Egy teljeskörűen felújított panelből etikátlan alkudni?
Holnap fogok megnézni egy 45 négyzetméteres, teljeskörűen felújított, 8. emeleti budapesti panellakást, aminek a vételára 35 millió forint. Az ár a gépesítést is tartalmazza. Ha esetleg alkudok belőle 1 millió forintot, akkor elhajt a tulajdonos?
Szépen megvan csinálva a lakás, eredetileg egy picivel nagyobbat kerestem, felújítandót, de azok is 29-30 körül vannak, a mostani árakkal pedig lehet, hogy 36-37körül lenne a vége, ha én újítanék.
Mit tanácsoltok?
Általában a bank szerint negyed annyit ér.
De ha neked sürgős, 4 szer annyit is érhet.
Kedves 2-es válaszoló!
Esetleg megkérdezhetem, hogy retorikailag hogyan szoktak felépíteni az alkuajánlatot?
Ez lesz az első lakás nézésem és nem voltam még alkuhelyzetben sem, szeretnék magabiztosnak tűnni, illetve felmérni azokat a dolgokat, amik alapján elindíthatok egy alkut. (Nyílván ez teljesen felújítottal nehezebb, talán annyi előnyöm lehet alkuban, hogy a lakás még nem vett részt panelprogramban).
Nem kell félni az alkutól. Lehet keményen és lehet finoman. Az eladó érdeke, hogy eladja a lakást, az érdeklődők számából mérheti fel legkönnyebben, hogy mennyire lőtte be az árat jól.
A finom megközelítés, hogy simán megkérdezed, hogy alkuképes-e az ár és megmondod, hogy mondjuk X-2 millát adnál érte és aztán kiegyeztek X-1,5 ben mondjuk.
A keményebb alkudozásban megmondod, hogy neked mennyit ér, gondolja át és hívjon fel, ha neki megfelelő.. manapság mondjuk nem lehet ilyen 20%-okat alkudni, de pár millát nyugodtan.
Én amikor eladtam sajnos kiderült, hogy olcsón hirdettem meg, ez van.. ahogy írtam a lényeg, hogy mennyire sok érdeklődő van és mennyire sürgős a tulajnak.
Kérdés mi az alku alapod?
Tudsz-e valamivel érvelni, hogy miért gondolod kevesebbnek az ingatlan értékét vagy csak "odaböfögsz" valamit mert csak alapon.
De nekem például olyan is volt, ahol kerek perec megmondtam, hogy mennyit tudok adni mert annyi a keretem, döntse-el, hogy jó-e vagy sem. Igaz nem különösebben tetszett az ingatlan így nem volt igazán tétje.
Ráadásul ennem az ingatlannak a tulaja úgy volt vele, hogy ott áll a lakás évek óta üresen, neki tökmindegy, hogy azonnal adja el, vagy később. Főleg hogy mentek felfelé az árak.
Mondjuk ezt a helyben lefoglalózást nem értem.
Hiszen alapvetően az ügyvéd előtt, a szerződés aláírásakor szokás odaadni (átutalni) a foglalót, és nem zsebből oda dobálni a milliókat.
Szerintem 1 millió alkut minden eladó belekalkulál, tehát meg lehet próbálni simán.
Megnézed, hidegpofával, ha tetszik mondod, hogy jelentkezel.
1 napig váratod, aztán felhívod, hogy 34-ért megvennéd.
Ő ezt mérlegeli, ha komoly az eladási szándéka akkor eladja neked ennyiért is.
Hol van a lakás? A kerület nagyon fontos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!