Egyedül esélytelen saját lakás?
Fura helyzetben vagyok jelenleg.
Én a 9. kerületben bérlek egy szobát,viszont idén örököltem egy tégla lakást 1/1 tulajdonban Borsod megyében(ormosbányán) nagyapám után.
Nagyapám bányász volt,ez az egész társasház annak idején bányászok számára épült 1950-ben.
Igazából ez egy teljesen jó élhető lakás lenne némi felújítás után.
2 szobás erkélyes,2.emeleti,igazi halszálkás parketta van a szobákban,még a társasházban is normális idős nyugdíjasok élnek.
Ami a baj,hogy a halál végén van, egy olyan településen ahol szó szerint semmi nincsen,innentől kezdve lényegében eladhatatlan.
Illetve egyik rokonom felajánlott érte 2,8 millió forintot
de azért nem adom el sajnálnám eladni, és annyival nem is vagyok semmivel előbbre az életben.
Úgy 2 hetente kimegyek egyszer oda ott alszok, takarítok,felújítgatok, múltkor a wc-t cseréltem ki.
Könnyű a válságra fogni, de még 12 ben meg 14 ben is meg lehetett nézni a fizetéseket és a ház árakat.
Az a lényeg, hogy a fizetések rohadtul nem úgy nőttek, mint a házárak... Alsó hangon duplán nőttek a fizuhoz képest.
Vannak helyek ráadásul, mint az egész nyugati határ mente, ahol 5 éve 40-50 ért húztak fel emberek házakat, most ugyanazokat dobálják 85-90 millákért.
Rohadtul kíváncsi vagyok, hogy 5 év alatt hány embernek duplázódott a fizuja, mert én sehol sem hallottam ilyet.
De 10 éve 10 millióért tudtál lakást venni, most már 40 alatt nem igazán szeretik az emberek felrakni, de láttam sok 50 milla körülit is.
Valahogy sehogy sem jön ki a matek a fizu növekedés meg a lakáspiac között...
Persze nyilván akik igénylik a csokot meg az összes szart ott lehet kijön...
Meg persze úgy kijön a matek teszem hozzá, ha annó normál 50nm2 est vettél 10 ért, most meg 30 ért 30nm2 es lyukat. Kicsit itt ott ferdítve be leeht magyarázni a dolgot, de máshogy nem.
"De 10 éve 10 millióért tudtál lakást venni, most már 40 alatt nem igazán"
Amilyet 10-ért kaptál 10 éve, az most 25 körül van.
Tényleg nem tudjátok, mért alakul így?
20: Huszon-harmincévesen egyedül egy fős lakást veszel.
A párod is.
Az már 2.
Abból már lehet menni egy 3 fősbe, sőt!!
Nem egyedül kell venned egy 3 főset.
És nyilván olyan családban terveznek vételt, ahol mindenki sajátban él, tehát nem első generációs lakástulaj leszel. Tehát lesz örökség is és/vagy el lehet adni a szülői "házat" és megkapod a gyerekszobádra eső bevételt.
Én azt látom, mindig olyanoknak nem jut a jelenleg fontos dolgokra, akik fenntartanak szükségtelen dolgokat, pl. telkük, házuk van valahol, ami után adóznak, amivel dolgoznak, amire költenek, de nem használják. Otthagyják üresen a gyerekkori lakrészt, és közben bérelnek másutt és egy harmadik lakásra gyűjtenek mindeközben.
Te tényleg ennyire nem tudsz olvasni, vagy direkt kötözködsz? Még hány felhasználó írja le neked, hogy ez nem így van?
Akkor mondok neked talán könnyebben emészthetőt, mert direkt ferdítesz... NM2 ÁR!!!
Na, ezen már nincs mit ferdíteni.
Ami annó 200-300 ezres nm2 ár volt az ma 1 millió!!
Tessék mutatni fizetési papírokat amik max 10 év alatt produkálták ezt a fajta növekedést.
Sok országban van a befektetési célú, sokadig lakásra ingatlan adó, Airbnbre korlátozás, bérlakás építések, kollégium építések stb.
Ezek közül itthon nem sok mindent tapasztalok saját környezetembe, sőt inkább még egy valag pénz rá van tolva az ingatlan piacra. Legyen minél nagyobb pörgés, hitel felvétel stb. Csok, babaváró, felúlítási támogatás, zöld hitel stb.
Olyan intézkedések amik visszább fognák kicsit a növekedést azok közül nem sok, másik oldalon meg rengeteg pénz szórás.
Persze, hogy kilőttek az árak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!