Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Más us szorong amiatt mert...

Más us szorong amiatt mert még mindig nem tudta megvenni az első ingatlanját?

Figyelt kérdés

28 éves vagyok, 4 éve teszek félre folyamatosan a párommal együtt, mindketten főállásban valamint hétvégén alkalmi munkát végzünk, mégis egyre elérhetetlenebbnek tűnik minden. Kénytelenek vagyunk albérletben lakni Budapesten, mert a párom szüleinél nem férünk el, az enyémek pedig olyan országrészben laknak, ahol kb. a bolti eladó a top munka.

Külföldre nem tudunk lelépni, mert a párom édesanyja betegség miatt a mi gondozásunkra van szorulva, fenekünk alá nem toltak semmit a szüleink.

Én most kezdtem el egy informatikai továbbképzést, hátha tudok úgy munkát váltani, hogy több bevételünk legyen, de igazság szerint több százezres bevétel növekedést kéne produkálnunk azért, hogy ezt az ütemű drágulást le tudjuk követni. Elég kilátástalannak érzek mindent, azt pedig mondanom se kell, hogy így csupasz seggre gyereket se merünk bevállalni.

Ti hogy vagytok ezzel, hogyan tudtatok kijönni a gödörből, ha hasonló helyzetben voltatok?

2022. máj. 30. 20:52
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
90%

Mi van a dédszüleitek ingatlanával, mi lett azokkal?

Senkinek soha nem volt a családban saját ingatlana 2 generációval feljebbtől?... se egy telek, se nyaraló...?

És mindenki megtartotta a neki túl nagy ingatlant, miután a gyerekei kirepültek és abban laknak? Haláluk után pedig elpárolgott? A lehető legkomolyabban érdeklődöm.

2022. máj. 30. 20:58
 2/22 A kérdező kommentje:

Apumék hárman testvérek, amiket a dédszülők örököltek, azokból lett nekik ingatlan, amiben ők laknak + apai nagyszüleim eladták a házukat, ők beköltöztek apám nővéréhez és a maradékot a 3 testvér között szétosztották. Szüleimnek semmilyen megtakarításuk nincs, amit eredetileg nekem raktak félre gyerekkortól kezdve azt a 2008-as válság idején felbontották és felélték. Szóval az ő részükről az egyetlen örökség az ingatlan, ami tehermentes és amiben most laknak.

Anyai nagyszüleim is élnek, viszont nálik lakik anyám öccse, így azt az ingatlant ha ők nem lesznek anyám öccse örökli, ő is van megjelölve tulajdonos társnak, anyámat ebből teljesen kihagyva.

A párom részéről: párom apukájának szüleinek házában 4-en laktak testvérek, így az 4-ük között oszlik meg, de az már egy lakhatatlan épület, szintén vidéken. Párom anyukájának szülőházával ugyanez a helyzet, igaz ő egyke, de az épület amiben felnőtt mára már lakhatatlan (mindketten ugyanabban a kis faluban nőttek fel). Most Budapesten laknak egy tégla lakásban, erről a részről is ez az örökség, de páromnak még 2 testvére van.

Más ingóság nincs a családban, tehát egyetlen biztos dolog ami számíthatok majd az a szüleim vidéki háza, 60 éves koromra.

2022. máj. 30. 21:12
 3/22 A kérdező kommentje:
Egyébként sajnos mindkettőnk családjára igaz, hogy érintette őket a háború utáni kitelepítés, majd vissza tudtak jönni a semmibe. Ezért dédszülői részről szinte semmi nem maradt meg. Mindkettőnk családja 2-3 generációra visszamenőleg mezőgazdasággal foglalkoztak, a földterületeik 80%-át elvesztették, amit visszakaptak az mostanra már semmit nem ér, mert nem hasznosítható terület.
2022. máj. 30. 21:15
 4/22 anonim ***** válasza:
77%

Az ország nem csak Budapestből vagy olyan országrészből áll, "ahol kb. a bolti eladó a top munka." Megtaláltad a két végletet.

Lehet valamelyik nagyváros 20-30 km-es agglomerációjába bérelni lakást, ahonnan tömegközlekedéssel 30 perc alatt a centrumban vagytok.

Én 23 éven keresztül ingáztam 50 oda, 50 vissza km-eket, de mindezzel együtt 40 perc alatt bent voltam Budapest centrumában.

Ha ez az opció nem létezett volna számomra, akkor nem lakást béreltem volna, hanem szobát és máris sokkal közelebb lettem volna a kitűzött célomhoz.

Szerintem kevésbé szar egy fiatal párnak szobában lakni, mint éjt nappallá téve, beleértve a hétvégét is, robotolni.

Durván, rezsivel együtt alaphangon kidobni az ablakon 180-200 ezret, de közben 50-70 milliós lakásra gyűjteni, enyhén szólva is képtelenség.

2022. máj. 30. 21:18
 5/22 anonim ***** válasza:
49%

Értem, köszönöm.

