagy csak okoskodsz? Az első években szinte csak a kamatot fizetet, és nagyon minimális tőkét. 5 év múlva lehet sokat mondnok ha 1 milióval lesz kevesebb a tőketartozásod. Most nézem a 2007-ben felvett hitelem végtörlesztési papírjait, és induláskor a törlesztő 2/3-ad része csak a kamat volt, és ez csak a futamidő végefelé billen át, pont azért, hogy nem fizessék ki az adósok olyan korán a hitelt.

Arra meg inkább ne matekozzunk, hogy az ingatlanárak folyamatosan emelkedni fognak, mert előbb-utóbb megáll a folyamat, vagy csak minimálisan változik.

2022. aug. 17. 13:49
 17/18 anonim ***** válasza:
84%

Nem vettem fel lakáshitelt, viszont 32 évig voltam banki hitelügyintéző, úgyhogy te ne okoskodj!

Igen, normál esetben, ha végigmegy a hitel, akkor az első években a futamidő kamatait fizeted. DE...!

...és ezt próbáld felfogni, akármilyen nehezen megy:

Amikor te rövidebb idő után akarod rendezni a hiteled és végtörlesztést kérsz, akkor úgy kezelik a hitelt és a kamatokat, mintha eleve csak annyi időre kérted volna! Időarányosan ÁTSZÁMOLJÁK a kamatot, tehát, ha te addig mondjuk 100ezerből 70ezret csak 20 évre szóló kamatként fizettél, holott kifizeted 5 év alatt és annak a kamata csak eredetileg 50ezer lett volna, akkor a 20 évre kijelölt 70 ezerből 20ezret a tőkédhez csapnak.

Ennél egyszerűbb konyhanyelven képtelen vagyok elmagyarázni, így tovább nem erőlködöm veled! Tényleg azt írsz, amit akarsz, nem fogok reflektálni, mert rohadtul elegem van a reménytelen ügyekből.

2022. aug. 17. 14:06
 18/18 anonim ***** válasza:

Annuitásos hitelnél minden hónapban az aktuális tartozásod (azaz a nálad lévő pénz) utáni egy havi kamatot fizeted. Ennyi.

Sok nálad lévő pénz után sok kamatot fizetsz. Amikor már alig maradt nálad a bank pénzéből, akkor meg már alig fizetsz kamatot. Nem a bank találta ki, hanem a matek.

A nálad nem lévő pénz után nyilván nem fizetsz kamatot. Ha május 20-án végtörlesztesz, akkor május 20-ig kifizeted a törthavi kamatot, a május 21-től kezdődő időszakra semmit nem fizetsz, se előre, se utólag, se semmikor, hiszen már NEM NÁLAD van a pénz.

Az, hogy mekkora kamatot fizetsz az első alkalommal, csak a felvett összegtől és a kamatlábtól függ. Azt, hogy erre mekkora tőketörlesztési rész kerül, az általad választott futamidő dönti el. Így az arányt nem a csúnya bank, vagy a Mancika néni, vagy a fogalmam sincs ki, találja ki, hanem a matek és a hitelfelvevő döntése határozza meg.

Az egyetlen pénzügyileg igazán releváns leírója egy hitelnek a kamatláb. Nem a "mennyit fizettem már be" meg "milyen az akármilyen arány". Ilyenekben csak azok gondolkoznak, akik nem értenek a matekhoz vagy a pénzhez.

2022. aug. 19. 16:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!