"Anyai nagyszüleim is élnek, viszont nálik lakik anyám öccse, így azt az ingatlant ha ők nem lesznek anyám öccse örökli, ő is van megjelölve tulajdonos társnak, anyámat ebből teljesen kihagyva."

Ha erről végrendelet is van, akkor is van a fél lakásnak 30% köteles része, az azért számítani fog, az anyukádé lesz.

"de az már egy lakhatatlan épület, szintén vidéken."

Na, ez az!

Az ingatlan olyan jószág, ami kér enni. Sokszor helyi adót kell fizetni utána, néha oda kell utazni ránézni (költség, költség...), közműveket kell fizetni, sok kicsi sokra megy, lyukas a pénzzsákotok!

"Párom anyukájának szülőházával ugyanez a helyzet, igaz ő egyke, de az épület amiben felnőtt mára már lakhatatlan"

Tessék, itt van még egy!

Sok kicsi sokra megy!

A legokosabb, amit tehettek, hogy utána jártok ezeknek a csak úgy van ingatlanoknak és elvarrjátok ezeket a szálakat, vili, hogy nem csak rajtatok múlik, de forszírozni kell! Mindenképp bevétel lesz ezekből, vagy megveszik 1-2 millióért vagy 1-2 százezerért, vagy legalább a fenntartási költségek megszűnnek.

Így is fenntart a 2 család 2 nem használt ingatlant, és akkor így tartotok fenn egy harmadikat (albérlet) és emellett erőlködtök még egy plusznak a megvásárlásán... és közben rengeteget költötök utazásra...

Ha ezt így végiggondolod, megérted, mi a bibi.

Attól, hogy a felmenők nem jól gazdálkodnak a vagyonnal, nektek nem kell követni a példájukat.

A család lesz jobb anyagi helyzetben, ha ezeket megoldjátok velük közösen, és ti sem szakadtok annyi felé (a tudatban ezek a vagyonok foglalják a helyet, a figyelmet, stb., és költségük is van...), ez mindenképp lódít az ügyeteken.

Egyébként meg vegyetek egy haszonélvezettel terhelt lakást (reális ára

a piaci ár 35%-a) idős embertől ismeretségi körben, azt elég hamar birtokba tudjátok majd venni!

2022. máj. 30. 21:24
 6/22 A kérdező kommentje:

Nem szobában lakunk, ezt nem is írtam. Az albérlettel pedig szerencsések vagyunk, mert 100 ezer Ft +rezsit fizetünk, egy 2 szobás 52 négyzetméteres lakásról van szó, normális környéken, jófej szomszédokkal. Marhára szerencsések vagyunk és emiatt is félek ha egyszer innen mennünk kell, mert ennyiért egy szobát sem fogunk tudni kibérelni. Így amit most tudunk tenni, az annyi, hogy spórolunk, eddig a 4 év alatt, úgy, hogy nulláról indultunk 9

12 millió forintot tudtunk félretenni, amiből önerőre, ha nem akarunk minden megtakarítást csak a vásárlásra fordítani, 8, de inkább 7 milliót tudunk beleforgatni, ami édes kevés bármire is.

Remoteba pedig nem tudunk dolgozni, agglomerációban pedig nem olcsóbbak az ingatlanok.

2022. máj. 30. 21:28
 7/22 A kérdező kommentje:

5

Ezt a két ingatlan eladást már forceoltuk a párom testvéreivel együtt, viszont a szülőknek olyan szintű az érzelmi kötődése az ingatlanokhoz, hogy nem hajlandóak pénzbe forgatni azt.

Apumék részéről a földek eladásával már próbáltunk menni egy kört, de mivel külterület és művelésre sem használható, így azt maximum csak akkor lehetne eladni, ha valami befektető mégis elérné, hogy felhúzzanak oda egy lakóparkot - ami határvidéki kisváros esetében kb. esélytelen.

2022. máj. 30. 21:31
 8/22 anonim ***** válasza:
7: És a bérebadással kapcsolatban hogyan éreznek?
2022. máj. 30. 21:35
 9/22 A kérdező kommentje:
Haszonélvezettel terhelt ingatlant néztünk már, amivel egy gond van, hogy a 7-8 millióra még legalább kell felvennünk 12 millió hitelt (20 alatt nem találtunk ilyeneket, még Békáson sem) illetve a legtöbbnél a haszonélvezet megfizetése mellett még havi 60-80 ezer forintnyi eltartási díjat kell fizetni a benne lakó embernek. Így törlesztővel együtt már 150-160 ezernél lennénk, és addig is lakni kell valahol. Ergo ennyinél már 20-25 milla hitelt is felvehetnénk és fizethetnénk azt amiben lakunk havi 180-190+rezsiért.
2022. máj. 30. 21:36
 10/22 A kérdező kommentje:

8.

Mivel nem lakható, így nem lehet bérbe adni sem. Valamint én nem hiszem, hogy a szülő falujukban bárki is bérelne házat, kb. mindenkinek aki ott lakik saját ingatlana van, gazdasági épületekkel.

2022. máj. 30. 21:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!